Ucraina folosește tehnologie din al Doilea Război Mondial pentru a spori puterea dronelor
0Forțele de apărare ucrainene folosesc senzori laser pentru drone, care acționează ca o bandă metrică pentru a determina distanța dintre o bombă și ținta sa. Această tehnologie a fost utilizată în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Interesting Engineering.
Tehnologia în sine presupune atașarea unui senzor laser la detonatorul unei bombe fără pilot. Senzorul determină distanța dintre bombă și țintă și apoi pune detonatorul bombei să detoneze, sporind letalitatea bombei fără pilot.
Potrivit Interesting Engineering, informațiile despre utilizarea acestei tehnologii au fost dezvăluite de un blogger rus. Bloggerul susține că principalul senzor al exploziei este LiDAR (Light Detection and Ranging), care utilizează impulsuri laser pentru a măsura distanțele.
„Oricine a avut vreodată o bandă de măsurare cu laser înțelege despre ce vorbim”, a declarat acesta. El a adăugat că, în acest fel, detonatorul bombei poate fi declanșat la distanța dorită de țintă.
Detonatorul bombei este echipat, de asemenea, cu un senzor secundar de contact cu buton, care este prezent de obicei pe majoritatea bombelor. Acesta este conceput pentru a prelua controlul în caz de defecțiune a senzorului laser principal.
Numărul în creștere a morților în războiul ruso-ucrainean a dus la o creștere fără precedent a utilizării dronelor și a altor tehnologii simple, dar eficiente. De asemenea, au existat recent rapoarte că trupele ucrainene folosesc drone echipate cu termită pentru a arde fortificațiile rusești.