Reînarmarea revitalizează centralele nucleare ale Europei. O mare putere continentală le redeschide

0
Publicat:

Vântul energiei nucleare suflă tot mai puternic în Europa. Nu este vorba doar despre mini-reactoarele pe care Italia mizează, și nici doar despre Franța, care produce mai mult de jumătate din energia nucleară a Uniunii Europene. Acest vânt este alimentat, însă, de tensiunile războiului și de reînarmare, scrie ilfattoquotidiano.it.

Centralî nucleară din Germania/FOTO:Arhiva
Centralî nucleară din Germania/FOTO:Arhiva

În timp ce ministrul Matteo Salvini respinge ideea unei investiții publice de 200 de milioane de euro în New Cleo, startup-ul care proiectează reactoare nucleare de generație a treia și a patra, iar miniștrii Mediului și al Industriei, Gilberto Pichetto Fratin și Adolfo Urso, subliniază că „nu s-a luat încă nicio decizie”, comisarul european pentru Energie, Dan Jørgensen, reafirmă importanța mini-reactoarelor modulare pentru viitorul Europei.

Răspunzând unei întrebări din partea parlamentarilor, Jørgensen a subliniat că „este responsabilitatea fiecărui stat membru să decidă” dacă va produce sau nu energie nucleară. Nu există niciun fel de presiune din partea Comisiei Europene, care, în 2023, a inclus nuclearele în Taxonomia Verde, astfel fiind recunoscute drept surse energetice sustenabile și eligibile pentru finanțare. De asemenea, Comisia Europeană a organizat o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai industriei nucleare europene pe 7 aprilie, eveniment ce va fi prezidat de Jørgensen. În acest context, statele membre își vor lua propriile decizii. În Italia, Salvini a reafirmat că nu există nicio renunțare la centralele nucleare, dar a clarificat poziția sa strategica: „Avem trusturi publice (Ansaldo, Eni, Enel și Leonardo), nu înțeleg de ce ar trebui să investim sute de milioane de euro în companii private”.

Berlinul revine la o decizie dificilă

Înainte de închiderea graduală a centralelor, care a început în 2011, Germania deținea 13 reactoare (4 deja retrase) în 8 centrale. În aprilie 2023, Germania a finalizat închiderea ultimelor trei centrale nucleare active: Isar 2, Neckarwestheim și Emsland. O dată istorică, dar tot mai mulți sunt convinși că această decizie a fost o greșeală. Liderii CDU și CSU, Friedrich Merz și Markus Söder, au subliniat într-un document de lucru că ar trebui realizată o investigație pentru a verifica dacă redeschiderea centralelor este posibilă din punct de vedere tehnic și economic. Deși acest document nu reflectă încă poziția oficială a grupului parlamentar, CDU și CSU analizează posibilitatea redeschiderii a șase centrale. În același timp, startup-ul Focused Energy a semnat un acord cu gigantul german RWE pentru construcția unui pilot de fuziune nucleară, planificat pentru a fi finalizat până în 2035 la fosta centrală de la Biblis, în Hessa, unde demontarea a început în 2017.

Spania prelungește viața centralelor

În Spania, companiile de electricitate fac tot mai multe presiuni asupra guvernului pentru a păstra centralele nucleare în funcțiune și pentru a revizui calendarul de închidere stabilit în 2019, care prevede închiderea treptată a reactorilor între 2027 și 2035. Multinaționalele Endesa și Iberdrola, principalii operatori nucleari, precum și Naturgy, au cerut deja prelungirea activității centralei de la Almaraz, în Estremadura, cu „doi sau trei ani”, pentru a respecta obiectivele din Planul Național Integrat de Energie și Climă. De asemenea, un acord între Endesa, Iberdrola, Naturgy și Edp prevede o închidere graduală a reactorilor începând cu 2027. Guvernul condus de Pedro Sánchez a declarat că este „deschis la discuții”.

Belgia salvează două reactoare, Suedia construiește altele patru

În Belgia, guvernul a decis să prelungească viața reactorilor Doel 4 și Tihange 3. Deși legea din 2003 prevedea închiderea tuturor reactorilor până în 2025, în martie 2022 a avut loc o schimbare de strategie, iar cele mai moderne două reactoare vor rămâne operaționale încă 10 ani. În 2024, Comisia Europeană a lansat o investigație, însă, după ajustări și verificări, aceasta a aprobat măsura conform reglementărilor europene privind ajutoarele de stat. Totodată, în Suedia au început lucrările pentru construcția celui de-al doilea depozit de deșeuri radioactive din lume, la Forsmark, iar guvernul este aproape să prezinte un plan financiar pentru construirea a încă patru centrale nucleare.

Franța, cu 12 ani întârziere, dă drumul la Flamanville 3

În Normandia, după multiple amânări, reactorul european presurizat (EPR) de la Flamanville a fost inaugurat în decembrie 2022. Proiectul a avut întârzieri semnificative și costuri mult mai mari decât cele estimate inițial, ajungând la aproximativ 13,2 miliarde de euro. EDF, gigantul electric francez, a anunțat că prima conectare la rețea a avut loc în decembrie 2021, însă, în primele 100 de zile de funcționare, reactorul a avut 76 de zile de întreținere.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite