Vacile albastre, simbol al Letoniei, salvate de la dispariţie. De ce sunt speciale aceste bovine colorate | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Cândva o raritate, vacile cu pielea de culoare albastru deschis sau ultramarin închis pot fi din nou zărite pe meleagurile letone, printre vitele obişnuite cu pete maro, negre sau albe. Această rasă unică, care a fost aproape de dispariţie în perioada sovietică, a revenit în ultimele decenii ca un simbol al identităţii naţionale letone, scrie France24.

„Zilele lor cele mai grele au trecut", a declarat şeful parcului de animale Ciruli din satul Kalvene, Arnis Bergmanis, care serveşte drept centru de reproducere pentru aceste bovine.

În anul 2000 existau doar 18 vaci albastre în Letonia, dar până în prezent numărul a crescut la 1.500, luând în considerare atât bovinele de rasă pură cât şi hibridele. Iniţial, acestea se găseau doar pe coasta baltică, în regiunea Kurzeme, însă au devenit din ce în ce mai populare şi în zonele centrale.

Vaca albastra Letonia 3 - AFP

FOTO: AFP / Şeful parcului de animale Ciruli din satul Kalvene, Arnis Bergmanis, împreună cu un viţel din rasa devenită simbol naţional

„Suntem bucuroşi să ajutăm fiecare nou fermier sau proprietar de pensiune să-şi ia propria vacă albastră", a mai declarat Bergmanis.

Proprietarii de pensiuni din zonele rurale achiziţionează vitele speciale ca atracţie turistică, în timp ce fermierii includ o vacă albastră în turmele lor pentru instinctul matern puternic pe care această rasă îl posedă.

„Dacă un viţel de orice culoare îşi pierde mama sau se desparte de ea, vaca albastră va lua viţelul şi îl va creşte ca şi cum ar fi al ei", a explicat Bergmanis.

Vacile albastre au evoluat pe coasta baltică în condiţii foarte dure, fiind capabile să se hrănească cu crengi de tufişuri şi iarbă de dune, furaje pe care alte vite nu le consumă. Legendele locale spun că vacile albastre îşi iau culoarea de la mare, deşi viţeii se nasc aproape bej. Totuşi, blana lor capătă nuanţe de albastru în timp, care devin tot mai accentuate odată cu trecerea anilor. Pigmentul influenţează, de asemenea, ţesutul muscular, producând o carne de vită foarte închisă la culoare, deşi numărul vacilor din această specie a fost întotdeauna prea mic pentru vânzarea cărnii la scară largă.

Vaca albastra

FOTO: AFP

În timpul ocupaţiei sovietice, comuniştii din Letonia au pus accentul pe producţia în masă de carne de vită şi produse lactate. Din acest motiv, rasele mai generice au fost favorizate, ceea ce a dus la aproape dispariţia vacii albastre.

Însă dintre toate lucrurile, teatrul a salvat situaţia. În urma piesei extrem de populare din anii 1970, „Cea albastră", scrisă de dramaturgul leton Gunars Priede, această vită specială a revenit în conştiinţa publică, devenind un simbol al identităţii naţionale, aflată de asemenea pe cale de dispariţie.

În 2006, un grup de fermieri şi cercetători a înfiinţat Asociaţia Vaca Albastră pentru a proteja rasa. Aceasta organizează seminarii pentru fermieri, ţine o evidenţă meticuloasă pentru a evita consangvinizarea, se străduieşte să menţină populaţia în creştere şi, de asemenea, face cercetări asupra vitelor pentru a identifica genele care dau caracteristicile speciale ale acestei rase. În plus, guvernul leton a început să ofere subvenţii speciale pentru proprietarii de vaci albastre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite