Pușkin trebuie să cadă: monumentele dedicate poetului național al Rusiei sunt luate la țintă în Ucraina
0De la invazia din februarie anul trecut, peste 30 de statui ale poetului din secolul al XIX-lea, considerat un simbol al imperialismului țarist, au fost demontate.
Sculptura lui Alexandru Pușkin de pe bulevardul Peremohy din centrul Kievului se află acolo pentru o perioadă limitată - și nu doar din cauza amenințării rachetelor rusești, potrivit The Guardian.
Neprotejată de saci de nisip și panouri, spre deosebire de monumentele mai iubite ale capitalei, statuia poetului național al Rusiei este acoperită de graffiti.
Acestea pot fi traduse în diverse moduri: „imperialist”; „ce a făcut pentru Ucraina?”; și „soldat al celeilalte culturi”. Cu toate acestea, singurul cuvânt care rezumă starea de spirit a intervențiilor este simplu: „Demolați!”.
Celebritatea lui Pușkin a cunoscut o scădere rapidă în Ucraina. De la începutul invaziei la scară largă, în februarie anul trecut, peste 30 de monumente dedicate poetului au fost demontate.
Dintr-o perspectivă vest-europeană sau anglofonă, dezgustul față de un poet care a murit în urmă cu aproape 200 de ani poate părea derutant.
În Ucraina, lucrurile arată foarte diferit. Statuia de bronz din Kiev - un monument măreț ridicat în 1962 - este puțin probabil să supraviețuiască războiului, cel puțin în poziția sa actuală.
Luna trecută, Volodimir Zelenski a promulgat o nouă legislație privind decolonizarea, ceea ce va duce aproape sigur la îndepărtarea statuii și a multor alte statui asemănătoare.
Noua lege este un ecou al legislației de decomunizare din 2015, care a dus la îndepărtarea statuilor lui Lenin, Marx și a altor figuri, precum și la schimbarea a peste 200 de nume de străzi.
Însă țintele sunt acum cei care au întruchipat sau au sprijinit imperialismul rusesc, fie în timpul imperiului rus țarist, fie în perioada sovietică. Iar Pușkin a fost „un adevărat imperialist", a declarat Serhii Plokhii, profesor de istorie ucraineană la Universitatea Harvard.
Legislația se referă în mod specific la „imagini, monumente, memoriale și inscripții dedicate persoanelor care în mod public, inclusiv ... în opere literare și alte opere artistice, au susținut, glorificat sau justificat politica imperială rusă”.
Mulți intelectuali ucraineni susțin că operele autorilor clasici ruși proiectează valorile imperiului țarist - valori absorbite și reelaborate de Moscova lui Putin.
„Dacă sunteți în căutarea rădăcinilor violenței Rusiei împotriva vecinilor săi, a dorinței sale de a le șterge istoria și a respingerii ideilor de democrație liberală, veți găsi unele dintre răspunsuri în paginile lui Pușkin, Lermontov și Dostoievski”, a scris recent filosoful și editorul Volodymyr Yermolenko.
Cititorii ucraineni indică lucrări precum poemul lui Pușkin „Către calomniatorii Rusiei”, care prezintă revolta poloneză din 1830 împotriva imperiului rus ca pe o „diferență internă" și își imaginează Rusia ca pe un tărâm care se întinde de la „Perm la Tauris” (Urali până în Crimeea) și de la „stâncile finlandeze acoperite de gheață până la Colchisul înflăcărat” (Georgia modernă).
Sute de străzi cu numele lui Puskin
Dar pentru mulți ucraineni, problema cu Pușkin nu este doar, și nici măcar în principal, poezia în sine.
Este vorba de omniprezența sa și de modul în care a fost instrumentalizat ca simbol suprem al culturii și influenței rusești.
Conform unei cercetări publicate în urmă cu cinci ani, 594 de străzi din Ucraina poartă numele poetului.
Astfel, acesta a devenit a treia cea mai frecventă figură istorică reprezentată pe străzile din țară, după poetul național al Ucrainei, Taras Șevcenko, și cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. La momentul în care a fost efectuată cercetarea, el a depășit personalități literare ucrainene de prim rang, precum pioniera feministă Lesya Ukrainka și polimatul Ivan Franko.
„Ridicarea unui monument în cinstea lui Pușkin a însemnat întotdeauna marcarea unui teritoriu pentru ruși”, a declarat scriitorul ucrainean Oleksandr Mykhed. Acolo unde ai un monument, un bust sau un parc care poartă numele lui Pușkin, înseamnă că spui: „Acesta este al nostru”
Pușkin a fost, a spus el, un simbol al „Russkiy Mir” - "lumea rusă", presupusa sferă de influență politică, spirituală și culturală a națiunii.
Pușkin - simbol al propagandei ruse
Utilizarea lui Pușkin ca simbol propagandistic a fost clară în orașul Herson din sud-estul țării anul trecut. În timpul lunilor de ocupație rusă, pe străzile orașului au putut fi văzute panouri publicitare cu imagini ale scriitorului, ca parte a unei campanii de propagandă care proclama că Rusia este „aici pentru totdeauna”.
Obiceiul rusesc de a-l folosi pe Pușkin pentru a marca influența, a spus Mykhed, s-a extins la Damasc, unde un monument al poetului a fost ridicat în 2019 după intervenția militară rusă în războiul civil.
Pe străzile din orașul estic Harkov, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, Pușkin se profilează chiar mai mult decât în Kiev. „Există două străzi în Harkov care poartă numele lui Pușkin”, a declarat Maria Takhtaulova, care lucrează pentru filiala din oraș a Institutului ucrainean al memoriei naționale, organismul guvernamental însărcinat cu scoaterea la lumină a istoriei naționale ucrainene
„De ce? Nu avea nicio legătură cu orașul. Nu a venit aici - deși a insultat Universitatea din Harkov, spunând că este mai rea decât o tavernă din Kursk”, a mai spus ea.
Takhtaulova a spus că numirea străzilor după Pușkin a venit în două mari valuri - în 1899, la centenarul nașterii sale, și apoi în 1937, cel al morții sale.
Cea din urmă aniversare a adus în special o izbucnire a „Pușkinmaniei”, a declarat scriitoarea și intelectualul public Oksana Zabuzhko. „Stalin era hotărât să întreacă imperiul rus în celebrarea lui Pușkin. Bunica mea își amintea că toată lumea îl învăța pe Pușkin pe de rost. A fost o adevărată nebunie”.
Redenumirea în masă a străzilor în onoarea sa a însemnat „ștergerea numelor locale și a amintirilor locale", a spus ea.
În Harkov, există, de asemenea, o stație de metrou Pușkin și un teatru Pușkin - acesta din urmă poartă încă numele pe fațadă, deși a fost recent redenumit oficial Teatrul Academic de Dramă din Harkov. Există, de asemenea, un soclu, acum gol, unde se afla un bust al lui Pușkin până când consiliul municipal l-a îndepărtat în noiembrie.
Realitatea este că, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor de decolonizare, Pușkin dispare de pe străzile din Ucraina.
În Kiev, cel mai vechi monument al orașului dedicat lui Pușkin, un bust ridicat în 1899 în Piața Slavy, a fost dărâmat de activiști necunoscuți la 11 octombrie anul trecut, lăsând un soclu gol.