Noi tensiuni în Europa. Erdogan rupe un acord cu Grecia şi anunţă că nu mai vrea să se întâlnească cu liderii greci
0Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a rupt un acord cu Atena şi nu vrea să se mai întâlnească cu liderii greci, pe care-i acuză că nu sunt ”cinstiţi”, relatează AFP.
”Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu ei”, a anunţat şeful statului turc într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său, miercuri, la Ankara, în contextul în care liderii celor două ţări îşi multiplică acuzaţii reciproce.
”Ştiţi că aveam un acord de înalt consiliu strategic cu Grecia. Eu am prevenit Ministerul nostru de Externe ieri (marţi). Noi am rupt acest acord”, a anunţat Erdogan.
Acest acord, încheiat în 2010, prevedea reuniuni regulate la nivel înalt în vederea unei dezvoltări a cooperării între Turcia şi Grecia.
Recep Tayyip Erdogan l-a atacat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, fără să-l numească.
”Se duce în Statele Unite şi face declaraţii împotriva noastră în Congres. Ne-am săturat acum. Dacă eşti cinstit, suntem pregătiţi să te primim. Dar nu eşti, îmi pare rău”, a tunat şeful statului turc.
Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări unor jurnalişti, marţi, la Bruxelles, că ”nu se angajează într-un joc de ping-pong al unor acuzaţii personale cu preşedintele turc”.
”Turcia este cea care ne ameninţă. Este clar că nu noi ameninţăm Turcia” şi ”nu vom fi niciodată cei care recurg la escaladare, insulte şi acuzaţii personale”, a declarat el, exprimându-şi regretul faţă de faptul că Ankara ”pierde din nou o ocazie de a-şi îmbunătăţi în mod substanbţial relaţiile cu Grecia”.
Turcia şi-a intensificat criticile vizând Grecia în urma unei intervanţii a lui Kyriakos Mitsotakis în Congresul Statelor Unite, la jumătatea lui mai.
Premierul grec a criticat atunci Turcia, fără să o menţioneze în mod deschis.
Presa proguvernamentală turcă a interpretat acest discurs ca pe un apel adresat Washingtonului de a nu furniza avioane de luptă de tip F-16, cerute de Turcia.
Autorităţile turce reproşează de asemenea Greciei faptul că înarmează insule la Marea Egee şi o acuză de încălcarea, prin acest lucru, a două tratate.
Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a reiterat marţi că Ankara va pune în discuţie suveranitatea Greciei asupra acestor insule, în cazul în care Atena continuă să trimită trupe pe acestea.
”Grecia încalcă statutul acestor insule şi trebuie să le dezarmeze. Altfel va începe o dezbatere pe tema suveranităţii lor”, a declarat şeful diplomaţiei turce agenţiei turce de presă Anadolu.
Convins de faptul că are ”dreptul” de partea sa, premierul grec a respins drept ”total inacceptabil” ”potopul de survoluri (turce) ale insulelor egeene” greceşti ”luna trecută”, însă s-a declarat încrezător în ”aliaţii săi puternici”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care prezidează Uniunea Europeană (UE) până în iulie, a susţinut Atena şi a condamnat orice punere în discuţie a ”suveranităţii” greceşti.
Berlinul consideră, şi el, ”inacceptabilă” o ”punere în discuţie a suveranităţii statelor membre UE”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, Wolfgang Büchner.
”Germania s-a angajat în trecut ca problemele aflate în suspans între Grecia şi Turcia să fie rezolvate în cadrul unui dialog (...) şi dreptului internaţional”, a subliniat el, la Berlin, declarând că ţara sa este ”pregătită să continue” acest demers.