Ucraina solicită ca NATO să-i facă săptămâna viitoare o invitație oficială de aderare. „Rusia va pierde unul dintre principalele sale argumente”

0
Publicat:

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, i-a îndemnat pe omologii săi din NATO să adreseze Kievului, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, o invitație de a se alătura alianței militare occidentale, potrivit textului unei scrisori analizate de Reuters.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha FOTO: X
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha FOTO: X

Scrisoarea reflectă eforturile reînnoite ale Ucrainei de a obține o invitație de aderare la NATO, care face parte dintr-un „plan de victorie” prezentat luna trecută de președintele Volodimirr Zelenski pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia Rusiei din 2022.

Ucraina spune că acceptă faptul că nu poate adera la alianță până când războiul nu se termină, dar extinderea unei invitații acum i-ar arăta președintelui rus Vladimir Putin că nu și-a putut atinge unul dintre principalele sale obiective - împiedicarea Kievului să devină membru NATO.

„Invitația nu ar trebui să fie văzută ca o escaladare. Dimpotrivă, cu o înțelegere clară a faptului că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă, Rusia va pierde unul dintre principalele sale argumente pentru continuarea acestui război nejustificat. Vă îndemn să aprobați decizia de a invita Ucraina să adere la Alianță ca unul dintre rezultatele reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie 2024., a ”, a scris ministrul Sibiha în scrisoare.

Diplomații NATO spun că nu există un consens între membrii alianței pentru a invita Ucraina în acest stadiu. Orice astfel de decizie ar necesita acordul tuturor celor 32 de țări membre ale NATO.

Potrivit publicației citate, NATO a declarat că Ucraina va adera la alianță și că se află pe o cale „ireversibilă” către aderare. Dar nu a lansat o invitație oficială și nu a stabilit un calendar.

În scrisoarea sa, ministrul Sibiha a mai susținut că o invitație ar fi răspunsul corect „la escaladarea constantă a războiului declanșat de Rusia, a cărui ultimă demonstrație este implicarea a zeci de mii de trupe nord-coreene și utilizarea Ucrainei ca teren de testare pentru noi arme”.

Cu toate acestea, în ultimele zile, diplomații au declarat că nu văd nicio schimbare de poziție în rândul țărilor NATO, în special în așteptarea politicii privind Ucraina a Statelor Unite - puterea dominantă a alianței - sub viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite