UE, gata să primească albanezii în blocul comunitar. Barroso: Albania ar putea primi statutul de ţară candidată până la sfârşitul toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul albanez Edi Rama şi şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy FOTO AFP
Premierul albanez Edi Rama şi şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy FOTO AFP

Preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marţi că Albania ar putea primi statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană la sfârşitul toamnei. Afirmaţia a fost susţinută şi de şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy, în urma negocierilor purtate la Bruxelles cu premierul albanez.

„În principiu, Albania ar putea primi statul de ţară candidată la UE în acest an”, a declarat Barroso în timpul unei conferinţe comune cu noul premier al Albaniei, socialistul Edi Rama. „Viitorul Albaniei este în Uniunea Europeană şi am încredere în potenţialul şi în angajamentul acestei ţări de a îndeplini criteriile şi de a face progrese pe calea europeană”, a mai spus Barroso.

Albania a depus cererea oficială de aderare la UE la sfârşitul lunii aprilie 2009. Conforma procedurii existente în UE, în cazul în care opinia Comisiei Europene, care stabileşte în ce măsură corespunde o ţară criteriilor UE, va fi pozitivă, Consiliul European trebuie să decidă acordarea statutului de ţară candidată.

Albania a obţinut o recomandare condiţionată din partea Comisiei Europene pentru statutul său de ţară candidată la UE în octombrie 2012. CE cerea ca guvernul de la Tirana să aprobe două proiecte de legi şi stabilirea unor reguli de procedură în Parlament, scrie „Balkan Insight”.

Aprobarea pentru cele trei proiecte de lege, care a necesitat o majoritate solidă în Parlament, a fost amânată până în luna mai, din cauza unor dispute puternice între
opoziţie şi coaliţia de guvernare.

Barroso a subliniat că Albania a dus la capăt „nişte reforme importante în ultimele 12 luni, iar laegerile parlamentare din iunie au fost libere şi corecte”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite