România, codaşă la salariul minim pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DeşI majoritatea statelor membre UE au introdus salariul minim garantat, decalajul dintre sistemele de remuneraţie în spaţiul comunitar este enorm. Considerabile sunt şi disparităţile dintre

DeşI majoritatea statelor membre UE au introdus salariul minim garantat, decalajul dintre sistemele de remuneraţie în spaţiul comunitar este enorm. Considerabile sunt şi disparităţile dintre puterea de cumpărare şi salariul minim. Afirmaţia aceasta este probată şi de datele prezentate recent de Eurostat. Dintre cele optsprezece state în care salariul minim este reglementat prin lege, Luxemburgul se află în top cu peste 1.500 de euro. Codaşa listei este Letonia, cu un salariu minim de doar 129 de euro. Dintre candidatele la UE, Turcia este cea mai generoasă, salariul minim garantat prin lege de Ankara fiind de circa 340 de euro. România şi Bulgaria se bat pe ultimele locuri, cu 90 de euro şi respectiv 82 de euro salariu minim pe lună.

Minim în funcţie de economie
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, propunea recent un salariu minim pe economie comun la nivelul UE. Minimul garantat ar trebui să fie, potrivit lui Delors, "proporţional cu nivelul de dezvoltare al fiecarui stat- membru". Deşi aplaudată de europeni, propunerea oficialului francez nu are şanse de reuşită prea curând pentru că nu toate ţările membre UE au reglementat prin lege un astfel de salariu minim pe economie. Acesta a fost şi argumentul oponenţilor ideii lui Delors, care nu au ezitat să amintească faptul că la începutul acestui an din 25 de state membre UE doar 18 aveau asemenea prevederi.

Săracul luxemburghez, de zece ori mai bogat decât cel lituanian
Tendinţa de normare a UE are toate şansele să eşueze mai ales din cauza discrepanţelor nicidecum de trecut cu vederea deja existente în sistemul de salarizare din ţările comunitare. Biroul de Statistică al UE, Eurostat, împarte Europa, după minimul garantat pe economie, trei categorii, ceea ce reflectă şi diferenţele de dezvoltare din cadrul Comunităţii Europene.

Spania dă cele mai puţine salarii mici
Numărul de angajaţi remuneraţi cu minimul pe economie variază şi el foarte mult de la o ţară la alta. Potrivit Eurostat, Luxemburgul are circa 18 la sută dintre totalul de angajaţi, care primesc salariu minim pe economie, în timp ce Franţa plăteşte cu minimul garantat circa 16 la sută din totalul forţei de muncă. În contrast, Spania are un procent de doar 0,8 procente de salariaţi remuneraţi cu cea mai mică sumă garantată. Eurostatul a comparat situaţia europenilor cu cea a concurenţilor de peste Ocean. America are circa 1,5 procente din totalul de salariaţi plătiţi cu minimul de 944 de dolari (echivalent cu 753 euro).

Ora de muncă la români costă minimum 2 lei
Salariul minim pe economie brut în România, este de la 1 ianuarie 2006, de 330 RON pe lună. Minimul este stabilit pentru 170 de ore lucrate pe lună în anul 2006, ceea ce presupune 1,95 RON pe oră. Deşi cu 90 de euro ne situăm peste bulgari, vecinii de la sud de Dunăre au raportat la salariul minim pe economie o putere de cumpărare mai mare decât românii.

Categoria I:
Peste 1.200 de euro:
Franţa (1.218)
Belgia (1.234)
Marea Britanie (1.269)
Olanda (1.273)
Irlanda (1.293)
Luxemburg (1.503)

Categoria II:
Între 400 şi 700 euro:
Portugalia (437)
Slovenia (512)
Malta (580)
Spania (631)
Grecia (668)

Categoria III:
Sub 300 euro:
Letonia (129)
Lituania (159)
Slovacia (183)
Estonia (192)
Polonia (234)
Ungaria (247)
Republica Cehă (261)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite