Portavionul britanic de 3,5 miliarde de lire sterline a ieşit pe mare INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul portavion britanic HMS Queen Elizabeth a părăsit la începutul acestei săptămâni şantierul naval de la Rosyth, în Scoţia, îndreptându-se spre Marea Nordului, unde va petrece următoarele săptămâni, pentru „testarea sistemelor de navigaţie“.

Este cea mai mare navă de război britanică din toate timpurile şi, în acelaşi timp, este cel mai mare portavion în afara celor americane. 

Totodată, este şi cea mai scumpă navă din istoria Marinei Regale britanice: 3,5 miliarde de lire sterline sau 4,5 miliarde de dolari (după unele surse, ar fi costat doar 3,1 miliarde de lire sterline).

Un al doilea portavion, identic, HMS Prince of Wales, se află în construcţie în docurile şantierului naval scoţian.

Portavionul HMS Queen Elizabeth, poreclit „Big Lizzie“, care urmează să intre în serviciu în 2018, are un deplasament de 65.000 de tone şi un echipaj de 1.600 de oameni, inclusiv personalul de aviaţie, repartizaţi în 470 de cabine. 

Aproape jumătate dintre ei, adică peste 700 de oameni, reprezintă personalul Marinei Regale, iar 15% dintre aceştia sunt femei. De asemenea, la bord se află şi un detaşament de 250 de puşcaşi marini, complet echipaţi.

Aviaţia se antrenează separat

Vasul a fost construit pentru a opera cu avioane de atac multirol F-35, de ultimă generaţie, dar deocamdată, pe perioada testelor de navigaţie, la bord nu se află niciun aparat de zbor.

Testele de zbor sunt programate abia în octombrie 2018, pe coasta estică a SUA.

Pentru a uşura decolarea unui astfel de avion multirol încărcat cu bombe, puntea de zbor are la prova o rampă înclinată la 13 grade. Iar pentru a rezista la temperaturile extreme dezvoltate de turboreactoarele avioanelor F-35, puntea a fost „suflată“ cu un aliaj de titan şi aluminiu, rezistent la temperaturi de până la 1.500 de grade Celsius. 

În acest moment, o parte din personalul auxiliar de aviaţie se află Baza Aeriană Culdrose din Cornwall, unde se antrenează în manevrarea şi manipularea avioanelor F-35 folosind patru replici ale acestui aparat de zbor, îngreunate cu rezervoare de apă până la 16-25 tone, pentru a simula greutatea unui astfel de avion de luptă gol sau încărcat cu carburant şi cu bombe.

Mâncare pentru 45 de zile

Atunci când va fi operaţional, portavionul va stoca la bord provizii care să ajungă 45 de zile echipajului de 1.600 de oameni. 67 de oameni dintre care 40 de bucătari sunt repartizaţi la bucătăriile navei. 

Echipajul va lua masa în şase popote şi şase săli de mese, dintre care cea mai mare poate asigura hrănirea a 960 de oameni într-o oră.  

Echipa medicală numără doar 11 persoane, care au însă la dispoziţie o sală de operaţie cu dotări de ultimă generaţie, un cabinet stomatologic, o cameră de izolare şi o infirmerie cu 12 paturi.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite