Reacția Moscovei după arestarea șefului aplicaţiei Telegram, Pavel Durov. Elon Musk e revoltat
0Ambasada Rusiei la Paris a acuzat duminică autorităţile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franţa a lui Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, care are dublă cetăţenie rusă şi franceză.
„Am cerut imediat autorităţilor franceze să explice motivele reţinerii sale şi am cerut ca drepturile sale să fie protejate şi să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat în continuare să coopereze pe această temă”, a acuzat ambasada Rusiei la Paris, citată de agenţia de presă Ria Novosti.
Miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunţat TF1 şi BFMTV, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters.
Reţeaua Telegram, deosebit de influentă în Rusia, Ucraina şi republicile fostei Uniuni Sovietice, este clasată ca una dintre principalele platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok şi WeChat. Aceasta îşi propune să atingă un miliard de utilizatori în următorul an.
Cu sediul în Dubai, Telegram a fost fondată de Pavel Durov. În vârstă de 39 de ani, acesta s-a născut în Rusia, ţară pe care a părăsit-o însă în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunităţile care făceau opoziţie pe platforma sa de social media VK, pe care a vândut-o.
În momentul arestării sale în Franţa, pe pista aeroportului Bourget, Durov călătorea la bordul avionului său privat, a relatat TF1. El venea din Azerbaidjan, era însoţit de un bodyguard şi de o femeie şi a fost arestat în jurul orei locale 20:00 (21:00, ora României). Potrivit BFMTV, el are şi cetăţenie franceză.
Durov era vizat de un mandat de arestare în Franţa în cadrul unei anchete preliminare a poliţiei deschise pentru lipsa moderării de conţinut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliţiei, a permis ca activitatea infracţională să continue nestingherită pe platforma sa criptată, fiind vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri şi partajarea de conţinut pedofil, infracţiuni de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de şef al platformei.
Bloggerii ruşi cheamă la proteste în faţa ambasadelor Franţei din întreaga lume
De la emiterea mandatului de căutare pe numele său, valabil doar în Franţa, miliardarul franco-rus a evitat să mai vină în Franţa şi Europa, potrivit TF1. El se afla mai frecvent în Emiratele Arabe Unite, în ţările fostei Uniuni Sovietice şi în America de Sud. Prin urmare, prezenţa sa la Le Bourget este o enigmă deocamdată.
Ambasada Rusiei în Franţa a declarat agenţiei ruse de ştiri de stat TASS că nu a fost contactată de echipa lui Durov, dar că a luat măsuri „imediate” pentru a clarifica situaţia.
Reprezentantul Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, şi alţi câţiva politicieni ruşi s-au grăbit să acuze Franţa că acţionează ca o dictatură. „Unele persoane naive încă nu înţeleg că, dacă joacă un rol mai mult sau mai puţin vizibil în spaţiul informaţional internaţional, nu este sigur pentru ele să viziteze ţări care se îndreaptă spre societăţi mult mai totalitare”, a scris Ulianov pe X.
Mai mulţi bloggeri ruşi au făcut apel la proteste la ambasadele Franţei din întreaga lume duminică la prânz.
Elon Musk, revoltat de arestarea fondatorulului Telegram
Arestarea rusului Pavel Durov, creatorul Telegram, continuă să provoace reacții, la nivel internațional. Afaceristul a fost reținut în Franța, aproape de Paris. IT-istul fugise din Rusia. Printre cei care au comentat pe marginea acestui subiect se numără persoane publice din zona suveranist-conservatoare, Elon Musk și Tucker Carlson.
Elon Musk a reacționat scurt și la obiect, pe X: „Imaginează-ți: este 2030 în Europa și ești executat pentru că ai apreciat o glumă".
Jurnalistul Carlson se declară îngrijorat în urma arestării lu Durov și consideră acțiunile autorităților franceze drept un atac la adresa libertății de exprimare.
„Pavel Durov a părăsit Rusia când guvernul a încercat să-i controleze compania de socializare, Telegram. Dar, în cele din urmă, nu Putin l-a arestat pentru că a permis publicului să-și exercite libertatea de exprimare. O țară vestică, un aliat al administrației Biden și un membru NATO entuziast, a fost cea care l-a închis.
Pavel Durov stă într-o închisoare franceză în această seară, un avertisment viu pentru orice proprietar de platformă care refuză să cenzureze adevărul la ordinul guvernelor și agențiilor de informații. Întunericul coboară rapid pe lumea de altădată liberă”, a declarat Tucker, în social media.