Presa internaționala scrie despre marea miză a alegerilor din România. „Probabilitatea unui guvern minoritar este extrem de mare”
0Întrebarea care se profilează, în contextul alegerilor parlamentare de duminică este următoarea: oare victoria șocantă a naționalistului Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, este expresia unei anomalii, sau, mai degrabă, această țară, membră a UE și NATO, se confruntă cu inclinație mai profundă decât anticipat spre extrema dreaptă? scrie Politico.
Candidatul Georgescu, un admirator al președintelui rus Vladimir Putin și o figură necunoscută, a fost propulsat spre această victorie neașteptată de o campanie pe TikTok de un remarcabil de succes, care a stârnit suspiciuni de ingerință ascunsă, în timp ce politicienii rivali au avertizat asupra unei posibile campanii de influență rusă.
În timp ce acele videoclipuri captivante de pe TikTok au atras neașteptat de multe voturi, principalele teme ale campaniei lui Georgescu au un aer populist clasic: de pildă, el a invocat valorile tradiționale creștine, a promis că va apăra drepturile celor defavorizați din punct de vedere economic și că va face România autosuficientă în sectoare precum agricultură si energie.
În acest sens, Adrian Axinia, vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), un partid de extremă-dreapta și europarlamentar, a subliniat faptul că aceste probleme vor fi în prim-plan la alegerile parlamentare de duminică. De altfel, Georgescu a fost membru AUR înainte de a-și lansa candidatura în calitate de independent.
„Oamenii par să opteze pentru opțiunea suveranistă și au arătat că nu mai acceptă să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua în Europa”, a spus Axinia.
AUR se numără printre partidele fruntașe în alegerile parlamentare de duminică, cel puțin potrivit unor sondaje. De pildă, e cotat cu un scor de peste 22%, în fața Partidului Social Democrat (PSD), de centru-stânga, care are puțin peste 21%, potrivit unui sondaj recent al AtlasIntel, o mică firmă de sondaje de opinie.
Pe de altă parte, celelalte două partide de extremă dreaptă, SOS România, condusă de europarlamentarul Diana Șoșoacă, respectiv Partidul Tinerilor (POT), înființat anul trecut de un fost membru al AUR, sunt creditate sub pragul de 5 la sută necesar pentru a obține mandate în Parlament, dar ar putea înregistra scoruri peste prag.
Or, miza este că partidul ce obține cele mai multe voturi la alegerile de duminică urmează să nominalizeze viitorul prim-ministru. Dacă niciun partid nu obține peste 50% din voturi, va fi necesară o coaliție.
În scenariul în care AUR ar fi acest partid, ar putea încerca să formeze un guvern minoritar cu alte partide de extremă-dreapta - în măsura în care acestea trec pragul electoral.
Totuși, partidele mari, tradiționale, care își văd baza de alegători micșorându-se pe măsură ce românii votează împotriva sistemului, cel mai probabil vor fi reticente să formeze o alianță cu extrema dreaptă.
„Probabilitatea ca România să aibă un guvern minoritar după aceste alegeri este extrem de mare”, a declarat în acest sens Andrei Roman, directorul executiv al AtlasIntel.
Curtea Constituțională a României i-a interzis președintei partidului SOS, Diana Șoșoacă să candideze la președinție în octombrie, pe motiv că opiniile ei antisemite, pro-Rusia, ar amenința poziția României în UE și NATO.
Însă acum ea insistă acum că partidul ei va profita de aceeași mișcare „antiglobalistă și pro-suveranitate” care l-a propulsat pe Georgescu în fața celorlalți candidați.
„Partidul SOS România pe care îl conduc se va răzbuna la alegerile parlamentare de la 1 decembrie și va obține majoritatea parlamentară, iar eu voi deveni prim-ministru”, a spus ea.
Cum se profilează votul românilor la parlamentare
În alegerile de duminică, rezultatul va depinde în mare măsură, dacă nu esențial, de cum vor percepe românii avertismentele partidelor dominante, dar și ale autorităților naționale, că în primul tur al scrutinului votul a dost deturnant.
Elena Lasconi, reformista ce aspiră la câștigarea alegerilor prezidențiale din România și care se va confrunta în turul doi, programat pe 8 decembrie, cu marea surpriză Călin Georgescu, a lansat un apel la români, avertizându-i că țara se confruntă cu o „luptă existențială” pentru democrație. Alternativa este Georgescu și extrema dreaptă, care ar putea devia țara înapoi spre Rusia și în perioada întunecată de dictatură.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a întrunit joi și a constatat că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. Totodată, „a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.
Apoi, într-o decizie fără precedent, Curtea Constituțională a dispus joi renumărarea voturilor aferente primului tur de scrutin.
Pentru a complica și mai mult lucrurile, judecătorii s-au întrunit din nou vineri pentru a decide dacă ar trebui să anuleze primul tur de scrutin prin prisma suspiciunii că voturile pentru un candidat care a renunțat cu o săptămână înainte de alegeri au fost transferate ilegal către Lasconi.
Lasconi a catalogat decizia de renumărare drept o încercare disperată a principalelor partide de a riposta. Premierul român Marcel Ciolacu al PSD, perceput drept favoritul cursei prezidențiale, dar care nu a reușit să ajungă în turul doi, a respins această acuzație, numind-o manipulare.
Radu Magdin, analist politic, a declarat că, în contextul așteptării unei decizii privind anularea votului de duminică trecută, votul pentru Parlament va fi stimulat de un angajament politic mai mare atât din partea liberalilor lui Lasconi, cât și a partidelor de extremă dreaptă.
Premierul Ciolacu și-a prezentat partidul socialist drept o forță de stabilitate pe fondul incertitudinii care a cuprins România de la victoria surprinzătoare a lui Georgescu.
„Sunt cele mai importante alegeri parlamentare din ultimii 35 de ani”, a spus el într-un interviu la televiziune, joi seară. „Totul a devenit foarte fragil.”