Viaţa extraordinară a lui Mary Soames, fiica lui Winston Churchill, care a murit la vârsta de 91 de ani
0
Lady Soames, care a murit sâmbătă la vârsta de 91 de ani, a fost al cincilea şi ultimul copil în viaţă al lui Clementine şi Winston Churchill, admiţând despre sine însăşi că a fost „un copil de consolare”. Nu mulţi copii au avut o copilărie aşa strictă cum Mary Soames a avut parte, ea fiind crescută numai printre oameni mari. Şi nu mulţi copii pot spune că i-au întâlnit pe F. D. Roosevelt, Iosif Stalin, Charlie Chaplin şi pe Lawrence al Arabiei.
Naşterea lui Mary Soames a avut loc după îmbolnăvirea şi moartea bruscă a surorii sale Marigold, în 1921, având pe atunci doar doi ani. Alături de alţi trei fraţi mult mai mari şi cu o mamă care îşi plângea copilul pierdut, Mary a fost crescută de dădaca Nana.
Mezina familiei scrie în autobiografia sa că la vârsta de cinci ani „vorbea şi scria potrivit cu tonul şi stilul unei femei de 30 de ani.”
Despre mama ei se ştie că a fost o femeie care s-a luptat cu numeroase şi puternice complexe de inferioritate, în timp pe şi-l aminteşte pe Winston drept „îngrozitor de zgomotos atunci când îşi pierde cumpătul”. Winston mai era şi un extravagant fanatic: în anumite momente veniul familiei se baza în mod special pe banii câştigaţi de pe urma cărţilor istorice şi articolele semnate de Winston.
Însăî asta nu a împiedicat să înflorească minunat de fumos şi să-ş i dedice cei mai frumoşi ani din tinereţea sa în calitate pe voluntară a Crucii Roşii. În al doilea Război Mondial, Mary Churchill s-a angajat în Auxiliary Territorial Service, aripa feminină a armatei britanice, servind la Londra, în Belgia şi în Germania în cadrul unor unităţi mixte însărcinate cu baterii antiaeriene.
Ea l-a însoţit pe tatăl ei în mai multe călătorii în străinătate, inclusiv la Conferinţa de la Potsdam, în avra lui 1945.
Căsătorită cu Christopher Soames, un fost politician conservator, decedat, cu care a avut cinci copii, ea a scris o biografie a mamei sale, Clementine, şi şi-a scris memoriile.
Odată cu apropierea ceremoniilor de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, premierul David Cameron i-a adus un omagiu, amintind că ea şi-a „servit ţara în al Doilea Război Mondial şi a fost martora unora dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă” britanică.