Zelenski, supărat că detalii ale planului său al victoriei s-au scurs în presă: „Înseamnă că între parteneri nu mai există lucruri confidențiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea Ucrainei de a primi rachete Tomahawk din partea aliaților ar fi trebuit să fie „informații confidențiale” între parteneri, s-a arătat miercuri nemulțumit președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o scurgere de informații în presa americană, relatează Kyiv Independent și Reuters.

Volodimir Zelenski în vizită în Islanda FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski în vizită în Islanda FOTO EPA-EFE

Publicația New York Times a relatat pe 29 octombrie că, potrivit unor oficiali americani pe care nu i-a numit, cererea Kievului de a-i fi furnizate rachete Tomahawk cu rază de acțiune de 2.400 de kilometri făcea parte din „pachetul de descurajare non-nuclear” secret inclus în planul de victorie al Ucrainei.

Sursele au declarat pentru presa că Washingtonul nu este convins că Ucraina ar avea nevoie de aceste arme și nu vrea să le furnizeze din cauza numărului lor limitat.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina a solicitat rachetele cu condiția să le desfășoare numai dacă Rusia ar refuza să pună capăt războiului și să fie de acord să desescaladeze.

„Am spus că aceasta este o metodă preventivă. Mi s-a spus că este o escaladare", a spus liderul ucrainean.

„Când multe ţări încep să sprijine planul de victorie, vedeţi ce se întâmplă acum în presă, ei spun că Ucraina a cerut multe rachete, precum Tomahawk, etc. Dar aceasta este o informaţie confidenţială între Ucraina şi Casa Albă. Cum să înţelegem aceste mesaje? Deci, asta înseamnă că între parteneri nu mai există lucruri confidenţiale”, a spus el în cadrul unui briefing de presă cu jurnalişti din ţările nordice.

Zelenski le-a prezentat luna trecută SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei acest plan al său al victoriei prin care Ucraina urmărește să silească Rusia să facă pace. Elemente  generale din acest plan a prezentat apoi într-un discurs în parlamentul de la Kiev.

Acesta pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, fiind primit cu reticenţă de aliaţii occidentali.

Documentul cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, să fie admisă în NATO şi să i se acorde permisiunea de lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite