Vizita lui Erdogan în Germania stârneşte tot mai multe controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscheea centrală din Köln Foto: EPA
Moscheea centrală din Köln Foto: EPA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, acuzat nu o dată de derapaje autoritare, va efectua în perioada 28-29 septembrie o vizită de stat în Germania, în cadrul căreia va fi primit cu onoruri militare şi va fi invitat la un dineu de stat găzduit de preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier. Modul în care va decurge vizita liderului de la Ankara stârneşte însă controverse puternice în Germania.

Jurnalistul germano-turc Deniz Yücel, care s-a aflat în arest în Turcia timp de un an sub acuzaţii legate de terorism, a fost deosebit de critic la adresa autorităţilor germane, mergând până la a acuza Berlinul de o formă de „trădare“, scrie Deutsche Welle.

Chiar dacă în ultimii ani relaţiile dintre Germania şi Turcia au fost tensionate, în special după campania de epurare declanşată de Ankara în urma tentativei de puci din 2016, acum, lucrurile par să se fi schimbat considerabil, mai ales în contextul în care Turcia este vizată de sancţiuni americane.

Până şi dorinţa liderului de la Ankara de a se adresa în cadrul acestei vizite comunităţii turce din Berlin sau Köln are şanse să devină realitate. O chestiune de care nici nu a putut fi vorba anul trecut, când liderul turc şi membrii guvernului au fost împiedicaţi să organizeze în Germania mitinguri de campanie înaintea unor voturi-cheie în Turcia. 

La sfârşitul vizitei sale în Germania, în cursul căreia va avea discuţii cu şefa Executivului de la Berlin, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan va inaugura oficial noua moschee centrală din oraşul Köln din landul Renania de Nord - Westfalia, cea mai mare moschee din Europa aflată în afara Turciei. Evenimentul a fost confirmat marţi seară de organizaţia turco-islamică DITIB.

Moscheea, care poate găzdui 1.100 de persoane şi care este situată într-o zonă în care comunitatea turcă este puternic prezentă, a fost deschisă pentru credincioşi în urmă cu un an, însă nu a fost inaugurată oficial, menţionează DW.

Aceasta este administrată de DITIB, organizaţie care gestionează peste 900 de moschei în Germania şi care are legături strânse cu guvernul turc. Unii dintre imamii DITIB chiar au fost acuzaţi că, la ordinul Ankarei, îi spionează pe oponenţii lui Erdogan din Germania. 

Acuzaţii de „trădare“

Jurnalistul germano-turc Deniz Yücel a criticat aspru decizia Berlinului de a merge înainte cu planurile referitoare la vizita de stat, afirmând că este vorba despre o formă de „trădare“. Yücel, corespondent al cotidianului german „Die Welt“, a stat timp de un an după gratii în Turcia.

„Se pare că guvernul german se pregăteşte din nou să-i trădeze pe toţi cei din Turcia care tânjesc după o societate liberă, democratică şi seculară“, a declarat Yücel marţi seară, la o ceremonie în cadrul căruia i s-a decernat un premiu media. El a adăugat că Steinmeier ar „găzdui un infractor la un dineu de stat“.

Autorităţile de la Berlin au fost criticate pentru că îl vor găzdui pe Erdogan şi de politicieni germani, precum şi de comunitatea kurdă din Germania, critici care au venit pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Turcia se îndreaptă, sub conducerea preşedintelui său, spre un regim autoritar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite