ONU denunţă o situaţie „intolerabilă” la graniţa dintre Belarus şi Polonia. Cum sunt mobilizaţi migranţii pentru a sparge frontiera UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Criza migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia constituie o „situaţie intolerabilă”, denunţă Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care reclamă un acces umanitar „imediat”.

„Sunt consternată că un număr mare de migranţi şi de refugiaţi continuă să fie lăsaţi într-o situaţie disperată, în temperaturi aproape de îngheţ, la frontiera dintre Belarus şi Polonia”, denunţă Michelle Bachelet, citată într-un comunicat.

„Îndemn statele vizate să ia imediat măsuri pentru a dezamorsa şi rezolva această situaţie intolerabilă, conform obligaţiilor care le revin, în virtutea dreptului internaţional, drepturilor omului şi dreptului refugiaţilor”, subliniază ea.

Michelle Bachelet aduce aminte că statele au obligaţia să protejeze dreptul la viaţă şi declară că „sutele de bărbaţi, femei şi copii” aduse de regimul Lukaşenko la graniţa cu UE „nu trebuie să mai petreacă nicio noapte în îngheţ, fără adăpost, fără hrană, fără apă şi fără îngrijiri medicale adecvate”.

Înaltul Comisar ONU face acest apel în contextul în care tentativele de traversare a frontierei dinspre Belarus către Polonia cresc sub imboldul regimului Lukaşenko, care intenţionează astfel împreună cu Vladimir Putin să creeze o criză la poarta UE.

Aproximativ 3.000 - 4.000 de migranţi, în principal kurzi din Orientul Mijlociu, s-au adunat de mai multe zile într-o zonă împădurită la frontiera externă de est a UE, la temperaturi de îngheţ, în faţa unui important dispozitiv polonez, menit să-i oprească să acceadă ilegal.

Potrivit UE, Aleksandr Lukaşenko aduce migranţi din Orientul Mijlociu şi încearcă să-i trimită spre UE pentru a se răzbuna astfel pe sancţiunile primite în urma reprimării opoziţiei.

„Mai multe persoane au murit deja în ultimele luni. Guvernele din regiune nu pot să stea fără să facă nimic şi să lase să se piardă şi alte vieţi”, atrage atenţia Michelle Bachelet.

Potrivit ziarului francez L’Observateur, migranţii aduşi de Lukaşenko sunt ghidaţi prin intermediul unor pagini special create pentru ei pe Facebook, Twitter şi Telegram. Aşa s-a întâmplat şi în cazul tentativelor de spargere a frontierei observate începând din 8 noiembrie.

Ziarul francez scrie despre o operaţiune orchestrată. La 6 noiembrie, o pagină intitulată Ranj Pzhdary Journalist a a distribuit o înregistrare video cu un migrant îndemnându-şi semenii din Belarus să se reunească „a doua zi până la ora 15.00 pentru a se îndrepta către frontieră”. Locul de reunire este o benzinărie situată la doi kilometri de postul de frontieră Kuznica-Bruzgi.

La 7 noiembrie, o pagină intitulată Kurdisch News a publicat o înregistrare video în care mai multe familii pot fi văzute venind în benzinăria respectivă, apoi o hartă care indică un loc în pădure în apropierea de autostrada M6, care duce către Kuznica-Brugi.

Potrivit jurnalistului belarus Tadeusz Giczan, o reuniune a refugiaţilor a avut loc pe 5 noiembrie la centrul comercial Galeria din Minsk pentru a se stabili detaliile forţării graniţei cu Polonia.

Cele două pagini ar fi administrate de persoane care se află acum în Germania, Irak şi Grecia.

Luni, UE şi SUA au cerut Belarusului să pună capăt „fluxului orchestrat” de migranţi. Polonia afirmă că această criză este dusă de Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa”, prin intermediul serviciilor sale secrete. Lukaşenko ar fi ajutat în acest demers de omologul său rus Vladimir Putin. Deloc surprinzător, Lukaşenko neagă că ar orchestra o criză a migranţilor împotriva UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite