Calculul brutal al șefului aripii militare a Hamas în privința războiului din Fâșia Gaza, dezvăluit de corespondența sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajele liderului militar al Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, arată că rezistența sa, luni de zile, la presiunile în vederea încheierii unui armistițiu de încetare a focului/eliberare a ostaticilor dezvăluie un calcul brutal, acela că mai mult război și mai mulți civili morți lucrează în avantajul său.

Susținători palestinieni ai liderului militar al Hamas FOTO SHUTTERSTOCK
Susținători palestinieni ai liderului militar al Hamas FOTO SHUTTERSTOCK

„Îi avem pe israelieni exact acolo unde vrem noi", a transmis Sinwar într-un mesaj adresat recent oficialilor Hamas care încearcă să medieze un acord cu oficialii din Qatar și Egipt.

Încleștările dintre forțele israeliene și unitățile Hamas în sudul Fâșiei Gaza au perturbat transporturile de ajutoare umanitare, au provocat un număr tot mai mare de victime civile și au intensificat criticile internaționale la adresa eforturilor Israelului de a eradica gruparea extremistă islamistă.

În cea mai mare parte a carierei politice a lui Sinwar, modelată de conflictul sângeros cu un stat israelian despre care spune că nu are dreptul de a exista, el a urmat o agendă simplă. Când e încolțit, apelează la violență pentru a-i furniza o cale de ieșire. Războiul actual din Gaza nu face excepție.

Analiza realizată de The Wall Street Journal a zeci de mesaje pe care Sinwar le-a transmis negociatorilor, compatrioților Hamas din afara Fâșiei Gaza și altora, el a manifestat o nepăsare crudă față de viața umană, arătîndu-și limpede convingerea că Israelul are mai mult de pierdut din acest război decât Hamas. Aceste mesajele au fost împărtășite de mai multe persoane cu opinii diferite despre Sinwar.

Mai mult de 37.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului, majoritatea fiind civili, potrivit oficialilor palestinieni. Nu se precizează câți dintre ei sunt combatanți. Autoritățile sanitare au susținut că aproape 300 de palestinieni au fost uciși sâmbătă într-un raid israelian în urma căruia au fost salvați patru ostatici ținuți în captivitate în casele înconjurate de civili.

„Sacrificii necesare”

Într-un mesaj adresat liderilor Hamas de la Doha, Sinwar a menționat pierderile de vieți civile în conflictele de eliberare națională în țări precum Algeria (unde sute de mii de oameni au murit luptând pentru independența față de Franța) numindu-le „sacrificii necesare”.

Într-o scrisoare din 11 aprilie adresată liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, după ce trei dintre fiii adulți ai lui Haniyeh au fost uciși într-un bombardament israelian, Sinwar a scris că moartea lor și a altor palestinieni va „insufla viață în venele acestei națiuni, impulsionând-o să se ridice la înălțimea gloriei și onoarei sale”.

Sinwar nu este primul lider palestinian care îmbrățișează vărsarea de sânge drept mijloc de presiune asupra Israelului. Pe de altă parte, amploarea daunelor colaterale din acest război este fără precedent în conflictul dintre israelieni și palestinieni.

În pofida eforturilor înverșunate ale Israelului de a-l ucide, liderul militar al Hamas a reușit să rămână în viață, în tot acest timp dirijând efortul de război al Hamas, redactând scrisori, trimițând mesaje negociatorilor și hotărând când gruparea desemnată drept teroristă de SUA să își intensifice sau să-și diminueze atacurile.

Scopul său ultim pare a fi obținerea unei încetări permanente a focului care să permită Hamas să declare o victorie istorică în fața Israelului, revendicând astfel conducerea cauzei naționale palestiniene.

Președintele american Joe Biden încearcă să determine Israelul și gruparea Hamas să oprească războiul. Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune încheierii unui acord de pace înainte de a obține ceea ce el numește „victoria totală” asupra Hamas.

Scenariul liderului militar al Hamas

Chiar și în lipsa unui armistițiu de durată, Sinwar crede că Netanyahu are puține opțiuni în afară de ocuparea Gaza și angrenarea într-o încleștare cu o insurgență condusă de Hamas preț de luni dacă nu de ani de zile.

Este un scenariu pe care Sinwar l-a prefigurat în urmă cu șase ani, când a devenit lider în Fâșia Gaza. Poate că Hamas pierde războiul cu Israelul, însă asta ar duce cel mai probabil la o ocupație israeliană asupra a două milioane de palestinieni.

„Pentru Netanyahu, o victorie ar fi chiar mai rea decât o înfrângere”, declara în 2018 Sinwar unui jurnalist italian de la cotidianul israelian Yedioth Ahronoth.

Sinwar, acum în vârstă de 60 de ani, avea aproximativ 5 ani când războiul din 1967 i-a prilejuit prima experiență de violență de mare amploare între israelieni și arabi. Acea scurtă încleștare a reordonat Orientul Mijlociu. Israelul a preluat controlul asupra Înălțimilor Golan de la Siria și asupra Cisiordaniei de la Iordania. Totodată, a capturat Peninsula Sinai de la Egipt, precum și Fâșia Gaza, unde Sinwar a crescut într-o tabără de refugiați administrată de Națiunile Unite.

Conflictul era mereu prezent. Sinwar a publicat un roman în 2004 în timp ce se afla într-o închisoare israeliană, explicând în prefață că are la bază propriile experiențe. Volumul relatează o scenă în care un tată sapă o groapă adâncă în curtea taberei de refugiați și o acoperă cu lemn și metal pentru a face un adăpost.

Ascuns acolo împreună cu familia sa, copilul plânge în timp ce exploziile se întețesc pe măsură ce armata israeliană se apropie. Băiatul încearcă să iasă afară, dar mama sa strigă: „E război acolo! Nu știi ce înseamnă un război?".

Sinwar s-a alăturat mișcării care a devenit în cele din urmă Hamas în anii 1980, devenind un apropiat al fondatorului Sheikh Ahmed Yassin și înființând o poliție de securitate internă însărcinată să vâneze și să ucidă informatori suspecți, potrivit transcrierii mărturisirii sale către anchetatorii israelieni în 1988.

Influență din închisoare

El a primit multiple sentințe de închisoare pe viață pentru crimă și a stat închis 22 de ani înainte de a fi eliberat în 2011, alături de o mie de alți deținuți, în cadrul unui schimb de prizonieri contra soldatului israelian Gilad Shalit.

În timpul negocierilor dintre Israel și Hamas cu privire la acest schimbul, Sinwar a avut influență în a face presiuni pentru eliberarea acelor palestinieni închiși pentru că au ucis israelieni.

El dorea eliberarea până și a celor implicați în atentate cu bombă în urma cărora au fost uciși un număr mare de israelieni și a fost atât de maximalist în cererile sale încât Israelul l-a pus la izolare pentru a nu perturba negocierile.

Când a devenit liderul Hamas în Gaza, în 2017, violența era deja o constantă în repertoriul său. Hamas preluase controlul asupra Fâșiei Gazei de la Autoritatea Palestiniană în cadrul unui conflict sângeros cu un deceniu mai devreme și, deși Sinwar a acționat la începutul mandatului său pentru a reconcilia Hamas cu alte facțiuni palestiniene, el a avertizat că îi va „rupe gâtul” oricui îi va sta în cale.

În 2018, Sinwar a sprijinit proteste săptămânale la gardul ce desparte Gaza de teritoriul israelian. Temându-se de o breșă, armata israeliană a tras asupra palestinienilor și agitatorilor care s-au apropiat prea mult. Totul făcea parte din plan.

 Vărsarea de sânge drept cale de ieșire

„Apărem pe prima pagină a ziarelor doar cu sânge”, declara Sinwar în interviul acordat la acea vreme unui jurnalist italian. „Fără sânge, nu există știri”.

În 2021, discuțiile de reconciliere dintre Hamas și facțiunile palestiniene păreau să progreseze în direcția alegerilor legislative și prezidențiale pentru Autoritatea Palestiniană, primele din ultimii 15 ani. Dar, în ultimul moment, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anulat scrutinul. Cu pista politică închisă, Sinwar a trecut câteva zile mai târziu la vărsare de sânge pentru a schimba status quo-ul, lansând rachete asupra Ierusalimului, pe fondul tensiunilor dintre israelieni și palestinieni în oraș. Conflictul de 11 zile care a urmat a ucis 242 de palestinieni și 12 persoane în Israel.

Loviturile aeriene israeliene au provocat pagube atât de mari încât oficialii israelieni și-au închipuit că Sinwar va fi descurajat să mai atace israelieni.

Dar s-a întâmplat contrariul: Oficialii israelieni bănuiesc că atunci a început Sinwar să planifice atacurile din 7 octombrie. Unul dintre obiective a fost acela de a pune capăt paraliziei în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian și a revigora importanța diplomatică globală a acestuia, au declarat oficiali arabi și din Hamas familiarizați cu gândirea lui Sinwar.

Ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene durează de mai bine de o jumătate de secol, iar partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu discutau despre anexarea teritoriilor din Cisiordania pe care palestinienii le doreau pentru un viitor stat. Arabia Saudită, cândva un campion al cauzei palestiniene, era în discuții pentru a normaliza relațiile cu Israelul.

Deși Sinwar a planificat și a dat undă verde atacurilor din 7 octombrie, primele mesaje către negociatorii pentru încetarea focului arată că acesta părea surprins de brutalitatea brațului armat al Hamas și a altor palestinieni și de ușurința cu care aceștia au comis atrocități civile.

„Lucrurile au scăpat de sub control”, a declarat Sinwar într-unul dintre mesajele sale, referindu-se la bandele care răpeau femei și copii civili „Oamenii au fost antrenați în asta, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”.

Acest fapt a devenit un subiect de discuție pentru Hamas pentru a justifica numărul mare de victime din 7 octombrie.

Moneda de schimb a Hamas: ostaticii

La începutul războiului, Sinwar s-a concentrat pe folosirea ostaticilor drept monedă de schimb pentru a amâna o operațiune terestră israeliană planificată în Gaza. La o zi după ce soldații israelieni au intrat în enclavă , Sinwar a declarat că Hamas era pregătită pentru un acord imediat de schimb al ostaticilor săi în schimbul eliberării tuturor palestinienilor din închisorile israeliene.

Dar Sinwar a interpretat greșit modul în care Israelul va reacționa la atacul din 7 octombrie. Netanyahu a anunțat că Israelul are de gând să distrugă Hamas, iar singura modalitate de a sili gruparea să elibereze ostaticii este prin presiune militară.

Sinwar pare să fi interpretat greșit și sprijinul pe care Iranul și miliția libaneză Hezbollah erau dispuse să îl ofere.

Atunci când șeful politic al Hamas, Haniyeh, și adjunctul său Saleh al-Arouri au călătorit la Teheran în noiembrie pentru o întrevedere cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, li s-a spus că Teheranul susține Hamas, dar că nu se va implica în conflict.

„A fost parțial indus în eroare de ei și parțial s-a indus singur în eroare”, a apreciat Ehud Yaari, un comentator israelian care îl cunoaște pe Sinwar încă din perioada în care acesta se afla în închisoare. „A fost extrem de dezamăgit”.

Până în noiembrie, conducerea politică a Hamas începea să se distanțeze în privat de Sinwar, motivând că acesta a lansat atacurile din 7 octombrie fără să îi informeze, au declarat oficiali arabi care au vorbit cu Hamas.

Eforturile în vederea unui armistițiu

La sfârșitul lunii noiembrie, Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu și a eliberării unor ostatici deținuți de militanți. Însă acordul s-a prăbușit după o săptămână.

În timp ce armata israeliană a dezmembrat rapid structurile militare ale Hamas, conducerea politică a grupării a început să se întâlnească cu alte facțiuni palestiniene la începutul lunii decembrie pentru a discuta despre reconciliere și un plan postbelic. Sinwar nu a fost consultat.

Într-un mesaj trimis liderilor politici, Sinwar a criticat această manevră ca fiind „rușinoasă și scandaloasă”.

„Atâta timp cât luptătorii sunt încă în picioare și nu am pierdut războiul, astfel de contacte ar trebui să înceteze imediat”, a spus el. „Avem capacitățile necesare pentru a continua lupta preț de luni de zile”.

Pe 2 ianuarie, șeful adjunct al aripii politice a Hamas a fost ucis într-un presupus atac israelian la Beirut, iar Sinwar a început să schimbe modalitatea de comunicare, au declarat oficiali arabi. El a folosit pseudonime și a transmis note doar printr-o mână de ajutoare de încredere și prin intermediul unor coduri, alternând între mesaje, mesaje transmise prin intermediari și mesaje scrise, au spus aceștia.

Cu toate acestea, comunicările sale indică faptul că a început să simtă că lucrurile se îndreptau în direcția dorită de Hamas.

Până la sfârșitul acelei luni, înaintarea armatei israeliene s-a transformat într-o luptă istovitoare în Khan Younis, orașul natal al lui Sinwar. Israelul a început să piardă tot mai multe trupe. La 23 ianuarie, aproximativ două duzini de soldați israelieni au fost uciși în centrul și sudul Gaza, fiind cea mai mortală zi a invaziei pentru Israel.

Mediatorii arabi s-au grăbit să accelereze discuțiile privind o încetare a focului, iar la 19 februarie, Israelul a stabilit un termen limită până la Ramadan - o lună mai târziu - pentru ca Hamas să înapoieze ostaticii sau să se confrunte cu o ofensivă terestră în Rafah, potrivit oficialilor sar fi aflat ultimul bastion al grupului militant.

Calculele lui Sinwar

Într-un mesaj, Sinwar i-a îndemnat pe camarazii săi din conducerea politică a Hamas din afara Gaza să nu facă concesii și, în schimb, să facă presiuni pentru a pune capăt definitiv războiului. Numărul mare de victime civile ar crea o presiune la nivel mondial asupra Israelului, a spus Sinwar. Aripa armată a grupării era pregătită pentru atac, se arată în mesajele lui Sinwar.

„Incursiunea Israelului în Rafah nu va fi o plimbare în parc”, le-a spus Sinwar liderilor Hamas de la Doha într-un mesaj.

Dezacordurile dintre liderii israelieni din timpul războiului au erupt în public, Netanyahu nereușind să articuleze un plan de guvernare postbelică pentru Gaza, iar ministrul apărării, Yoav Gallant avertizând în privat împotriva reocupării Fâșiei. Israelienii au început să se îngrijoreze că țara lor pierdea războiul.

În luna mai, Israelul a amenințat din nou că va ataca Rafah dacă discuțiile pentru încetarea focului rămân în impas, un mesja pe care Hamas l-a considerat drept o pură tactică de negociere.

Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să extindă operațiunea terestră la Rafah pentru a distruge structura militară a Hamas de acolo și a pune capăt contrabandei din Egipt.

Răspunsul lui Sinwar: Hamas a tras asupra punctului de trecere Kerem Shalom pe 5 mai, ucigând patru soldați. Oficialii Hamas din afara Gaza au început să se facă ecoul poziției încrezătoare a lui Sinwar.

De atunci, Israelul a lansat operațiunea terestră asupra Rafah. Dar, așa cum a prezis Sinwar, aceasta a avut un cost umanitar și diplomatic.

Între timp, mesajele lui Sinwar indică faptul că este dispus să moară în luptă.

Într-un mesaj recent adresat aliaților, liderul Hamas a comparat războiul cu o bătălie din secolul al VII-lea din Karbala, Irak, unde nepotul profetului Mahomed ar fi fost ucis.

„Trebuie să mergem înainte pe aceeași cale pe care am început”, a scris Sinwar. „Sau să fie un nou Karbala”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite