Pristina anunţă o perioadă de tranziţie de o lună pentru eliminarea dinarului sârb din nordul Kosovo

0
Publicat:

Guvernul de la Pristina a fost de acord cu o perioadă de tranziţie de o lună pentru a elimina treptat dinarul sârb ca formă de plată în nordul Kosovo, chestiune care a provocat tensiuni cu Belgradul, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, a relatat miercuri presa locală, citată de EFE.

Pristina
Pristina

Prim-ministrul kosovar, naţionalistul de stânga Albin Kurti, a anunţat marţi seară că în timpul tranziţiei va fi pusă în aplicare decizia Băncii Centrale a Kosovo (BCK) de a reglementa plăţile exclusiv în euro, conform Agerpres.

"În această lună, ne vom strădui să oferim toate informaţiile şi ajutorul necesar pentru a face această tranziţie cât mai lină cu putinţă", a transmis Kurti, citat într-un comunicat de presă.

El a adăugat că executivul său se angajează să promoveze campanii de comunicare pe această temă "cu sensibilitatea pe care o merită".

Kurti a recunoscut că modalitatea în care a fost comunicată decizia "ar fi putut fi mai clară, pentru a nu crea confuzie", prin urmare, "chiar dacă reglementările au intrat în vigoare la 1 februarie, înţelegem că este necesară o perioadă de tranziţie".

Potrivit lui Kurti, regulamentul Băncii Centrale privind plăţile în numerar nu contravine dinarului sârb, iar sârbii care primesc pensii şi alte ajutoare din Serbia în dinari le pot primi în continuare, dar vor trebui să fie depuşi în conturi bancare din Kosovo în euro.

BCK a informat la 18 ianuarie că, începând din februarie, euro va fi singurul mijloc de plată pe întreg teritoriul Kosovo, ceea ce înseamnă eliminarea tranzacţiilor de plată sârbe, care continuă să opereze în Kosovo în zonele populate de sârbi.

Mulţi sârbi kosovari primesc salarii, pensii, subvenţii şi alte ajutoare în dinari din Serbia şi există instituţii de învăţământ şi sănătate care funcţionează ca parte a sistemului sârb.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul acestei reguli asupra comunităţii sârbe din Kosovo.

Uniunea Europeană (UE) a cerut o perioadă de tranziţie suficient de lungă pentru a permite o soluţie negociată între Kosovo şi Serbia în cadrul dialogului sponsorizat de UE.

La rândul său, Serbia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească pentru a dezbate interzicerea dinarului sârb în Kosovo, măsură pe care Belgradul o consideră o formă de "epurare etnică" la adresa minorităţii sârbe, care reprezintă 5% din populaţia Kosovo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite