Telefoanele mobile ale premierului spaniol şi ministrului Apărării au fost ascultate prin Pegasus, un soft spion israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Telefoanele mobile ale premierului spaniol, Pedro Sanchez, şi ministrului Apărării, Margarita Robles, au fost interceptate „ilegal” şi din „exterior” cu ajutorul softului spion israelian Pegasus, a anunţat luni, guvernul ţării.

„Nu este vorba de supoziţii”, a declarat într-o conferiţă de presă extraordinară minstrul Felix Bolanos, care a precizat că aceste „fapte de o gravitate enormă” s-au produs în 2021.

Parlamentul European a anunţt pe 20 aprilie că va fi înfiinţată o comisie de anchetă asupra scandalului provocat de softul pegasus care este utilizat de guverne din UE pentru a spiona personalităţi, responsabili politici, jurnalişti şi aleşi europeni.

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marţi eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew Europe), care urmează să fie desemnată raportoare a comisiei.

Comisia va încerca să determine dacă utilizarea Pegasus încalcă dreptul european şi drepturile fundamentale. Raportul ar trebui să fie adoptat într-un an.

„Faptul că comisari europeni sunt vizaţi, poate de guverne din UE, nu face decât să exacerbeze o situaţie deja gravă. Trebuie să mergem la fondul lucrurilor”, a afirmat ea.

Comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, s-ar afla printre responsabilii europeni spionaţi cu Pegasus, scrie Hotnews.

Pegasus, softul de spionaj israelian

Softul de spionaj pegasus a fost descoperit în anul 2016 de ochipă de experţi ai Citizen Lab din cadrul University of Toronto, după ce fost contactaţi de Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe.

Activistul primise un mesaj suspect, iar cei de la Citizen Lab au cumulat informaţiile şi au descoperit acest softul. 

Spyware, sau programele spion, sunt gândite să extragă fără ştirea user-ului sau fără consimţământul său date despre el, cum ar fi pe ce site-uri a intrat sau cu cine a discutat pe diverse aplicaţii. În cele mai sofisticate forme, aceste programe spyware obţin şi e-mail-urile user-ului şi mesajele, iar cele mai moderne variante pot porni de la distanţă microfonul pentru a înregistra sau pot porni chiar şi camera. Cel mai sofisticat program este Pegasus.

În urmă cu câtiva ani, dacă userul facea click pe un mesaj dubios, programul de spionaj se instala în telefon. Pegasus a fost perfecţionat în ultima perioadă şi prin el poate  fi preluat de la distanţă controlul asupra unui smartphone fără a mai fi nevoie ca posesorul să fie păcălit să facă un click. Tehnologia a fost marketată sub numele „zero click technology”.

Cât costă să spionezi pe cineva?

Cu toate că nu s-au prea aflat „preţuri de listă”, New York times a postat în anul 2016 căteva preţuri obţinute pe surse.

Costurile porneau de 500.000 de dolari pentru a instala programul pe un singur telefon şi de la 650.000 de dolari pentru 10 telefoane, iar suma percepută per telefon era mai mică dacă statul care apela la NSO voia să „targheteze” cât mai multe telefoane (de exemplu 800.000 de dolari pentru 100 de instalări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite