Premieră medicală spaniolă: O fetiţă româncă, operată cu succes la coloană încă dinainte de a se naşte
0Esther Bota a fost primul făt operat la coloană în Spania direct în uterul mamei. Miercuri, medicii au anunţat operaţia ca fiind un succes, după 5 luni şi jumătate de la naşterea fetiţei, timp în care au observat evoluţia acesteia.
Pavel Bota a aşteptat patru ore la uşa sălii de operaţii a spitalului Vall d'Hebron, aşteptând un medic sau o infirmieră cu veşti despre cum a decurs interventia chirurgicala. Înauntru erau soţia sa, însărcinata în şase luni şi fiica sa, pe care înca nu o văzuse decât pe imaginile neclare de la ecograf.
Nu le-a fost uşor sa accepte operaţia. Cu câteva zile înainte le-au spus că fiica lor avea "spina bifidă", o grava malformaţie la coloana vertebrală şi măduva spinării. Le-au spus că pot întrerupe sarcina. Sau putau să opereze fetiţa după naştere, deşi urma să rămână cu sechele toată viaţa, care probabil vor include paralizia picioarelor, lipsă de control a sfincterului şi daune cerebrale. Şi mai aveau a treia variantă: o operaţie a fătului în uterul mamei, înainte de naştere, chiar în acea săptămână, înainte ca problemele la coloană să se agraveze, scrie La Vanguardia.
Era o intervenţie pe care medicii din Vall d'Hebron (Barcelona) nu o mai făcuseră niciodată, nu erau garanţii de succes. Dar se pregătiseră timp de şapte ani pentru asta, au însămânţat oi şi au realizat operaţia aşa. În plus, dacă va reuşi, fetiţa se va naşte cu o autonomie sporită. Era vorba de a deschide pântecele mamei ca la o operaţie de cezariană şi a opera, astfel, spatele fătului.
"Ne-am decis greu, dar dacă îţi doreşti o viaţă, trebuie să lupţi pentru ea"
"Am rămas puţin surprins: cum să o opereze în pântecele mamei?", a explicat miercuri Pavel Bota, cu spaniola sa amestecată cu română, de rezident în Solsona. "A trecut un timp, o săptămâmă, pentru a mă decide. Dar cum ne doream mult fetiţa, am spus că merită să riscăm. Trebuie să se nască, cum o fi. Şi dacă îţi doreşti o viaţă, trebuie să lupţi pentru ea".
Micuţa Esther Bota a devenit, astfel, în martie, primul făt cu spina bifida operat cu această nouă tehnică chirurgicală dezvoltată de programul de chirugie fetală a spitalului Vall d'Hebron. Chirurgia prenatală a spinei bifide s-a introdus în 1997 în S.U.A. şi experienţa acumulată de atunci a demonstrat că dacă sunt operaţi înainte de naştere, copiii rămân cu mai puţine sechele decât dacă sunt operaţi după naştere. Totuşi, recuperarea nu este niciodată totală, dat fiind că tubul neuronal se formează în a patra săptămână de gestaţie şi măduva spinării acumulează daune până la intervenţia chirurgicală care nu poate fi făcută înainte de săptămâna 24 de sarcină. Iar operaţia este riscantă şi pentru făt şi pentru mamă.
Pentru a minimaliza riscurile pentur făt, echipa din Vall d'Hebron a creat un plsture pentru a acoperi măduva spinării, astfel încât aceasta să nu fie expusă la lichidul amniotic şi să nu sufere şi mai multe daune pe măsură ce avansează sarcina. Până acum, în acest tip de intervenţii, măduva se reacoperea cu pielea şi muşchii fătului. Plasturele este astfel conceput încât imită pielea sintetică provizorie şi "permite ca pielea să crească pe deasupra şi să-l înlocuiască", a explicat miercuri într-o conferinţă de presă Cesar Garcia Fontecha, directorul de investigaţii în spina bifidă a spitalului.