Testele ADN au dezvăluit că Prinţul William are origini indiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiul
Prinţesei Diana, William, va deveni primul rege al Marii Britanii cu gene de
origine indiană FOTO Reuters
Fiul Prinţesei Diana, William, va deveni primul rege al Marii Britanii cu gene de origine indiană FOTO Reuters

De la New Delhi până la Londra şi de la Taj Mahal până la Palatul Buckingham vestea potrivit căreia Prinţul Wiliam se trage din strămoşi indieni a creat multă vâlvă, scrie „Daily Mail“.

Legătura genetică a ieşit la iveală după o cercetare minuţioasă prin care s-a urmărit linia familiei regale din ultimele două secole. Astfel, s-a constatat povestea de dragoste dintre un comerciant scoţian şi o indiancă ce i-a devenit soţie. Astfel, fiul Prinţesei Diana, William, va deveni primul rege al Marii Britanii cu gene de origine indiană.

Vestea a fost primită cu mare bucurie în unele părţi ale Indiei, unii chiar invitându-l pe William să-şi valorifice moştenirea recent dezvăluită printr-o primă vizită regală în fosta colonie britanică.

Deşi informaţia a generat un val de uimire în rândul indienilor şi al fanilor prinţului, vestea nu a a reprezentat o surpriză în comitatul englez Herefordshire, acolo unde o persoană ştia deja acest lucru. Este vorba de Sarah Drury, care a descoperit în urmă cu câţiva ani că are o legătură cu Prinţesa Diana, dar care nu a vorbit niciodată public despre acest lucru.

Eliza Kewark, punctul comun al arborelui genealogic

Femeia spune că a aflat în tinereţe de la bunica sa de legătura cu „Lady Di”, pe când acesta încă se numea Diana Spencer şi era în aşteptarea căsătoriei cu Charles, Prinţul de Wales. „Eram încă tânără, iar la acea vreme acest lucru nu a însemnat ceva pentru mine. Bunica mea mi-a explicat că mama ei a avut şase fiice, iar una dintre ele era stră-străbunica lui Frances Shand Kydd, mama Dianei. La acel moment nu ştiam cine este Frances Shand Kydd pentru că îi auzisem numele doar când Prinţul Charles şi Lady Diana s-au căsătorit”, a declarat Sarah Drury pentru „Daily Mail”.

Sarah Drury, în vârstă de 66 de ani, este o fostă directoare a unui magazin de design interior, acum pensionată. Ea a fost contactată la sfârşitul anului trecut de către profesorul Jim Wilson, expert în genetică, de la Universitatea din Edinburgh, pentru a ajuta la depistarea liniei genetice a Prinţului William. Profesorul avea bănuieli că Sarah Drury era o verişoară îndepărtată a Prinţului. Bănuiala acestuia era accentuată de faptul că arborele genealogic al celor doi ducea la un punct comun, mai precis la o anume Eliza Kewark, din oraşul Mumbai, o presupusă stră-stră-stră-stră-străbunică a Prinţului. Acest tip de ADN a fost transmis din generaţie în generaţie prin intermediul femeilor, fapt care furnizează dovezi „indiscutabile”, după cum spune profesorul.

„Am primit un emai din senin, prin care mi s-a spus că este nevoie de o mostră din saliva mea. Apoi, profesorul mi-a explicat legătura. Deşi ştiam de această conexiune cu Prinţesa Diana, nu ştiam exact gradul de rudenie”, mai spune pensionara pentru „Daily Mail”.

Sarah Drury a mai spus că s-a arătat destul de încântată că poate să descopere gradul de rudenie precis dintre ea şi Prinţesa Diana, dar a fost destul de bucuroasă şi că este descendenta unei familii din India, chiar dacă nu a vizitat niciodată această ţară.

„Totul capăta un sens pentru că, atât eu, cât şi fratele meu avem păr de culoare închisă şi ne bronzăm foarte uşor. Întotdeauna ne amuzam pe seama acestui fapt şi glumeam cu privire la provenienţa strămoşului nostru misterios. Sunt încântată că am o legătură cu India, poate că ar trebui să o vizitez acum”, spune ea.

O poveste de dragoste imposibilă

Indiciul care l-a făcut pe profesorul Jim Wilson să afirme că ar putea exista o legătură de rudenie a fost numele „Forbes” care apărea în arborele genealogic al familiei lui Sarah Drury. Acum mai bine de 200 de ani, un comerciant al companiei East India pe nume Theodore Forbes a ajuns în portul Surat, din India. Acolo, acesta a întâlnit-o pe Eliza, o indiancă din Armenia. Cei doi s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit în anul 1812, iar un an mai târziu s-a născut Katherine (Kitty). Apoi, la doi ani după, s-au născut Alexander şi Fraser, cel din urmă murind la doar şase luni.

Theodore Forbes a reuşit să obţină un loc de muncă prin intermediul unei rude care era angajată la Forbes and Co., o societate comercială cu sediul în Mumbai, cel mai populat oraş indian. Dar, distanţa de la portul Surat până la Mumbai a făcut ca cei doi să ducă vieţi separate, fapt amplificat şi de schimbarea atitudinilor sociale faţă de relaţiile comercianţilor de culoare albă cu femeile locale.

Recuperarea trecutului prin intermediul ADN-ului

Chiar dacă Eliza a cerut expres să fie lăsată alături de Theodore Forbes, acest lucru nu s-a întâmplat. Doi ani mai târziu de la acest moment, Theodore s-a decis să se întoarcă în Marea Britanie, dar a murit în timpul călătoriei. Totuşi, cu puţin timp înainte, a cerut ca fiica sa Kitty să fie trimisă la casa familiei din Boyndlie, Aberdeenshire.

Se pare că legătura de rudenie pe cale indiană s-a răspândit mai mult decât se credea, căci profesorul Jim Wilson i-a cerut acelaşi ajutor şi lui Robin Dewhurst, jurnalist britanic în vârstă de 79 de ani. Acesta a spus că a primit la rândul său o scrisoare de la profesorul Wilson prin care i se cerea o mostră de salivă, totul spre soluţionarea misterului. După ce profesorul a examinat proba a concluzionat că jurnalistul era indian în proporţie de 1/64.

„Tot trecutul a fost descoperit doar cu ajutorul unei mostre de salivă. Este fascinant cum prin intermediul ADN-ului poţi să-ţi recuperezi trecutul”, declară jurnalistul Robin Dewhurst.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite