Pandemia de COVID-19. Doctorii italieni se confruntă cu o nouă ameninţare: teoriile conspirative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţe aducând pacienţi la un spital din Milano FOTO EPA-EFE
Ambulanţe aducând pacienţi la un spital din Milano FOTO EPA-EFE

De la „eroi” la „terorişti”. În Italia, doctorii şi asistentele aplaudaţi pentru munca epuizantă şi periculoasă depusă în timpul primului val al pandemiei de COVID-19 se confruntă în prezent cu o nouă provocare: teoriile conspirative care îi acuză că falsifică urgenţa situaţiei, scrie Politico.

Într-un filmuleţ distribuit pe reţelele de socializare, două femei încearcă să arate că unitatea de urgenţă de la Spitalul Sacco din Milano, unul dintre cele mai grav afectate oraşe din Italia, este goală, contrar semnalului de alarmă tras de jurnalişti cu privire la creşterea vertiginoasă a cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

Cele două femei intră în clădire şi încearcă să filmeze un interior calm şi gol. Apoi ies afară pentru a demonstra că nu există coadă de ambulanţe în faţa spitalului. „Sunt terorişti”, conchid ele, acuzându-i pe doctori, jurnalişti şi politicieni de faptul că mint în legătură cu pandemia de COVID-19.

Ori filmuleţul respectiv este fals. Camerele prezentate în înregistarea video nu sunt situate în unitatea de urgenţă, care de fapt este plină. În plus, cele două femei arată un loc din afara spitalului total diferit de cel unde aşteaptă ambulanţele.

Totuşi, acuzaţii similare s-au răspândit pe Facebook, Telegram, WhatsApp şi alte aplicaţii şi reţele de socializare. Cei care le postează susţin că ambulanţele se plimbă „în gol”, fără pacienţi în ele, sau că îşi pornesc sirenele doar ca să inducă frica.

Alte imagini încearcă să dea impresia că spitalele sunt părăsite şi că doctorii au fabricat situaţia de urgenţă pentru a câştiga astfel mai mulţi bani.

Unii recomandă consumul de avocado pentru a te proteja de noul coronavirus, insistând că nu este mai grav decât o gripă.

„Dacă în primul val al pandemiei am fost numiţi eroi, unii s-au răzgândit între timp”, spune Andrea Artoni, medic hematolog la o policlinică din Milano.

„Suntem obosiţi, sătui şi lucrăm în schimburi epuizante încercând să ne stoarcem toată energia pentru a-i salva pe cei care se îmbolnăvesc”, adaugă el.

„Celor care neagă existenţa virusului pot doar să le spun să vină să viziteze una din unităţile noastre. Veniţi să vedeţi cum oamenii noştri mor sufocându-se, singuri şi lucizi”, subliniază medicul.

Astfel de apeluri nu au niciun impact în rândul celor care s-au aventurat suficient de departe în a crede şi a răspândi teorii false despre noul coronavirus. Potrivit negaţioniştilor, totul este o poveste întreţinută de aşa-zişi oameni puternici pentru a manipula lumea cu aşa-zise interese ascunse.

De ce apar şi au priză la public astfel de teorii halucinante? „Teoriile conspirative apar de multe ori din dificultatea de a accepta ceva neprevăzut”, comentează profesorul universitar Massimo Polidoro.

„Pentru mulţi oameni este mai reconfortant să inventezi o figură imaginară malefică şi să te lupţi cu aceasta comparativ cu un virus invizibil asupra căruia simţi că nu ai control”, explică el.

Un sondaj publicat recent arată că 81% din italieni simt că al doilea „lockdown” este mai dificil decât primul, precizând că se simt mai anxioşi şi neîncrezători în felul în care autorităţile răspund împotriva pandemiei.

Luca (43 de ani), proprietarul unui bar din Milano, spune că este convins că multimiliardarul american Bill Gates intenţionează să folosească vaccinul anti-COVID-19 pentru a introduce în oameni un microcip prin care să-i controleze de la distanţă. Întrebat de unde a auzit această teorie şi de ce o crede şi o răspândeşte la rândul lui, bărbatul afirmă că a aflat de ea de la un prieten care a studiat în Statele Unite şi „ştie totul”. Dar Luca este furios dintr-un motiv clar. În noiembrie, el a fost nevoit să îşi închidă barul din cauza reintroducerii restricţiilor.

Autorităţile sunt îngrijorate în legătură cu aceste teorii total nefondate, avertizând că ar putea afecta inclusiv recuperarea pe termen lung a ţării.

„Într-un asemenea moment istoric fragil precum cel pe care îl traversăm acum, anumite nonsensuri nu fac altceva decât să alimenteze neîncrederea în instituţii, în stat, în spitale şi în cei care luptă împotriva coronavirusului”, spune Pierpaolo Sileri, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Aceste teorii sunt şi mai periculoase odată cu sosirea vaccinului (anti-COVID-19, n. red.), deoarece riscă să pună în pericol adeziunea la vaccinare”, afirmă Sileri, care este şi chirurg.

Potrivit unui nou sondaj, unul din şase italieni afirmă că nu s-ar vaccina împotriva noului coronavirus dacă un vaccin va fi disponibil anul viitor, în timp ce 42% spun că vor aştepta până când îi vor înţelege mai bine eficacitatea. Doar o treime dintre participanţii la sondaj au spus că se vor vaccina „cu certitudine imediat ce este posibil”, relatează Politico.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite