Noua rută a migranţilor vietnamezi către Vest prin ţări est-europene: „Salariul în România e doar puţin mai mare decât în Vietnam”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vietnamezi descoperiţ morţi într-un container în Marea Britanie 2019 FOTO ARHIVĂ
Vietnamezi descoperiţ morţi într-un container în Marea Britanie 2019 FOTO ARHIVĂ

O investigaţie jurnalistică The Observer a mers pe urmele unor noi rute migratorii ale muncitorilor vietnamezi către Marea Britanie, Franţa şi Germania via Serbia şi România. Adesea supuşi sclaviei moderne în Europa de Est, migranţii din Vietnam plătesc sume consistente pentru a-şi asigura intrarea în ţări europene vestice.

Luna trecută, 500 de muncitori vietnamezi au fost descoperiţi lucrând în condiţii de muncă forţată, după ce li s-au confiscat paşapoartele, în fabrica de cauciucuri  Linglong din împrejurimile Belgradului.

Acuzaţiile au şocat Serbia, iar Parlamentul European s-a văzut obligat să deschidă o anchetă.

Investigaţia „The Observer” a aflat că Serbia şi România sunt folosite de contrabandişti ca rute spre Europa de Vest - sosind cu vize de muncă în aceste ţări, munca migranţilor vietnamezi este adesea exploatată sau sunt puşi să semneze contracte care îi îndatorează înainte de a avea şansa să treacă graniţa într-o ţară europeană ce oferă salarii mai bune.

De pildă, ei sunt obligaţi să plătească traficanţilor şi 30.000 de lire pentru a ajunge în Marea Britanie.

Nusrat Uddin, un expert juridic ce luptă pentru combaterea sclaviei moderne în Regatul Unit , spune că majoritatea călătoriilor au punctul de plecare în România şi Serbia unde agenţiile de forţă de muncă din ţara de provenienţă promit un salariu corect ca să ofere apoi condiţii deplorabile de muncă - în privinţa cazării, mâncării şi remuneraţiei.

500 de muncitori vietnamezi au urmat din august până în octombrie ruta migratorie prin Serbia, sosind cu vize de muncă pentru care au plătit circa 1.700 de lire sterline.

Potrivit mărturiei lui „Tuan” acesta a plecat în Serbia după ce i s-a promis angajarea într-o fabrică din Germania - a ajuns în schimb să lucreze la Linglong unde a constatat că vietnamezii sunt trataţi ca o marfă care trebuie să execute tot ce li se cere.

Forţaţi să doarmă câte 50 în cameră, au primit hrană neîndestulătoare şi apă murdară, acuză ei.

Compania a transmis că muncitorii sunt contractaţi prin agenţii din Vietnam şi acestea sunt responsabile pentru ei.

Tuan povesteşte că mulţi colegi ai săi au plecat deja către Marea Britanie, Franţa şi Germania, precizând că tragedia migranţilor sufocaţi într-un container în drumul spre Marea Britanie i-a determinat pe vietnamezi să aleagă o rută mai sigură prin Europa de Est.

Mimi Vu, un expert anti-trafic din Vietnam, a explicat că ruta e legală prin obţinerea de vize de muncă care sunt un adevărat chilipir la sub 2000 de lire prin comparaţie cu rutele tradiţionale prin Moscova sau Europa Centrală ce pot ajunge la 30.000 de lire sterline.

Ajunşi însă în ţări ca România şi Serbia, se confruntă cu exploatarea muncii şi cu datorii impuse de contractele agenţiilor de muncă din Vietnam ce stipulează plata salariilor pe un an dacă renunţă la locul de muncă oferit.

„Aşadar, dacă nu câştigă cât li s-a promis în Serbia, atunci promisiunea unei munci mai bine plătite în altă parte este un stimulent uriaş să plece” în ţări europene vestice ,dezvăluie Vu.

Prin prisma acordului bilateral cu Vietnam încheiat în 2018, România este un punct de intrare legal recunoscut spre deosebire de Serbia.

În ultimii cinci ani, cel puţin 231 de vietnamezi ce încercau să treacă în Europa au fost interceptaţi de poliţia română de frontieră.

în 2019, „Manh” a sosit în România împreună cu încă 60 de muncitori din Vietnam, pentru a lucra la o mare firmă de construcţii. Până la sfârşitul contractului său în 2021, jumătate dintre ei trecuseră deja graniţa către Regatul Unit şi Europa.

Reţelele de socializare joacă un rol central pentru bandele de contrabandă. Grupurile de Facebook accesate de Observer oferă rute „VIP de ieşire din România în maşini private. Pachetele sunt promovate cu codurile de apel ale ţărilor de destinaţie, cumpărătorii putând alege pachetul „44” pentru Marea Britanie, „49” pentru Germania şi „33 pentru Franţa”

Trung,36 de ani, locuieşte în Germania fără forme legale după ce a lucrat legal în România, făcând călătoria în mijlocul unei Europe închise în octombrie 2020.

Trung a vrut să rămână în România, dar angajatorul său a refuzat să-i actualizeze actele care i-ar fi permis şederea legală în ţară,astfel find nevoit să aleagă între documente falsificate şi călătoria riscantă în Germania.

„Salariul în România este doar puţin mai mare decât în Vietnam”, a spus Trung,  plătit cu 750 de dolari pe lună în România. 

Deşi Trung cunoştea pericolele călătoriei spre vest, a plecat oricum. „Cred în soartă. Decizia de a merge este ca un joc de cărţi: şansele de reuşită sunt 50-50.”

27 dintre migranţii care s-au înecat încercând traversarea Canalului Mânecii luna trecută erau vietnamezi - printre ei s-a numărat Le Van Hau, din provincia Nghe An, care ar fi plătit în jur de 10.000 de lire sterline pentru a-şi găsi un loc de muncă legal în Polonia, înainte de se grăbi să plece  în Franţa iar de acolo în Marea Britanie.

Potrivit datelor oficiale, vietnamezii constituie al treilea grup etnic vulnerabil la sclavia modernă în Regatul Unit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite