Un primar francez a refuzat să înmormânteze un copil rom ai cărui părinţi erau originari din România
0O fetiţă dintr-o familie de romi din România ce a murit în ziua de Crăciun, se pare din cauza sindromului morţii subite la bebeluşi, nu a putut fi înmormântată deoarece primarul francez din localitatea Champlan, aflată la sud de Paris, a refuzat să-i ofere un loc de îngropare, informează BBC. Părinţii fetiţei ar proveni din România, ei locuind în Franţa de peste opt ani, notează şi Mediafax.
Primarul care a refuzat înmormântarea fetiţei rome a explicat decizia prin faptul că prioritate la înmormântare ar avea plătitorii de impozite. Însă primarul localităţii învecinate, Wissous, a descris decizia colegului său ca fiind „de neînţeles“ şi a declarat că va oferi el un loc de înmormântare, susţine BBC.
Iniţial, edilul a invocat ca pretext faptul că decesul bebeluşului a fost declarat în oraşul vecin Corbeil-Essonnes, potrivit unei asociaţii locale de solidaritate cu romii, notează Mediafax.
Potrivit lui Hélène Brelaud, din cadrul asociaţiei ASEFRR, familia fetiţei trăieşte în Franţa „de cel puţin opt ani“, ei provenind din România. Părinţii, care sunt „foarte afectaţi“, au amândoi „în jur de 35 de ani“. Ei mai au doi băieţi, unul în vârstă de cinci ani şi celălalt de nouă ani, şcolarizaţi la Champlan. Potrivit lui Brelaud, alţi doi băieţi au murit la vârste fragede în România: unul decedat din cauza „septicemiei“, iar celălalt tot din cauza sindromului morţii subite. „Această fetiţă era o binecuvântare pentru ei. Era foarte aşteptată“, afirmă Hélène Brelaud, citată de Mediafax.
Familia fetiţei decedate locuia într-o tabără în localitatea Champlan. Primarul localităţii, Christian Lecrerc, a fost citat de publicaţia „Le Parisien“ justificându-şi decizia prin faptul că în orăşelului lui nu prea mai există spaţiu de înmormântare şi că „prioritatea o au localnicii care plătesc taxele“.
Activiştii locali au fost înfuriaţi, purtătorul de cuvânt al unei asociaţii solidare cu populaţia romă şi cu românii din Franţa descriind decizia primarului ca fiind un caz de „rasism, xenofobie şi stigmatizare“.
Primarul localităţii vecine, cel care a oferit un loc de înmormântare în cadrul comunităţii lui, Richard Trinquier, este şi medic şi a tratat-o anterior pe mama fetiţei. El a declarat că acceptă fetiţa la el în comunitate, la fel cum ar accepta pe oricine altcineva, de vreme ce „toată lumea are dreptul la o înmormântare decentă“. Fetiţa va fi înmormântată luni, 5 ianuarie.
În Franţa, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizaţie de înhumare primarului comunei unde se află cimitirul ales. Înhumarea poate să aibă loc în comuna în care locuia acesta, în cea în care a decedat sau acolo unde se află cavoul familiei.
Prezenţa romilor ce provin din estul Europei este o problemă politică importantă în Franţa. Statul are una dintre cele mai dure legi împotriva imigranţilor romi, demolându-le cu regularitate tabere în care aceştia locuiesc şi deportând mii de persoane în fiecare an.
Mulţi dintre cei 20.000 de romi din Franţa locuiesc în tabere improvizate, conchide BBC.