Reprezentanți din 60 de țări sunt așteptați la conferința pentru reconstrucția Ucrainei

0
Publicat:

Reprezentanți din peste 60 de țări și conducători din sute de lideri ai marilor corporații globale sunte așteptați săptămâna următoare la Londra pentru conferința privind reconstrucția Ucrainei, a anunțat guvernul britanic, notează AFP, scrie Agerpres.

Cladire distrusă Harkov FOTO: Profimedia
Cladire distrusă Harkov FOTO: Profimedia

Această conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei, la care vor participa şi ONG-uri, este a doua conferință dedicată reconstrucției de la începutul războiului, după cea desfăşurată anul trecut la Lugano, în Elveţia.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferinţă.

"Reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară", urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea conferinței de săptămâna viitoare.

"Curajul Ucrainei pe câmpul de luptă trebuie să meargă mână în mână cu viziunea sectorului privat de a ajuta ţara să se reconstruiască şi să se recupereze", urmează să mai spună premierul britanic, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Printre liderii politici aşteptaţi la conferință sunt preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american, Antony Blinken, sau şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

La mai mult de un an de la începutul războiului, Banca Mondială a evaluat nevoile imediate ale Ucrainei la 14 miliarde de dolari pentru a repara distrugerile cauzate de război. Revenirea economiei ucrainene va costa 441 de miliarde de dolari, conform unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, Uniunii Europene şi guvernului ucrainean. O sumă care  creaște odată cu evoluția războiului.

Obiectivul conferinței este de a mobiliza sectorul privat alături de state și marile instituţii financiare internaţionale. Regatul Unit va dezvălui o serie proiecte în domeniul tehnologiei şi al energiei verzi pentru a facilita colaborarea dintre firmele ucrainene şi britanice. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite