Avertismentul lui Obama pentru Israel: Unele acţiuni se pot întoarce împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele din acţiunile Israelului în războiul său împotriva Hamas ar putea "îndârji atitudinile palestinienilor pentru mai multe generaţii", slăbind în acelaşi timp sprijinul internaţional pentru Israel, a apreciat fostul preşedinte american Barack Obama, potrtivit Reuters.

Fostul președinte american s-a exprimat în privința războiului Hamas-Israel FOTO SHUTTERSTOCK
Fostul președinte american s-a exprimat în privința războiului Hamas-Israel FOTO SHUTTERSTOCK

Obama, care rareori comentează despre crize active de politică externă, a atenţionat că orice strategie militară israeliană care ignoră costul uman al războiului "poate avea în final un efect contrar".

"Decizia guvernului israelian de a opri furnizarea de alimente, apă şi electricitate populaţiei civile captive (în Gaza) ameninţă nu doar să agraveze criza umanitară în creştere; ar putea îndârji atitudinile palestiniene pentru generaţii, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, ar putea face jocul duşmanilor Israelului şi submina eforturile îndelungate de a ajunge la pace şi stabilitate în regiune", a spus fostul preşedinte american.

Acesta a condamnat atacurile Hamas şi şi-a reiterat susţinerea pentru dreptul Israelului la autoapărare, avertizând totodată asupra riscurilor la care este expusă populaţia civilă în astfel de războaie.

Barack Obama a admis pe de altă parte în declaraţia sa de luni că nici SUA nu "s-au ridicat la înălţimea propriilor valori supreme când s-au angajat în războaie", mai ales după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Nu este clar dacă Obama şi-a coordonat această declaraţie, publicată luni, cu actualul preşedinte Joe Biden, care i-a fost vicepreşedinte timp de opt ani, menţionează Reuters, preluat de Agerpres.

În timpul preşedinţiei sale, Barack Obama şi-a exprimat de multe ori sprijinul pentru dreptul Israelului la autoapărare la începutul unor conflicte cu gruparea islamistă din Gaza, dar a îndemnat prompt Israelul la reţinere după creşterea numărului de victime palestiniene în raiduri aeriene.

Administraţia Obama a încercat, fără succes însă, să negocieze un acord de pace între Israel şi palestinieni. După învestirea sa, la începutul lui 2021, Biden nu a făcut demersuri pentru reluarea negocierilor, afirmând că liderii de amândouă părţile sunt mult prea intransigenţi şi climatul nu este cel adecvat.

În acelaşi timp, mai aminteşte Reuters, Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o relaţie dificilă în timp ce primul era preşedinte, inclusiv atunci când administraţia Obama a negociat acordul nuclear cu Iranul, iar Biden, ca vicepreşedinte, a jucat frecvent rolul de mediator între cei doi lideri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite