Nevaccinaţii din Germania şi-ar putea pierde ajutorul de şomaj. Au început discuţiile pentru obligativitatea vaccinului anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Parlamentarii germani au început să dezbată introducerea vaccinării obligatorii, pe fondul creşterii susţinute a numărului de cazuri de infectare COVID-19, informează presa germană.

Unul dintre cele mai sensibile puncte în această discuţie este faptul că introducerea obligativităţii vaccinului anti-COVID-19 ar putea avea repercusiuni pe piaţa muncii, deoarece persoanele nevaccinate şi-ar pierde dreptul la ajutorul de şomaj iar angajatorii ar putea refuza candidaţii care nu sunt vaccinaţi.

Bundestagul a dezbătut pentru prima dată miercuri vaccinarea obligatorie, în timp ce ţara continuă să doboare zilnic recorduri de infecţii, relatează Deutsche Welle(DW). Au existat mai multe variante pe masă: un mandat universal pentru toţi adulţii eligibili cu vârsta de peste 18 ani, un mandat doar pentru cei cu vârsta peste 50 de ani sau pentru cei deosebit de vulnerabili, sau o interzicere totală a vaccinării obligatorii. Un vot pe acest subiect controversat este planificat pentru luna martie, potrivit Euractiv

Discuţiile privind vaccinarea obligatorie au evoluat în ultimul an în Germania. Printre figurile care sprijină această idee, după ce iniţial au respins-o, se numără cancelarul Olaf Scholz. Însă guvernul de coaliţie nu doreşte să impună o decizie de sus, ci mai degrabă să lase legislatorii să ajungă la o opţiune prin dezbatere.

În prezent, guvernul evaluează potenţialele efecte ale vaccinării obligatorii asupra pieţei muncii. Scopul este ca „vaccinarea obligatorie să fie eficientă, iar companiile să îşi poată desfăşura din nou activitatea fără pierderi de personal", a declarat purtătoarea de cuvânt a SPD pentru sănătate, Heike Baehrens, pentru Stuttgarter Nachrichten.

Însă în cazul în care Germania ar introduce vaccinarea obligatorie, Oficiul Federal al Muncii ar trebui, de asemenea, „să examineze dacă lipsa vaccinării duce la o perioadă de blocare” a ajutorului de şomaj. În acelaşi timp, măsura vaccinării obligatorii ar putea să le ofere angajatorilor posibilitatea de a refuza candidaţi pe motiv că nu sunt vaccinaţi.

Începând de marţi, cel puţin 73,5% din populaţia Germaniei era complet vaccinată, iar 50,8% primise, de asemenea, un rapel. Ritmul de vaccinare a încetinit din nou, după ce luna trecută s-a accelerat, informează Euronews.

Săptămâna trecută, ţara vecină, Austria, a devenit prima din Europa care a aprobat un mandat de vaccinare pentru toţi adulţii, care va deveni lege la 1 februarie şi va fi pus în aplicare de la jumătatea lunii martie. Alte ţări europene au introdus mandate pentru anumite profesii sau grupe de vârstă, cum ar fi pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii în Franţa şi Regatul Unit.

Unele ţări au impus mandate de vaccinare pentru persoanele în vârstă, care tind să prezinte un risc mai mare de COVID-19. La începutul acestei luni, Grecia a anunţat amenzi pentru persoanele de peste 60 de ani nevaccinate, iar Italia a impus vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani.

Însă, deşi experţii şi dovezile ştiinţifice arată clar că vaccinarea este cea mai bună modalitate de protecţie împotriva COVID-19, există obiecţii în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării.

În Austria, politicianul de dreapta Herbert Kickl a denunţat decizia de a face obligatoriu vaccinul împotriva coronavirusului, afirmând că „deschide uşa pentru totalitarism în Austria. Nu este nimic altceva, este introducerea comunismului în domeniul sănătăţii".

În replică, ministrul sănătăţii din ţară, Wolfgang Mückstein, a subliniat protecţia pe care vaccinarea o oferă împotriva îmbolnăvirilor grave şi a adăugat: „Dacă vrem să scăpăm de ciclul de restricţii şi relaxări, atunci avem nevoie de această lege şi de sfârşitul măsurilor dure de protecţie împotriva coronavirusului".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite