Un război în Europa nu este o idee de neimaginat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarul rus Vladimir Jirinovski a declarat că „ţările est-europene se plasează singure sub ameninţarea unei anihilări totale“
Parlamentarul rus Vladimir Jirinovski a declarat că „ţările est-europene se plasează singure sub ameninţarea unei anihilări totale“

În ultimele zile, trupe ruseşti care poartă steagul unei ţări necunoscute în trecut, Novorossia, mărşăluiesc peste graniţa sud-estică a Ucrainei. Academia de Ştiinţe rusă a anunţat recent că va publica o istorie a Novorossiei, iar diverse hărţi ale acestei „ţări“ se spune că sunt deja în circulaţie în Moscova. „Ideea de război în Europa nu mai este doar un scenariu apocaliptic. Isteria devine realitate“, scrie jurnalista Anne Applebaum.

Istoria Novorossiei care va fi publicată de Academia de Ştiinţe din Rusia presupune originile statului începând chiar cu Ecaterina cea Mare. Hărţile ţării care sunt în circulaţie în Moscova includ Kharkiv şi Dnipropetrovsk, oraşe care sunt la sute de kilometri de zona de conflict din Ucraina. Unii plasează Novorossia de-a lungul coastei, astfel încât să lege Rusia de Crimeea şi eventual de Transnistria, provincia Moldovei ocupată de ruşi. Şi chiar dacă a început ca un stat „rămăşiţă“, Abkazia şi Oseţia de Sud, bucăţile desprinse din Georgia, sunt vedete: Novorossia se poate face mai mare în timp, notează editorialista Anne Applebaum în „Washington Post“.

Soldaţii ruşi vor trebui să creeze acest stat, depinzând foarte mult de cât de tare luptă Ucraina sau de cine o ajută, însă Rusia va avea nevoie de mult mai mult decât soldaţi să menţină acest teritoriu. Novorossia nu va fi un stat stabil atâta vreme cât va fi locuit de ucraineni care îşi doresc să rămână în Ucraina. 

Există şi o soluţie foarte cunoscută la această problemă. Cu câteva zile în urmă, Alexander Dugin, un naţionalist extremist ale cărui păreri au ajutat la formarea ideilor lui Putin, a dat o declaraţie extraordinară: „Ucraina trebuie curăţată de idioţi“, scria el, iar apoi a solicitat „un genocid al acestei rase de nemernici“. 

„Ţările est-europene riscă o anihilare totală“

La fel, Novorossia va fi greu de susţinut dacă are opozanţi occidentali. Posibile soluţii la această problemă sunt încă supuse discuţiilor. Nu cu mult timp în urmă, Vladimir Jirinovski, „clovnul“ parlamentului rus care câteodată spune lucruri pe care cei de la putere nu le pot declara, a susţinut la televizor că Rusia trebuie să folosească arme nucleare pentru a bombarda Polonia şi ţările baltice - „state pitic“, le-a denumit el – şi să demonstreze Vestului cine deţine cu adevărat puterea în Europa. 

Nimeni nu ameninţă America, e departe. Dar ţările est-europene se plasează singure sub ameninţarea unei anihilări totale“, a declarat Jirinovski. Putin acceptă aceste comentarii, spunând că declaraţiile lui Jirinovski nu sunt politica oficială a Rusiei, dar „ţine partidul în priză“.

Şi „Mein Kampf“ părea o nebunie în 1933

O persoană mult mai serioasă, analistul-dizident rus Andrei Piontkovski, a publicat recent un articol în care susţine, pe fondul ameninţărilor lui Jirinovski, că Putin chiar ia în considerare posibilitatea folosirii unor arme nucleare – poate chiar împotriva unor capitale baltice, chiar un oraş polonez – pentru a demonstra că NATO este o organizaţie superficială fără entitate care nu va îndrăzni să riposteze de frica unei catastrofe şi mai mari. Într-adevăr, în exerciţiile militare din 2009 şi 2013, armata rusă a „exersat“ un atac nuclear asupra Varşoviei, capitala Poloniei.

Oare toate astea sunt doar bălmăjelile unor nebuni?, se întreabă jurnalista. Poate. Şi poate Putin este prea slab să facă ceva, şi poate sunt doar tactici de a băga frica în oameni. Şi poate oligarhii lui îl vor opri. Însă „Mein Kampf“ (Lupta mea, scrisă de Adolf Hitler) părea o idee isterică în 1933. Ordinele lui Stalin, de „a lichida“ clase şi grupuri sociale întregi din Uniunea Sovietică, ne-ar fi părut la fel de nebune la vremea aceea, dacă le-am fi auzit. 

Însă Stalin şi-a ţinut cuvântul şi şi-a dus la îndeplinire ameninţările, nu din cauză că a fost nebun, ci pentru că şi-a urmat propria logică către concluzia finală, şi pentru că nimeni nu l-a oprit. Acum, nimeni nu e în stare să-l oprească pe Putin. Aşa că e oare o isterie atât de mare să ne pregătim pentru un război total? Este naiv să reacţionăm aşa?, conchide jurnalista  Anne Applebaum pentru „Washington Post“.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE A început bătălia pentru Novorossia. De unde până unde se întinde noul teritoriu pe care-l vizează Kremlinul

Putin vorbeşte pentru prima dată despre crearea unui stat în sud-estul Ucrainei, iar pe teren separatiştii şi soldaţii ruşi câştigă oraş cu oraş în faţa armatei ucrainene, lăsată singură de Occident. Academia Rusă de Ştiinţe va publica o istorie a Novorossiei, entitate ce a început să fie construită pe timpul Ecaterinei cea Mare.

HARTĂ Novorossia lui Putin, de la Lugansk până în Basarabia

Postul de radio rusesc Eho Moskvî explică, pe pagina sa electronică, ce înseamnă Novorossia şi ilustrează articolul cu o hartă care include şi toată Basarabia.

„Nu doar un convoi, ci zeci de convoaie cu ajutoare“: Rusia solicită deschiderea unui „pod umanitar“ spre estul Ucrainei

Rusia nu poate rămâne indiferentă la evenimentele din nordul Ucrainei, care au condus la o criză umanitară catastrofică, anunţă agenţia de ştiri RIA Novosti. Aşadar, Moscova solicită deschiderea unui aşa-numit „pod umanitar“ care ar uni Rusia cu regiunile de conflict Luhansk şi Doneţk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite