Summit NATO la Varşovia. Polonia restabileşte provizoriu controalele la frontierele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia îşi suspendă micul trafic frontalier cu enclava rusă Kaliningrad şi restabileşte controalele la frontierele sale, în aşteptarea summitului NATO ce se va desfăşura în perioada 8-9 iulie la Varşovia şi a Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), care vor avea loc între 27 şi 31 iulie, a anunţat sâmbătă Guvernul polonez, potrivit AFP.

Cele două măsuri vor intra în vigoare începând cu 4 iulie, a anunţat Ministerul de Interne al Poloniei într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Restabilirea controalelor la frontiere, dispozitiv prevăzut de Spaţiul Schengen, va viza frontierele Poloniei cu Germania, Republica Cehă, Slovacia şi Lituania, precum şi porturile maritime şi aeroporturile internaţionale. Această măsură va fi ridicată abia la 2 august, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Regimul de mic trafic frontalier cu enclava rusă Kaliningrad, introdus în 2012, permite locuitorilor acestei enclave şi celor din nord-estul Poloniei să treacă frontiera fără viză.

Suspendarea acestui regim va afecta viaţa acestor oameni, care efectuează în mod regulat drumuri dus-întors, mai ales cetăţenii ruşi, care vin în masă să se aprovizioneze în Polonia, unde preţurile la produsele alimentare şi la alte bunuri de consum sunt mai mici decât cele din Rusia.

Serviciile de securitate ale Poloniei sunt plasate în stare de alertă maximă cu ocazia summitului NATO şi a Zilelor Mondiale ale Tineretului. Se aşteaptă ca aproximativ un milion de tineri din întreaga lume să vină aici pentru a se întâlni cu Papa Francisc.

În cadrul summitului NATO, Varşovia va primi peste 50 de delegaţii naţionale conduse de şefi de stat şi de guverne, printre care şi preşedintele american Barack Obama.

La summit urmează să fie aprobată consolidarea militară fără precedent a NATO în estul Europei, începută după conflictul din Ucraina, notează AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite