Un rival european la HIMARS, dezvoltat de o companie franceză. Lecția oferită de câmpul de luptă din Ucraina

0
0
Publicat:

O companie franceză dezvoltă o alternativă la sistemul american HIMARS, în măsura în care Europa consideră necesar să-și reduce dependența de SUA și să-și consolideze propria industrie de apărare, relatează Business Insider.

Sistemul de rachete Foudre FOTO Turgis Gaillard
Sistemul de rachete Foudre FOTO Turgis Gaillard

Noua armă dezvoltată de Turgis Gaillard se numește Foudre (Fulger) și este un sistem cu rază lungă de acțiune care își propune să rivalizeze cu sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricat de contractorul american Lockheed Martin. HIMARS este un sistem testat în luptă pe care Ucraina l-a folosit eficient în lupta sa împotriva forțelor ruse și pe care alte câteva națiuni europene l-au achiziționat de-a lungul anilor.

Foudre este un sistem montat pe un șasiu Renault Trucks Kerax 6×6 și proiectat pentru a fi transportabil pe calea aerului, cu mobilitate mare și care poate trage cu mai multe tipuri de muniții ghidate cu precizie având raze de acțiune cuprinse între 75 și 1.000 km, a explicat compania pentru Business Insider.

Sistemul poate lansa rachete M31, ATACMS și chiar noua rachetă de precizie (PrSM). De asemenea, poate lansa și rachete de croazieră precum Land Cruise Missile (LCM).

Compania a declarat pentru BI că „arhitectura sa deschisă permite integrarea efectorilor aliați sau francezi, consolidând reziliența logistică în fața crizelor internaționale”.

Fondatorii companiei au subliniat modul în care invazia Rusiei în Ucraina a arătat cât este de necesar acest tip de sistem. De asemenea, a accentual originile europene ale acestei arme. Europa are în vedere mai multă autonomie în materie de arme, după ce SUA, sub președintele Donald Trump, a devenit un aliat pe care riscă să nu se poată bizui.

Dezvoltând Foudre, compania franceză „este concretizarea unei viziuni franceze a inovației defensive: suverană în design, europeană în ambiție și axată pe eficiența operațională”, au declarat fondatorii companiei, Fanny Turgis și Patrick Gaillard, într-o declarație pentru Business Insider.

Un sistem european

Turgis Gaillard a explicat că sistemul este „dezvoltat în Franța cu parteneri industriali naționali”.

Bugetele europene de apărare cresc și există un interes crescut pentru sistemele locale, în contextul geopolitic actual.

Publicația franceză Challenges a raportat recent că Turgis Gaillard a dezvoltat în secret sistemul vreme de doi ani, după ce compania a recunoscut o oportunitate după exemplul oferit de Ucraina.

Mark Cancian, consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru BI că, deși „sistemul nu a fost dezvoltat ca răspuns la Trump”, „lipsa de fiabilitate a președintelui american ca partener militar și economic ar putea descuraja unele țări să cumpere arme produse în SUA”, deschizând astfel uși pentru noi potențiali clienți.

Liderii europeni au atras atenția la rândul lor asupra faptului că Europa trebuie să producă din ce în ce mai multe arme proprii. Printre aceștia se numără António Costa, șeful Consiliului European, care a declarat luna trecută pentru Politico că Europa trebuie să-și crească propria producție de arme.

Invazia Rusiei în Ucraina a stimulat o serie de noi acorduri de apărare, exerciții și achiziții în rândul armatelor europene, inclusiv Abordarea europeană de atac cu rază lungă de acțiune, care a fost lansată anul trecut.

Această evoluție a determinat Franța, Germania, Polonia, Italia, Suedia și Marea Britanie să se unească pentru a dezvolta o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune, lansată de la sol. Turgis Gaillard a precizat că Foudre este „parte a dinamicii” acelui proiect.

O lecție din Ucraina

Războiul Rusiei împotriva vecinului său a determinat armatele occidentale să-și regândească armele și tacticile, precum și să cheltuiască mai mult pentru apărarea lor. Pe fondul îngrijorărilor că agresiunea rusă s-ar putea extinde în alte părți ale Europei, există o conștientizare în capitalele occidentale că Europa trebuie să fie pregătită pentru războiul modern.

Eficiența sistemelor versatile de rachete cu lansare multiplă (MRLS) a fost o lecție cheie din război.

Turgis Gaillard a explicat pentru BI că sistemul său a fost dezvoltat „ca răspuns la lecțiile învățate din conflictul recent”. Fondatorii au spus că sistemul „întruchipează angajamentul nostru de a oferi armatelor aliate instrumente care anticipează conflictele de mâine”.

Ucraina a primit pentru prima dată rachete HIMARS în 2022. A fost printre primele arme importante pe care partenerii occidentali le-au trimis Ucrainei. Cu o rază de acțiune mai mare decât alte sisteme artilerie și lansatoare de rachete, a lovit pozițiile rusești din spatele frontului, distrugând depozitele de muniție, trupele și echipamentele și centrele de comandă și control.

Ucraina a omagiat rachetele HIMARS ca fiind un schimbător de joc la acea vreme, deși între timp Rusia s-a adaptat, mutând ținte potențiale critice și folosind contramăsuri precum bruiajul. Dar sistemul nu și-a pierdut impactul, de pildă eliminând elicoptere rusești în martie.

Cancian apreciază că invazia Rusiei a arătat că „lansatoarele mobile de rachete s-au dovedit a fi foarte valoroase datorită volumului lor mare de foc și capacității de a se mișca rapid”. El a adăugat că „rachetele ghidate au fost foarte eficiente împotriva țintelor punctuale, cum ar fi depozitele de muniție și cartierele generale”.

Turgis Gaillard a prezentat Foudre ca fiind tipul de armă care ar fi necesară într-un război modern.

„Pe măsură ce armatele detectează acum ținte la sute de kilometri distanță folosind drone, sateliți și sisteme de informații, Foudre vine în completarea acestui lanț lovind cu precizie până la 1.000 km, perturbând liniile inamice și protejând forțele prietene”.

Nu este clar câte astfel de sisteme intenționează să producă această companie. Cel mai  probabil, țările europene vor fi dispuse să le prefere în detrimentul unor sisteme rivale.

Compania intenționează să dezvăluie oficial noul sistem la Salonul Aeronáutic de la Paris, între 16 și 22 iunie. Aceasta a spus că „vor fi oferite demonstrații ale interfeței sale comune și ale capacităților de desfășurare rapidă”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite