UE şi Marea Britanie nu vor recunoaşte viitorul guvern taliban. Potrivit unei surse, militanţii se pregătesc să anunţe noua conducere din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

UE nu va recunoaşte noul guvern taliban, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o întâlnire în Slovenia cu miniştrii de externe din blocul comunitar.

„Relaţiile cu noul guvern din Afganistan vor fi necesare în scopul sprijinirii populaţiei afgane, ceea ce nu înseamnă însă recunoaştere, vor fi relaţii operaţionale”, a spus vineri Borrell.

„Am decis să acţionăm în manieră coordonată în măsura în care sunt respectate condiţiile de securitate”, a spus şeful diplomaţiei europene.

El a spus că UE se va coordona „puternic” în ce priveşte Afganistanul cu SUA, ţările G7, G20 şi alte organizaţii, şi că va iniţia „o platformă politică regională de cooperare” cu ţările vecine Afganistanului.

Potrivit UE, cooperarea depinde de îndeplinirea a cinci condiţii esenţiale de către talibani, între care prevenirea exportului de terorism, respectarea drepturilor omului, crearea unui guvern incluziv, permiterea accesului la ajutorul umanitar şi permiterea plecării din ţară a civililor afgani şi europeni.

Marea Britanie nu recunoaşte conducerea talibană drept guvernul din Afganistan, dar va menţine deschise canalele de comunicare pentru a putea acorda ajutor celor care doresc să plece din ţară, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Dominic Raab aflat într-o vizită în Pakistan.

„Există cazuri deosebite, nu voi intra în detalii din cauza sensibilităţii lor, dar trebuie să putem purta acest dialog”, spune el.

El promite că Marea Britanie va „răspunde responsabilităţilor noastre umanitare” pe fondul îngrijorării că ţările vecine cu Afganistan ar putea vedea sosind un număr mare de refugiaţi afgani.

"Vom susţine, de asemenea, acele ţări care se confruntă cu cele mai mari cereri din partea afganilor care ar putea fi strămutaţi în săptămânile următoare", spune el.

Ambasadorul rus la Kabul a declarat agenţiei de ştiri RIA că Rusia se află în contact cu potenţialii membri ai noului guvern al talibanilor. El a subliniat însă că Moscova nu intenţionează să aprovizioneze noul regim cu arme.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut talibanilor să „intre în familia naţiunilor civilizate”.

„Toţi liderii principali au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunţa noul guvern ”, a declarat un oficial pentru Reuters. Un alt oficial a spus că Haibatullah Akhunzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase.

Guvernul va include 25 de ministere, un consiliu consultativ format din 12 cărturari musulmani, şi o „loya jirga” sau o mare adunare, care va reuni bătrâni şi alţi reprezentanţi.

Potrivit Reuters, care citează surse talibane mullahul Abdul Ghani Baradar, unul dintre cofondatorii grupării militante, şeful biroului politic al talibanilor şi negociatorul acordului de retragere cu SUA, va conduce noul guvern din care va face parte şi Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, celălalt cofondator.

Secretarul general NATO,  Jens Stoltenberg, a declarat vineri pentru Reuters că „contactul operaţional cu talibanii e necesar pentru a putea extrage civili din ţară. NATO a reuşit să evacueze majoritatea personalului care a lucrat cu noi. Dar sunt încă mulţi rămaşi în urmă şi vom continua să facem eforturi să-i evacuăm şi pe ei”.

Acesta a spus că este prea devreme să se vorbească de o recunoaştere ai guvernului taliban pentru că militanţii trebue să dovedească mai întâi că îşi pot ţine promisiunile.

„Trebuie să-i evaluăm în funcţie de acţiuni nu de ce ne spun. Îi vom trage la răspundere dacă nu-şi îndeplinesc promisiunile, şi anume împiedicarea teroriştilor să găsească refugiu in Afganistan, respectarea drepturilor omului, îndeosebi ale femeilor, şi circulaţia liberă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite