Motivul pentru care fostul premier al Poloniei a fost pus sub acuzare într-un dosar legat de alegerile prezidenţiale din 2020

0
Publicat:

Parchetul polonez a confirmat joi că fostul premier conservator Mateusz Morawiecki a fost inculpat într-un dosar privind alegerile prezidenţiale din 2020, fiind acuzat de abuz în serviciu. I se impută că ar fi cheltuit 14,1 milioane de euro fără avizul autorităţii electorale.

fostul premier polonez Mateusz Morawiecki este acuzat de abuz în serviciu. Foto arhivă
fostul premier polonez Mateusz Morawiecki este acuzat de abuz în serviciu. Foto arhivă

În vârstă de 56 de ani, fostul prim-ministru conservator Mateusz Morawiecki este acuzat că și-a depășit atribuțiile și și-a neglijat prerogativele oficiale cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale care ar fi trebuit să se desfășoare în luna mai 2020 în Polonia, în plină pandemie COVID-19, notează Agerpres.

Formațiunea naționalistă Lege și Justiție (PiS) din care face parte Mateusz Morawiecki a cerut ca scrutinul să se desfășoare la termenul stabilit, în luna mai, dar exclusiv prin corespondență, din cauza restricțiilor antiepidemice.

Uzând de poziţia sa de premier, Mateusz Morawiecki a decis imprimarea și expedierea buletinelor de vot către alegători, fără avizul autorității electorale, costul acestei operațiuni fiind de 14,1 milioane de euro.

Alegerile au avut loc până la urmă luna iunie 2020, iar acum fostul premier este inculpat pentru cheltuirea inutilă a 14,1 milioane de euro din bugetul ţării şi, dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la trei ani de închisoare.

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, Mateusz Morawiecki a negat acuzațiile și a amintit că, în calitate de prim-ministru, era obligat să ia decizii pentru organizarea în siguranță a alegerilor în acel context sanitar deosebit.

Partidul său, Lege și Justiție (PiS), a condus guvernul polonez opt ani la rând și a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare și suveraniste care i-au adus din partea Comisiei Europene acuzații de încălcare a statului de drept, în special pentru reformele din justiție și refuzul de a recunoaște întâietatea dreptului UE și a deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) în fața dreptului polonez și a deciziilor instanțelor poloneze.

Intrat în opoziție după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie 2023, partidul Lege și Justiție duce de atunci o luptă politică cu noua coaliție a premierului liberal pro-european Donald Tusk ce are ca principale mize justiția și presa. După preluarea puterii, guvernul lui Tusk a făcut o prioritate din a aduce în instanță miniștri și oficiali ai fostului executiv, astfel încât aceștia să răspundă pentru ceea ce actualul prim-ministru consideră a fi practici corupte și contrare statului de drept.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite