Un acord de pace echivalent unei capitulări ar fi o veste proastă pentru toată lumea, avertizează Macron
0Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că doar președintele ucrainean Volodimir Zelenski e în măsură să negocieze cu Rusia în numele țării sale pentru a pune capăt războiului, avertizând că o „pace care înseamnă o capitulare” ar fi „o veste proastă pentru toată lumea”, inclusiv pentru SUA, a relatat joi Financial Times.

„Singura întrebare în această etapă este dacă președintele Putin este în mod autentic, durabil și credibil dispus la un acord de încetare a focului pe această bază. După aceea, va depinde de ucraineni să negocieze cu Rusia”, a spus Macron într-un interviu pentru publicație, potrivit Reuters.
Președintele SUA, Donald Trump, a discutat miercuri separat la telefon despre război cu președintele rus Vladimir Putin și cu Zelenski și le-a cerut oficialilor americani să înceapă negocierile în vederea încheierii conflictului.
Apelurile telefonice au avut loc la scurt timp după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților militari ai Ucrainei de la Bruxelles că o revenire la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 - înainte ca Rusia să anexeze Crimeea - este nerealistă și că SUA nu văd aderarea țării la NATO ca parte din soluție.
Ucrainenii s-au simțit îngrijorați joi că Trump ar fi dispus să obțină un acord nefavorabil Ucrainei după ce l-a sunat mai întâi pe Putin și a anunțat startul negocierilor cu Rusia privind un acord de pace.
Trump, vorbind joi cu reporterii la Casa Albă, a spus că Ucraina va avea un loc la masă în cursul oricăror negocieri de pace cu Rusia pentru încheierea războiului.
Perspectiva lui Emmanuel Macron asupra unui acord de pace
Macron a declarat pentru Financial Times că Trump a creat o „fereastră de oportunitate” pentru o soluție negociată, în cadrul căreia „fiecare trebuie să-și joace rolul”, dar adăugând că acum îi revine lui Zelenski sarcina să discute chestiunile teritoriale și privind suveranitatea.
El a spus: „depinde de comunitatea internațională, pe fondul unui rol specific pentru europeni, să discute despre garanțiile de securitate și, mai larg, despre cadrul de securitate pentru întreaga regiune. Aici avem un rol de jucat”.
Macron a descris revenirea lui Trump drept un „electroșoc” care ar trebui să forțeze Europa să-și asigure propriul viitor, precum și pe cel al Ucrainei, a mai relatat Financial Times.
Separat, Macron a spus ziarului că expulzarea cetățenilor din Gaza ar fi „extrem de periculoasă”, adăugând că planurile lui Trump privind enclava palestiniană condusă de Hamas și Groenlanda sunt exemple ale „incertitudinii strategice extreme” în care se află în prezent lumea.
Macron a reiterat că Europa ar trebui să-și clădească capabilitățile de apărare astfel încât să poată acționa chiar și atunci când SUA nu sunt implicate.
„Trebuie să dezvoltăm, de asemenea, o bază europeană de apărare, industrială și tehnologică complet integrată”, a spus Macron.
În ianuarie, la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris, Macron declara: „După învestirea unei noi administrații în Statele Unite, este necesar mai mult ca niciodată ca europenii și țările noastre (Franța și Germania) să își joace rolul de a consolida o Europă unită, puternică și suverană”.