Zelenski şi-a anulat în ultimul moment intervenţia în faţa Congresului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat marţi intervenţia prevăzută în faţa Congresului SUA din cauza unui eveniment "de ultim moment", a anunţat liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, relatează AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face declarații de presă la Palatul Cotroceni alături de omologul român, Klaus Iohannis, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

"Zelenski nu poate ajunge la briefingul nostru la 15:00, a intervenit ceva în ultimul moment", a declarat presei alesul american.

Preşedintele ucrainean urma să se adreseze virtual Congresului american, sperând să obţină deblocarea unui nou pachet de ajutor foarte dezbătut, dar crucial pentru ţara sa aflată în război.

Zelenski nu s-a putut adresa senatorilor americani din cauza războiului din Ucraina și a situației în continuă schimbare, a explicat această anulare Rustem Umierov, ministrul Apărării din Ucraina, într-un interviu acordat FoxNews.

La 5 decembrie, Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul SUA, a anunțat că Volodimir Zelenski a anulat participarea la un briefing online pentru senatorii americani, în cadrul căruia urma să vorbească despre situația de pe linia frontului și despre nevoia de arme a Kievului.

Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Kiev, după ce a acordat zeci de miliarde de dolari de la invazia rusă, în februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina se află în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă, dezamăgitoare, nu a adus recuperările teritoriale sperate.

Congresul american, care a aprobat până acum importante pachete de ajutor militar, umanitar şi macroeconomic pentru Kiev, este format din două camere.

În Camera Reprezentanţilor, dominată de conservatori, aleşi de dreapta cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev, în timp ce în Senat, cu majoritate democrată, opoziţia republicană este mai degrabă în favoarea susţinerii Ucrainei.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat drept o „nebunie ”perspectiva unui posibil refuz al ajutorului pentru Ucraina, care luptă împotriva agresiunii rusești, a relatat European Pravda, citând The New York Times și AFP.

„Eșecul de a sprijini Ucraina este nebunie curată, a declarat președintele american.

Totodată,, a subliniat că refuzul de a sprijini Ucraina este împotriva intereselor Statelor Unite și a promis că administrația sa va asigura alocarea de fonduri pentru Ucraina.

În același timp, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că situația finanțării pentru Ucraina este cu adevărat dificilă.

„Ne putem considera responsabili pentru înfrângerea Ucrainei dacă nu reușim să obținem această finanțare”, a spus ea, adăugând că „Ucraina pur și simplu nu mai are bani”.

Problema protejării frontierei sudice a SUA a devenit o sursă cheie de dezacord între democrații și republicanii din Congres, care blochează în prezent aprobarea unei cereri de finanțare suplimentară din partea Casei Albe.

Republicanii solicită cerințe mai stricte în materie de imigrație, chiar și cu prețul încălcării obligațiilor umanitare ale SUA, în timp ce democrații fac presiuni pentru o revizuire cuprinzătoare a sistemului de imigrație în sine.

Ministrul apărării german admite existenţa de întârzieri în livrările de arme către Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităţilor cât mai rapid posibil, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ţine pasul cu cererea care există în anumite domenii", a declarat marţi seara Pistorius pe canalul german ZDF.

Industria apărării îşi sporeşte capacităţile oriunde poate, dar "este o chestiune de viteză, nu poţi avea influenţă nelimitată asupra vitezei", a spus ministrul german.

El a explicat că înfiinţarea unei fabrici şi crearea stocurilor necesare de muniţie şi explozibil pentru a putea produce rapid necesită timp, dând ca exemplu producţia de muniţie pentru tancurile Gepard, pe care Germania a trebuit să o relanseze; deşi a decurs relativ repede, procesul tot a durat şase luni.

"Vorbim de termene care pot fi accelerate, dar nu complet abrogate", a menţionat Pistorius.

Ministrul german a insistat că ţara sa este în prezent al doilea cel mai mare susţinător al Ucraina în materie de livrări de armament. "Livrăm tot ce putem", a punctat acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite