Regatul Unit îşi deschide larg porţile elitelor. Ce categorii sunt favorizate, ce trebuie să ştie românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit FOTO local.gov.uk

Executivul britanic facilitează începând de miercuri acordarea vizelor de muncă pentru oameni de ştiinţă, artişti sau muzicieni premiaţi, printr-o nouă politică de imigrare bazată pe competenţe, introdusă după Brexit.Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional.

Câştigători ai unor distincţii precum premiul Nobel, premiul Turing pentru informaticieni, premiul Grammy, premiul Oscar sau Globurile de Aur vor putea trăi şi lucra mai uşor în Regatul Unit conform acestei reforme introduse de ministerul de interne. Câştigătorii anumitor premii din domeniile dansului, modei, arhitecturii şi ştiinţelor sociale sunt, de asemenea, vizaţi de aceste schimbări. Astfel, procedurile pentru obţinerea vizei de muncă vor fi simplificate şi accelerate. 

Aceste schimbări se încadrează într-un nou sistem de imigraţie ce foloseşte „puncte”, pus în aplicare de executivul britanic după Brexit, cu scopul de a atrage „cele mai bune (talente) în ţară pe baza abilităţilor pe care le pot aduce, mai degrabă decât pe baza naţionalităţii lor”, a indicat ministerul de interne într-un comunicat. „Câştigătorii acestor premii au atins apogeul carierei lor şi au multe de oferit Regatului Unit”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, menţionată într-un comunicat. Aceste schimbări importante le vor oferi libertatea de a veni şi de a lucra în industriile noastre de excelenţă ale artelor, ştiinţelor, muzicii şi filmului”. 

Controlul imigraţiei, în special cea provenind din ţările sărace ale Uniunii Europene a fost printre temele cheie ale campaniei referendumului Brexit din 2016. Începând cu 1 ianuarie, lucrătorii din Uniunea Europeană nu se mai bucură de deplină libertate de mişcare în Regatul Unit. Noul sistem de puncte favorizează inteligenţa în detrimentul lucrătorilor slab calificaţi. Pentru a obţine o viză, sunt luate în considerare abilităţile, cunoştinţele de limba engleză şi resursele financiare.

Ce trebuie să ştie românii

Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional, condiţii care includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze. În cadrul noului sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker); traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent), potrivit comunicatului. În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacţionabil“. 

Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt: oferta de muncă din partea unui angajator „sponsor“ cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte); nivelul educaţiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte); nivelul de limba engleză - nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte). Criteriile „tranzacţionabile“ în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt: salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte); ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte); aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).

De la 1 ianuarie, cetăţenii români pot călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză! (...) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere.

Totodată, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate, conform Ministerului Muncii. Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite