Trupele ruseşti creează „poduri-fantomă” pentru a contracara sistemele de rachete HIMARS
0Rusia a construit „poduri-fantomă” în Ucraina sperând ca în acest fel să ocolească sistemele de armament de înaltă precizie furnizate de Occident şi care au pus beţe în roate eforturilor de război ale Moscovei în sudul ţării, relatează The Telegraph.
Forţele Kievului au folosit lansatoarele de rachete HIMARS trimise de SUA pentru a lovi podurile de peste râul Dnipro, în regiunea Herson aflată în mare parte sub control rusesc, în cadrul pregătirilor pentru o anticipată contraofensivă majoră a Ucrainei în această zonă.
Prin eliminarea punctelor de trecere Ucraina a creat dificultăţi serioase pentru rutele logistice folosite de Rusia pentru a-şi reaproviziona trupele, expunând astfel riscurilor mii de soldaţi. Imaginile publicate imediat după atacul ucrainean asupra podului Antonivskii şi despre care sursele serviciilor occidentale au spus că l-a scos din funcţiune au indicat faptul că forţele ruseşti au început să construiască un pod de pontoane care să permită transportul proviziilor şi al civililor peste râu.
Ulterior, analiza înregistrărilor video şi prin satelit efectuată de publicaţia de specialitate „War Zone” a scos la iveală faptul că Moscova a instalat reflectoare de radar de-a lungul podului avariat pentru a face să apară o nouă trecere paralelă pe sistemele radar ale sateliţilor. Între timp, ruşii efectuau reparaţii la podul lovit de ucraineni.
Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului au explicat că reflectoarele în formă de piramidă au fost instalate de ruşi pentru a „împiedica atacurile ucrainene cu rachete”.
În imagini surprinse recent şi difuzate online, care arată eforturile ruseşti de a transporta provizii, trupe şi civili peste râul Dnipro, se observă obiecte metalice plutind pe apă lângă podul Antonivskii.
Ruşii ar fi apelat la această metodă şi luna trecută, când forţele Kremlinului au fost observate mutând barje acoperite cu reflectoare de radare de-a lungul podului Crimeii sau al Strâmtorii Kerci pentru a-l proteja de potenţiale atacuri aeriene.
„Probabil că aceste reflectoare de radare nu vor avea succes în derutarea rachetelor HIMARS având în vedere că muniţiile nu sunt ghidate de radar, ceea ce face nou-descoperitele poduri-fantomă o armă destul de confuză”, au comentat analiştii publicaţiei „The War Zone”.
Ei au sugerat că mai degrabă o atare contramăsură „brută şi derutantă” ar fi eficientă împotriva rachetelor Harpoon furnizate de SUA sau a rachetelor anti-navă de producţie internă Neptun.
Lansatoarele de rachete multiple – cel puţin 28 astfel de arme au fost furnizate Ucrainei- sunt considerate responsabile de avântul recent al eforturilor ucrainene de a recuceri teritoriile sudice.
Marţi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a susţinut că trupele ruse au distrus şase dintre armele de precizie Himars, precum şi o serie de alte sisteme furnizate de Occident.
„Nu am pierdut încă niciunul din sistemele Himars”, a declarat maiorul Andrii Kovalciuk, şeful comandamentului operaţional sud al Ucrainei.
El a adăugat că rapoartele ruseşti despre distrugerea sistemelor de arme demonstrează de fapt cât de „eficient” sunt desfăşurate lansatoare de rachete pe câmpul de luptă de către forţele ucrainene.
„Fiecare rachetă distruge un pod sau un depozit de muniţie”, a spus maiorul Kovalciuk.