Roma încearcă să evite izolarea în UE. Partidele italiene de guvernământ sunt forţe marginale la Bruxelles
0În timp ce guvernul populist al Italiei este în conflict cu Uniunea Europeană pentru că a încălcat regulile blocului comunitar referitoare la cheltuielile publice, partidele de la conducere duc o bătălie grea pentru a câştiga influenţă în capitala UE, notează Politico.
Nici partidul de extremă-dreapa Liga, nici cel antiinstituţional Mişcarea 5 Stele nu aparţin vreunei familii politice importante de pe continent, acest lucru forţând cele două formaţiuni să construiască alianţe alternative. Până acum, acest efort nu a oferit rezultatele aşteptate.
Între timp, Italia ar putea să nu obţină niciuna dintre funcţiile de top ale EU – o retrogradare serioasă pentru ţară. În prezent, italienii deţin trei dintre cele mai influente posturi UE, Federica Mogherini fiind şefa diplomaţiei europene, Antonio Tajani preşedinte al Parlamentului European şi Mario Draghi preşedinte al Băncii Centrale Europene.
Şi guvernul riscă şi mai multă izolare dacă nominalizează un comisar european care să nu fie plăcut Bruxellesului, care ar putea fi respins de UE sau ar putea primi un portofoliu mai puţin important.
Însă niciunul dintre aceste inconveniente nu l-a oprit pe Matteo Salvini, prim-ministrul de extremă-dreapta, să insiste că Italia va ajunge să aibă mai multă influenţă la Bruxelles, susţinând că frontul său naţionalist va indica direcţia în ceea ce priveşte politicile viitoare.
Partidul Liga al lui Salvini a obţinut o victorie confortabilă în alegerile europarlamentare, câştigând 28 de locuri. Dar alianţa sa naţionalistă din Parlamentul European, denumită Identitate şi Democraţie (ID) este în prezent blocată la 73 din 751 de locuri, pe locul cinci, după Verzi, şi eforturile sale de a uni toţi euroscepticii în acelaşi grup încă nu au dat roade.
În plus, noul său bloc naţionalist are puţini prieteni la nivelurile înalte ale instituţiilor UE, lipsindu-i influenţa şi cunoştinţele unor grupuri parlamentare consacrate.
Mişcarea 5 Stele, fără prieteni
Partenerul de coaliţie al Ligii, Mişcarea 5 Stele, se află într-o situaţie similară – sau poate chiar mai rea.
Facţiunea sa din Parlamentul European, Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD), nu are în prezent numerele suficient pentru a continua ca un grup parlamentar, după ce şi-a pierdut multe locuri. Însăşi M5S a scăzut la 17 la sută în alegerile europene, la aproape jumătate din procentul obţinut anul trecut, la alegerile generale din Italia.
Presa italiană scrie că M5S este aproape de a forma o nouă alianţă cu Partidul Brexitului al lui Niger Farage, şi el membri EFDD. Farage nu a spus nimic concret referitor la o asemenea alianţă, precizând doar „vom vedea“. Însă acesta a declarat pentru postul italian de ştiri SkyTG24 că se simte „mai apropiat“ de M5S decât de Salvini, „deşi în mod clar sunt de centru-stânga“.
Un purtător de cuvânt al M5S de la Bruxelles nu a confirmat, dar nici nu a negat aceste informaţii şi a spus că partidul „negociază pe mai multe fronturi“.
După alegeri, Mişcarea 5 Stele nu a ieşit prea mult în evidenţă iniţial, sperând să plece din euroscepticul EFDD la un grup proeuropean precum Liberalii sau Verzii. Însă niciunul dintre aceste grupuri nu pare prea nerăbdător sa accepte M5S.
Un oficial al Verzilor a spus că M5S i-a abordat, dar a indicat că italienii au fost respinşi. Verzii au primit deja mai mulţi noi membri, a precizat oficialul, adăugând : „Suntem extrem de selectivi“.
O legătură între M5S şi Reînnoim Europa – un nou grup care reuneşte Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), La Republique En Marche (LREM) a lui Macron şi alte formaţiuni – pare la fel de improbabilă.
Lista de dorinţe ale Italiei referitoare la UE
Liga, între timp, este concentrată pe jobul de comisar. Salvini şi Claudio Borghi, un parlamentar al Ligii şi preşedinte al comitetului de finanţe al camerei inferioare, au spus amândoi că Italia îşi doreşte un portofoliu pe economie.
Potrivit unor oficiali din Roma, prim-ministrul Giuseppe Conte le-a spus atât cancelarului german Angela Merkel, cât şi preşedintelui Consiliului European Donald Tusk că preferinţele de top ale Italiei sunt cele legate de competiţie şi comerţ.
Însă este puţin probabil ca Bruxellesul să ofere Italiei influenţă pe teme economice. Luna aceasta, UE a făcut un pas înainte pentru lansarea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei, din cauza faptului că guvernul încalcă regulile UE privind cheltuielile publice şi promisiunea lui Salvini de a încerca să schimbe normele fiscale ale UE nu a ajutat deloc la clădirea încrederii.