Salvini, fostul ministru de extremă dreapta al Italiei, a ajuns în faţa judecătorilor. Este acuzat de sechestrarea imigranţilor
0Fostul minsitru de interne al Italiei, Matteo Salvini, este aşteptat, sâmbătă, în faţa unui tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de sechestrare formulate în urma unui inciddent din 2019 când 116 de imigranţi nu au fost lăsaţi să debarce într-un port italian.
Procurorii din oraşul sicilian Catania îl acuză pe liderul Ligii Nordului, partidul de extremă dreaptă din Italia, că a abuzat de puterile conferite de funcţia pentru a le interzice imigranţilor să debarce într-un port, scrie The Guardian.
Salvini este sfidător în faţa acuzaţiilor. Fostul ministru de interne le-a cerut susţinătorilor săi să se prezinte la tribunalul din Catania pentru a protesta împotriva a ceea cel numeşte un „complot împotriva persoanei mele”. „Mă declar vinovat: am apărat Italia şi pe italieni”, a declarat Salvini săptămâna trecută.
Una dintre cele mai importante politici adoptate de Salvini după ce a ajuns la putere a fost închiderea tuturor porturilor italiene pentru navele care salvau imigranţi plecaţi pe mare din Libia. În dosarul care va ajunge, astăzi, pe masa judecătorilor italieni, Salvini este acuzat că a ordonat, din funcţia sa de ministru de interne, sechestrare a mai multor zeci de imigranţi în condiţii grele.
Mai exact, grupul de imigranţi fusese salvat din apele Mediteranei pe 25 iulie 2019, după ce au petrecut cinci zile în larg; aceştia au fost apoi mutaţi pe nava pazei de coastă italiene, Gregoretti, pe 65 iulie, unde au fost ţinuţi îngrămădiţi în căldura extremă din sudul Italiei în ciuda infectării mai multora dintre ei cu râie şi apariţia unui caz de tuberculoză. Pe 29 iulie, 15 copii care nu erau însoţiţi de nimeni au fost lăsaţi să coboare şi de-abia pe 31,după ce mai multe state din Uniunea Europeană au acceptat să primească imigranţii, restul celor de pe navă au fost lăsaţi să coboare pe teritoriul italian.
Avocaţii lui Salvini sunt de părere că decizia de sechestare a imigranţilor pe navă nu a fost doar a lui Salvini, ci a întregului guvern. Rămâne de văzut dacă, după audierile preliminare, judecătorul va decide că acuzaţiile sunt suficient de robuste pentru a continua cu acest caz.
Salvini nu trece prin cea mai bună perioadă din cariera sa politică. În august 2019, acesta şi-a retras partidul dintr-o coaliţie de guvernare tot mai conflictuală cu Mişcarea Cinci Stele. Salvini spera atunci să profite de rata ridicată de aprobare pe care o avea în sondaje şi să încerce să obţină ulterior postul de premier. Lucrurile nu au funcţionat, însă, aşa cum plănuia acesta, neanticipând faptul că Mişcarea Cinci Stele şi Partidul Democratic vor trece peste conflictele lor şi vor forma o noua coaliţie. În prezent, Salvini este contestat atât în interiorul propriului partid şi, cât şi implicat în mai multe procese, majoritatea legate de activitate sa în fruntea ministerului italian de afaceri interne. Salvinia scăzut semnificativ şi-n sondajele de opinie, iar tentativele recente ale acestuia de a lega pandemia de COVID-19 de imigraţie nu a prins prea multă tracţiune printre italieni.