Nemţii iau în serios cererea Greciei pentru despăgubiri de război. Un cuplu şi-a achitat deja partea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludwig Zacaro şi Nina Lahge înmânând primarului din Peloponez cecul cu partea ce cred ei că le revine lor din datoria de război a Germaniei către Grecia
Ludwig Zacaro şi Nina Lahge înmânând primarului din Peloponez cecul cu partea ce cred ei că le revine lor din datoria de război a Germaniei către Grecia

Berlinul s-a trezit că Atena îi cere noi despăgubiri după cel de-al doilea Război Mondial. Mai mult sunt voci chiar în Germania care susţin că cererea guvernului grec este validă şi ar avea dreptul la asemenea compensaţii. Un cuplu german s-au dus, miercuri, la o primărie din Peloponez pentru a plăti partea care le revine din datoria de război a Germaniei faţă de Grecia.

 Social-democrata Gesine Schwan, în vârsta de 71 de ani, care a candidat de două ori la alegerile prezidenţiale din Germania susţine că ţara sa ar trebui să plătească despăgubiri de război Greciei, pentru crimele comise de nazişti în al Doilea Razboi Mondial. „În opinia mea, această chestiune este absolut clară, ar trebui să furnizăm ajutor financiar pentru victime şi pentru rudele lor“, a spus Gesine Schwan.

De asemenea, un lider al social-democraţilor, Ralf Stagner, a menţionat că el crede că ar trebui discutate compenmsaţiile după al Doilea Război Mondial, adăugând însă că nu ar trebui legat acest subiect de actuala dezbatere privind datoria greacă. La rândul său, liderul Verzilor, Anton Hofreiter, a spus că „Germania nu poate să şteargă pur şi simplu cererea Greciei de pe masă. Acest capitol nu este închis, nici dintr-un punct de vedere moral, nici dintr-unul legal“. Hofreiter a precizat ca Angela Merkel va fi „bine sfătuită să caute o soluţie“.

Fără tratat de pace - fără bani

La rândul său, specialistul în drept constituţional, prof. Ulrich Battis spune că „grecii au încercat de mai multe ori, în diverse instanţe, să obţină despăgubiri. Fără success“. „Lucrul acesta nu înseamnă, însă, şi că şansele lor sunt nule: Acordul de la Londra, încheiat între Germania şi foştii săi adversari, stipula că reglarea datoriilor de război este condiţionată de semnarea unui tratat de pace. După reunificarea celor două state germane postbelice, Germania a evitat să încheie un asemenea tratat“, afirmă Battis. În condiţiile în care un asemenea contract nu există, nici grecii nu primesc nimic.

Ocupaţia germană din timpul celui de-al doilea Război Mondial s-a soldat cu moartea a mii de greci, infrastructura a fost distrusă, iar Grecia a fost constrânsă să-i acorde Germaniei naziste o serie de împrumuturi. Pentru guvernul de la Berlin, lucrurile sunt, însă, clare: „Germania este permanent conştientă de răspunderea istorică a suferinţei pe care nazismul a provocat-o multor ţări europene“, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Steffen Seibert, citat de DW.

Cu toate acestea, sub aspect „politic şi juridic“, despăgubirile de război sunt un capitol închis. „Nu vom purta negocieri cu grecii“, a afirmat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal al Finanţelor, Martin Jäger. Poziţia cancelariei de la Berlin se bazează pe acordul încheiat, în anii 60, cu mai multe guverne europene, în urma căruia s-au achitat Atenei compensaţii în valoare de 115 milioane de mărci germane. În plus, de-a lungul timpului, au fost creat un amplu sistem de reglementări compensatorii, inclusiv în beneficiul Greciei. 

Un cuplu de germani şi-a achitat partea ce le revine

Un cuplu german s-a dus, miercuri, la o primărie din Peloponez pentru a plăti partea care le revine din datoria de război a Germaniei faţă de Grecia, relatează AFP.

„Au venit în biroul meu afirmând că vor să compenseze atitudinea guvernului lor, că au făcut un calcul şi că datoria care revine fiecărui german pentru împrumutul impus Greciei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial se ridică la 875 de euro“, a explicat primarul din Nafplio, Dimitris Kotsouros.

Cecul plătit de cei doi, care au ales Nafplio simbolic, potrivit primarului, „întrucât aceasta a fost capitala Greciei în secolul al XIX-lea“, a fost trimis unei asociaţii locale de ajutor pentru persoanele defavorizate.

Ludwig Zacaro şi Nina Lahge, conform numelor publicate în presă, sunt pensionar şi respectiv salariată cu normă parţială de 30 de ore, iar oraşul din care provin nu a fost făcut public.

Atena, care are o datorie care reprezintă 175% din PIB, acuză de mai multă vreme Germania că nu i-a plătit niciodată reparaţii de război şi că nu i-a returnat niciodată un credit forţat din 1942.

Dosarul a fost relansat de o manieră foarte agresivă de guvernul stângii radicale al lui Alexis Tsipras în contextul neînţelegerilor între Grecia şi zona euro privind continuarea austerităţii bugetare, al cărei principal susţinător este Germania.

Suma eventualelor reparaţii solicitate ar putea atinge 162 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătatea din datoria ţării, conform cifrelor vehiculate la Atena. Împrumutul forţat care datează din timpul ocupaţiei naziste este la rândul său evaluat la 11 miliarde de euro în Grecia.

Germania consideră că aceste chestiuni au fost reglementate juridic prin intermediul tratatelor. Câţiva deputaţi social-democraţi şi Verzi au făcut însă apel la guvernul lor în această săptămână să ia în considerare solicitarea Greciei, notează AFP. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite