Separatiştii pro-ruşi vor să naţionalizeze navele din Mariupol. Cum arată viaţa localnicilor după cucerirea oraşului-port

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Liderul separatiştilor pro-ruşi care controlează o parte a regiunii Doneţk din estul Ucrainei spune că administraţia sa vrea să naţionalizele unele dintre navele din portul Mariupol. Oamenii se plâng de condiţiile din oraş, spun că nu există apă şi electricitate şi că viaţa lor este tot mai dificilă după ce Mariupol a fost cucerit.

GALERIE FOTO

Denis Puşilin a fost citat marţi de agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti spunând că „unele dintre nave vor intra sub jurisdicţia Republicii Populare Doneţk.” Nu a spus clar dacă se referă la nave ucrainene sau la nave ale altor ţări.

Kievul a acuzat Rusia că blochează porturile sale maritime şi împiedică exporturile de cereale, alimentând astfel o criză alimentară globală. Moscova a încercat să îndrepte vina asupra Occidentului şi pe sancţiunile pe care le-a impus împotriva ţării ca urmare a invaziei.

Forţele ruse au încercuit Mariupol, un oraş-port strategic la Marea Azov, la începutul războiului. Ei au preluat controlul deplin asupra acesteia la începutul lunii mai, după ce au capturat aproape 2.500 de luptători ucraineni care fuseseră ascunşi în oţelăria Azovstal, scrie părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti.

Oras Mariupol Ucraina port oameni strada civili militari 29 30 mai 2022 FOTO Profimedia

Televiziunea rusă pusă pe ecranele din Mariupol

Mai mulţi localnici revin pe străzile oraşului Mariupol, după ce bombardamentele au încetat şi oraşul a fost cucerit. Luni, oamenii au încercat să-şi încarce telefoanele mobile la generatoare şi au făcut schimb de alimente şi haine la pieţele stradale improvizate. În tot acest timp, într-o staţie de autobuz goală răsuna glasul prezentatorilor de ştiri de la televiziunea de stat rusă de pe un ecran adus de armată.

Lyuba, o femeie care a ales să nu îşi dezvăluie numele de familie, a spus că nu a vrut să-şi părăsească oraşul, cu toate că apartamentul său a fost distrus. Ea a precizat că „nu există electricitate, nu este apă şi că viaţa este tot mai grea în oraş”.

Unii rezidenţi au putut fi văzuţi adunând produse esenţiale în cutii cu simbolul „Z” pro-rus. Alţii îşi montaseră propriile tarabe pentru a vinde sau a schimba produse, inclusiv legume şi pantofi. 

Oras Mariupol Ucraina port oameni strada civili militari 29 30 mai 2022 FOTO Profimedia

Capturarea Mariupolului de către Moscova a ajutat ​​la asigurea controlului deplin al coastei Mării Azov şi la crearea unui pod terestru care să lege Rusia de Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, scrie Yahoo News.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris Mariupol ca fiind „complet distrus”, dar Moscova s-a angajat să-l reconstruiască. Numărul civililor rămaşi în oraş nu este cunoscut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite