OMS: Decesele zilnice cauzate de Covid-19 au crescut în Europa cu 40%. UE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri pentru toţi europenii
0Numărul deceselor cauzate zilnic de Covid-19 a crescut cu aproape 40% faţă de săptămâna trecută, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cel mai rău stau Franţa, cu spre 500 de morţi, Marea Britanie, peste 300 şi Spania şi Italia, cu peste 200 de decese.
Margaret Harris – purtătorul de cuvânt al OMS, anunţă că Franţa, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Rusia au înregistrat majoritatea cazurilor, care au crescut cu o treime în Europa.
„Îngrijorarea este că unităţile de terapie intensivă din spitale încep acum să se umple de oameni foarte bolnavi”, a avertizat oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Ea consideră că eficienţa noilor restricţii impuse în mai multe ţări europene ar putea fi analizată doar în două săptămâni, din cauza „decalajului”:
"Vom vedea reducerea cazurilor, dar nu o vom vedea peste noapte", a spus Margaret Harris.
Amintim, Belgia se află în pragul unui dezastru, fiindcă un oficial de sănătate de vârf a avertizat că ţara ar putea rămâne fără paturi de terapie intensivă în doar două săptămâni.
Această ţară, cu 11,5 milioane de locuitori, a raportat în medie peste 13.000 de cazuri pe zi în ultima săptămână, potrivit institutului naţional de sănătate publică „Sciensano”.
Focarul belgian este al 2-lea cel mai grav din Europa în ceea ce priveşte noile cazuri pe cap de locuitor, după Cehia.
Purtătorul de cuvânt al grupului de luptă împotriva coronaviruslui al Belgiei - Yves Van Laethem, a avertizat că, dacă belgienii nu îşi schimbă comportamentul, unităţile de terapie intensivă vor atinge capacitatea de 2.000 de pacienţi în doar două săptămâni.
523 de noi decese în Franţa, cea mai mare rată înregistrată zilnic din aprilie, 267 noi decese în Spania
Franţa a raportat 523 de noi decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore, cea mai mare rată înregistrată zilnic din 22 aprilie, potrivit unor date furnizate de Ministerului Sănătăţii, relatează Reuters.
Datele prezentate marţi includ decese în spitale care sunt raportate zilnic şi 235 de decese la cămine pentru vârstnici în ultimele patru zile.
Ministerul a raportat, de asemenea, 33.417 de noi cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore - de la 26.711 luni şi 52.010 duminică - totalul ajungând la 1.198.695.
Comparativ cu săptămâna trecută, marţi, când Franţa a raportat 20.468 de noi cazuri, numărul acestora a crescut cu peste 60%.
Ministerul spaniol al Sănătăţii a anunţat marţi 18.418 noi cazuri de COVID-19 şi 267 de decese asociate noului coronavirus în ultimele 24 de ore, informează agenţia EFE.
Conform datelor publicate, la nivelul întregii Spanii 25% din paturile secţiilor de terapie intensivă sunt ocupate de bolnavii de COVID-19. Regiunea cea mai afectată de epidemie este în continuare Madridul, urmată de Catalonia.
Premierul Pedro Sanchez a decis duminică instituirea stării de alertă, echivalentul stării de urgenţă sanitară, pentru şase luni pe întreg teritoriul Spaniei, măsură însoţită de interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, pentru a încerca să atenueze răspândirea accelerată a noului coronavirus.
Italia, 221 de decese, Marea Britanie 367
Italia a raportat marţi 21.994 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depistate în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ zilnic de la debutul epidemiei în această ţară, informează Reuters.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul deceselor asociate COVID-19 şi consemnate în ultimele 24 de ore a fost de 221. Este prima dată după mijlocul lunii mai când bilanţul zilnic al deceselor trece de 200.
Luni fuseseră raportate 141 de decese.
Lombardia, unde se află oraşul Milano, capitala financiară a Italiei, rămâne regiunea cea mai lovită, raportând marţi 5.035 de cazuri noi de infectare.
A doua cea mai afectată regiune este Campania (sud), cu 2.761 de infectări raportate marţi.
Şi Marea Britanie a comunicat marţi un bilanţ în creştere al infectărilor, 22.885 de la precedenta raportare, faţă de 20.890 de cazuri pozitive luni.
Printre cei testaţi pozitiv în ultimele 28 de zile au fost raportate 367 de decese, cel mai grav bilanţ de după ziua de 27 mai, arată cifrele comunicate de guvern.
Până în prezent, cea mai neagră zi a fost 30 martie, când s-au raportat 374 de decese.
Guvernul a impus recent o serie de restricţii în funcţie de incidenţa focarelor într-o anumită zonă.
UE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri COVID pentru toţi europenii
Doar o parte din populaţia Uniunii Europene va putea fi imunizată împotriva noului coronavirus până în 2022, au declarat oficialii europeni la o reuniune internă, în condiţiile în care vaccinurile pe care blocul comunitar şi le asigură ar putea să nu fie eficiente sau ar putea să nu fie disponibile în cantităţi suficiente, transmite Reuters.
"Nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie, înainte de sfârşitul lui 2021", le-a spus un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor din statele membre UE, care au participat luni la o reuniune cu uşile închise, a dezvăluit o persoană care a participat la această întâlnire.
Un al doilea oficial european a confirmat pentru Reuters această declaraţie.
Acest avertisment vine în pofida faptului că blocul comunitar, a cărei populaţie se ridică la 450 de milioane de persoane, şi-a asigurat peste un miliard de doze de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19 de la trei mari producători de medicamente. În prezent, UE negociază achiziţia în avans a unui alt miliard de doze de vaccinuri de la alţi producători.
Deocamdată nu există un vaccin eficient împotriva COVID-19 însă la începutul acestei luni Comisia Europeană estima că primele doze vor fi disponibile la începutul anului următor.
Dată fiind oferta limitată de vaccinuri, de mai multe luni Comisia Europeană a îndemnat guvernele europene să pună la punct planuri de vaccinare care să dea prioritate grupurilor vulnerabile şi personalului esenţial, precum lucrătorii din sistemul de sănătate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.
Însă dincolo de consensul cu privire la necesitatea de a-i vaccina pe doctori şi asistente, "nu există încă un punct de vedere comun cu privire la celelalte grupuri", a declarat oficialul Comisiei Europene la reuniunea care a avut loc luni.
În luna iulie, un raport convenit de Executivul comunitar şi guvernele UE menţiona că cel puţin 40% din populaţia UE ar trebui să fie vaccinată în prima fază.
Unele state membre vor să îşi rezerve doze de vaccin pentru întreaga lor populaţie, cu obiectivul de a le distribui încă de la mijlocul lui 2021.
Însă un al treilea oficial european a apreciat că acest obiectiv îndrăzneţ ar putea fi atins numai dacă Uniunea Europeană ar ajunge la acorduri de furnizare cu cel puţin şapte producători de vaccinuri.
Până acum UE şi-a asigurat doze din vaccinurile potenţiale împotriva COVID dezvoltate de firmele AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson. De asemenea, UE poartă discuţii în acelaşi sens şi cu Moderna, Pfizer şi CureVac.