Summit la Bruxelles. Donald Tusk anunţă „progrese“ în negocierile dintre UE şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat vineri dimineaţa „unele progrese“ în negocierile dintre Marea Britanie şi liderii celorlalte 27 de state reuniţi la Bruxelles, după 15 ore de discuţii, dar a adăugat că „mai sunt multe de făcut“, relatează BBC.

Tusk a avut o serie de întâlniri informale cu David Cameron şi alţi lideri după reuniune, iar lucrările summitului urmează să fie reluate vineri.

Disensiunile cu privire la propunerile Marii Britanii sunt mai profunde decât se anticipa, notează BBC, potrivit Mediafax.

Conform unor surse guvernamentale britanice, Cameron şi Tusk au plecat de la negocieri la ora locală 5.30 (6.30, ora României) şi urmează să revină la ora locală 9.00 (10.00, ora României).

În a doua zi a reuniunii, vineri, Cameron va încerca să obţină acordul pe care-l doreşte înainte să organizeze un referendum pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE.

Merkel: Există voinţă pentru un acord

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, citată de Reuters, că a devenit „clar că un acord nu va fi uşor pentru mulţi, dar că există voinţă în acest sens“.

Prima sesiune a Consiliului Uniunii s-a încheiat joi fără să se ajungă la un acord asupra mai multor probleme, iar surse europene au declarat că reuniunea a fost „intensă şi contructivă“, toate statele participante exprimându-şi dorinţa ca Marea Britanie să rămână în blocul european, însă unele dintre ele şi-au exprimat o serie de îngrijorări.

„Ne aşteptam la acest lucru“, a declarat o sursă europeană.

Un acord este posibil în a doua zi a summitului, însă „discuţiile pot continua toată ziua“ de vineri, potrivit corespondentului BBC Chris Morris.

Cinci aspecte în discuţie

Potrivit unei surse europene, cinci sunt aspectele asupra cărora nu s-a ajuns la un acord, şi anume modul în care vor fi modificate acordurile UE, câte state europene pot limita ajutoarele acordate migranţilor europeni, cât timp poate impune un stat aceste limitări, dacă limitarea ajutoarelor pentru copiii migranţilor europeni pot fi aplicate retrospectiv şi dacă să fie modificat principiul unei uniuni „tot mai strânse“.

„Vom încheia un acord la acest summit numai dacă se înregistrează progrese faţă de situaţia de la (ora locală) 20.30 (21.30, ora României)“, declara joi seara o sursă guvernamentală britanică. „Dacă nu, nu vom avea un acord la acest summit. Ne aşteaptă un efort în noaptea de (joi spre vineri) şi va trebui să vedem progrese reale“, adăuga sursa citată.

Era neclar dacă era vorba despre o „exagerare sau despre o dezamăgire reală“ faţă de lipsa unor progrese, comenta un editor BBC.

Oficiali europeni şi-au exprimat optimismul, anterior, după ce preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker s-a declarat „destul de încrezător“ în cadrul summitului, iar Tusk a subliniat că este un summit de la care se aşteaptă „totul sau nimic“.

Cameron declara joi, la sosirea la Bruxelles, că va „lupta pentru Marea Britanie. Dacă vom putea obţine un acord bun, îl voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu ne oferă ceea ce avem nevoie“.

Critici euroscepici ai premierului au catalogat acest proces drept o „înşelătorie“, apreciind că chiar dacă ar fi acceptate reformele pe care Londra le propune, ele nu vor permite Marii Britanii să blocheze legislaţia europeană pe care nu o doreşte şi nu vor afecta amploarea migraţiei.

Lucrările summitului urmează să se reia vineri la ora locală 11.00 (12.00, ora României).

În cazul în care David Cameron obţine un acord, el va reveni la Londra cât mai rapid posibil şi va convoca o reuniune de urgenţă a Cabinetului în vederea stabilirii poziţiei pe tema unei rămâneri a Marii Britanii în UE. Miniştrii care doresc ieşirea ţării din blocul european vor putea să-şi exprime opiniile.

Ulterior, premierul britanic ar putea să anunţe data referendumului pe această temă pe care l-a promis.

El mai are o şansă să obţină un acord la următorul summit UE, prevăzut pe 17 martie. Potrivit unor surse, un summit special ar putea avea loc, de asemenea, la sfârşitul lui februarie.

În cazul în care premierul britanic obţine un acord în februarie sau martie, referendumul poate avea loc cel mai probabil pe 23 iunie, scrie BBC, adăugând că scrutinul poate fi organizat totodată până la sfârşitul lui 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite