Ucrainean căutat de Germania în cazul exploziei conductelor de gaz Nord Stream din Marea Baltică. Sabotorii ar fi folosit şi un paşaport românesc

0
Publicat:

Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pe numele unui ucrainean suspectat că a făcut parte din echipa care a aruncat în aer conductele de gaz rusesc Nord Stream din Marea Baltică, dar acesta este de negăsit.

Conductele Nord Stream din marea Baltică au explodat în 2022. Foto Shutterstock
Conductele Nord Stream din marea Baltică au explodat în 2022. Foto Shutterstock

Presa germană relatează că un ucrainean, instructor de scufundări, identificat doar ca Volodimir Z., este acuzat că, în septembrie 2022, s-a scufundat, noaptea, la 80 de metri pe fundul mării, pentru a planta dispozitive explozive pe conductele care transportau gaz din Rusia în Germania.

Dispozitivele explozive au fost detonate la 26 septembrie, la șapte luni după începerea invaziei rusești în Ucraina. Patru scurgeri mari de gaze au fost descoperite pe ambele conducte Nord Stream în apropierea insulei daneze Bornholm, ceea ce a dus la scoaterea din funcțiune a conductelor, relatează The Guardian.

Potrivit relatărilor din ziarele Süddeutsche și Die Zeit, precum și ale radiodifuzorului ARD, Germania a solicitat pentru prima dată Poloniei arestarea bărbatului în iunie, dar se crede că acesta s-a ascuns, potrivit unor surse de securitate citate în rapoarte.

Autoritățile poloneze au confirmat miercuri primirea unui mandat european de arestare, dar acesta a părăsit, între timp, Polonia şi este de negăsit.

„În cele din urmă, Volodimir Z. nu a fost reținut, deoarece a părăsit teritoriul Poloniei la începutul lunii iulie a acestui an, trecând frontiera polono-ucraineană”, a precizat Parchetul național.

Potrivit presei germane, bărbatul nu ar fi acţionat singur, ci ar fi avut doi complici, un bărbat şi o femeie, şi ei tot instructori de scufundări, dar până în acest moment pe numele lor nu au fost emise mandate e arestare.

În 2023, ancheta s-a concentrat pe un iaht cu vele numit Andromeda, pe care au fost găsite, în luna iulie, urme de explozibil HMX, cunoscut și sub numele de Octogen. Ambarcațiunea fusese închiriată în Germania de o persoană care folosea un cont Google înregistrat în Ucraina, iar membrii echipajului ar fi folosit identități false, inclusiv un pașaport românesc și bulgar și cel al unui soldat ucrainean care neagă implicarea și a cărui identitate se crede că a fost furată.

Iahtul, un Bavaria Cruiser de 50 de picioare, a pornit din portul Rostock și a făcut escală pe insula germană Rügen, pe insulele Bornholm și Christiansø din Danemarca, apoi pe Sandhamn din Suedia și Kołobrzeg din Polonia, înainte de a reveni la Rostock.

Instructorul de scufundări ucrainean a fost identificat după ce Citroënul alb înmatriculat în Ucraina pe care îl conducea a fost surprins circulând cu viteză excesivă de o cameră a poliției, care a înregistrat imaginea feței sale la 8 septembrie 2022.

În ciuda dovezilor conform cărora Volodymyr Z. ar fi putut avea sprijinul unor oficiali militari de rang înalt, nu există nicio acuzaţie că președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy ar fi fost la curent cu atacul.

Atât Rusia, cât și Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele distrugerii conductelor, care a survenit într-un moment în care Germania depindea de gazul rusesc, dar toţi cei acuzați au negat până acum implicarea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite