Sfârșitul unui pontificat care a zguduit Biserica Catolică. Cele mai importante momente petrecute la Vatican începând cu 2013

0
0
Publicat:

Papa Francisc a încetat din viață luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani. Suveranul Pontif de origine argentiniană, născut Jorge Mario Bergoglio, rămâne în istorie ca un reformator curajos. În rândurile ce urmează veți găsi mai multe momente emblematice care au marcat pontificatul său.

Papa Francisc în Thailanda, 2019. FOTO: Getty Images
Papa Francisc în Thailanda, 2019. FOTO: Getty Images

Un început simbolic: „Vă cer să vă rugați pentru mine”

Pe 13 martie 2013, la prima sa apariție ca Papă, Francisc a ales o sutană albă simplă și a cerut mulțimii din Piața Sfântul Petru să se roage pentru el, înclinându-se în tăcere. Gestul a prefigurat un pontificat diferit, ancorat în modestie și apropiere față de oameni, transmite AFP, citat de News.ro.

Spălarea picioarelor deținuților și vizita la migranți

Doar câteva săptămâni mai târziu, Papa a surprins lumea spălând picioarele a 12 deținuți – inclusiv două femei, una musulmană și una creștină – la o închisoare din Roma.

Vizită oficială în Lampedusa

Pe 8 iulie 2013, a făcut prima vizită oficială pe insula Lampedusa, simbol al crizei migranților, unde a aruncat o jerbă de flori în Mediterană în memoria celor care și-au pierdut viața fugind de război și sărăcie.

Cele 15 boli ale Curiei: „Alzheimer spiritual” și „terorismul trăncănelilor”

Pe 22 decembrie 2014, Papa Francisc a șocat Curia Romană, Guvernul central al Sfântului Scaun, cu o listă de 15 „boli” ale clerului de rang înalt. Termeni precum „vanitate spirituală” și „exhibiționism lumesc” au devenit simboluri ale luptei sale împotriva birocrației vaticane și corupției interne.

Gesturi istorice de reconciliere

Pe 12 februarie 2016, Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul Kiril al Rusiei, prima întâlnire între liderii bisericilor catolică și ortodoxă rusă de la Marea Schismă din 1054.

În 2019, semnează un document de fraternitate umană cu imamul de la Al-Azhar, în încercarea de apropiere între creștinism și islam.

Simboluri în vremuri de criză

Imaginea sa singuratică în Piața Sfântul Petru, în plină pandemie, pe 27 martie 2020, a rămas în memoria colectivă. Sub ploaia rece, Papa Francisc a binecuvântat o lume izolată.

Pelerinajul durerii și gesturile de iertare

În iulie 2022, Papa și-a cerut iertare poporului indigen din Canada pentru abuzurile suferite în școlile rezidențiale. A îmbrățișat supraviețuitorii și a purtat podoabe tradiționale, într-un gest de reconciliere profund simbolic.

Lacrimi pentru Ucraina și durerea războiului

Pe 8 decembrie 2022, în timpul unei ceremonii dedicate Fecioarei Maria, Papa și-a întrerupt discursul cu lacrimi în ochi, când a vorbit despre „Ucraina martirizată”. Emoția sa a fost simțită de mii de credincioși.

Predecesorul Benedict al XVI-lea

Pe 5 ianuarie 2023, Papa Francisc a binecuvântat sicriul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, într-o ceremonie tăcută și învăluită în ceață – un moment în care trecutul și prezentul Bisericii s-au întâlnit în tăcere.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite