Mărturia a doi deținuți recrutați de Wagner: „Tot ce doream era să supraviețuiesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi foști deținuți recrutați de gruparea paramilitară privară Wagner în toamna anului trecut au relatat într-un interviu pentru CNN, în prezența forțelor de securitate ucrainene, despre experiența lor de luptă în prima linie.

Gruparea Wagner a reușit să ocupe orașul Soledar FOTO PROFIMEDIA
Gruparea Wagner a reușit să ocupe orașul Soledar FOTO PROFIMEDIA

Aceștia au oferit detalii cu privire la experiența lor pe câmpul de luptă din estul Ucrainei într-un interviu de peste o ora. CNN relatează că mărturiile, consemnate sub anonimat, au fost voluntare, prizonierii fiind liberi să oprească interviul dacă ar fi dorit.

Unul dintre ei ispășea o pedeapsă de 20 de ani pentru crimă în momentul recrutării.

Asalturile în valuri

Unul dintre deținuți a povestit despre primul atac la care a luat parte în apropiere de satul Bilohorivka.

Am fost 90 de persoane. Șaizeci au murit în acel prim asalt, uciși de focul de mortier. Câțiva au rămas, răniți. Dacă un grup nu reușește, este trimis imediat un altul. Dacă și al doilea eșuează, este trimis încă unul”, a spus el.

Al doilea a descris participarea sa la un asalt de cinci zile care a avut loc într-o pădure de lângă orașul Lîsîceank la frontiera Luhansk-Donețk în estul Ucrainei.

Primii pași în pădure au fost dificili din cauza minelor presărate peste tot. Din 10 băieți, șapte au fost uciși pe loc. Nu poți să-i ajuți pe cei răniți. Ucrainenii trăgeau continuu asupra noastră, așa că, chiar dacă rănile lor erau minore, trebuia să continui să înaintezi, altfel tu urmai.

Trecuseră cinci zile, oamenii mureau lângă mine, se rugau, implorau apă. Crezi că poți lăsa arma jos și nu se va mai întâmpla nimic. Și apoi lupta începe din nou 10 minute mai târziu, iar [ucrainenii] continuă să vină după tine. Nu există niciun sentiment legat de asta. Doar val după val.

Patru sute [de luptători wagnerieni] au fost aduși acolo, iar apoi tot mai mulți, constant", spune el.

Deținuții au stat câteva săptămâni pe frontul de luptă din est înainte să fie capturați și spun că singurul lucru care a contat pentru ei a fost să rămână în viață.

„Tot ce îmi doream era să supraviețuiesc, indiferent de preț", a declarat deținutul implicat în atacul din pădure.

Retragerea era pedepsită cu execuția

„Nu ne puteam retrage fără ordin, pentru că dacă nu ne supunem ordinului, am fi fost uciși", a spus unul dintre prizonieri.

„Un om a rămas pe o poziție, era foarte speriat, era primul lui asalt. Am primit ordin să alergăm în față. Dar omul s-a ascuns sub un copac, refuzând să o facă. Acest lucru a fost raportat comandamentului și s-a terminat. A fost dus la 50 de metri de bază. Și-a săpat propriul mormânt și apoi a fost împușcat".

„Comandantului nostru i s-a spus că, dacă cineva se dă în lături, va trebui eliminat. Iar dacă nu o făceam, urma să fim noi eliminați pentru că nu îndeplinisem asta”.

Promisiunea libertății

Prizonierii spun că au fost recrutați în perioada august-septembrie, atunci când șeful Wagner a sosit cu un elicopter la închisoarea lor și le-a oferit un contract pe șase luni în schimbul libertății.

„Am cântărit că șase luni erau mai bune decât cei 10 sau 11 ani pe care i-aș mai fi avut de petrecut în închisoare... Mi-am dorit doar șansa unui nou început", a spus unul dintre deținuți, care fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimă.

„Doar o mână de oameni din unitatea mea a acceptat pentru bani, majoritatea au venit să lupte pentru că aveau sentințe lungi. Deși au fost și unii care mai aveau doar 12 zile din pedeapsă și au mers oricum”, a declarat unul dintre luptători.

„I-au aliniat pe toți în curte și Prigojin a început să recruteze oameni. A spus că a primit autoritatea din partea organelor superioare de a lua pe oricine din închisoare, indiferent de infracțiuni sau de perioada de detenție. Candidații ideali sunt criminalii și hoții”, a precizat el.

N-a contat nici vârsta sau pregătirea, unii dintre ei nefiind capabili nici să țină o armă în mână: „Au acceptat aproape pe toată lumea”.

Deținuții spun că au fost tentați de șansa la libertate - șase lui de luni de luptă contra „naziștilor” ucraineni și în plus salariu, rambursare a creditelor și un cazier curat.

Sute de deținuți au fost recrutați în cadrul acelei vizite a lui Prigozin și câteva zile mai târziu au fost transportați în regiunea Rostov pentru instruire.

Alcoolul și drogurile erau cu desăvârșire interzise în timpul antrenamentelor, susțin cei doi prizonieri.

Instruirea a fost scurtă, fiind învățați tehnici de bază.

Înșelați cu privire la natura luptelor

Totuși, spun ei, nu li s-a pomenit nimic despre faptul că vor lupta în prima linie, ci că vor folosiți pentru menținerea pozițiilor defensive.

„Credeam că ne vom lupta cu polonezi și diverși mercenari. Germani. Nu credeam că a mai rămas cineva din armata ucraineană acolo. Credeam că au părăsit țara", a spus unul dintre ei.

Așa că a devenit clar că nu făceau decât să inventeze minciuni pentru a ne determina să intrăm în luptă cu ucrainenii. Nimeni nu credea cu adevărat că AFU [Forțele Armate ale Ucrainei] vor lupta cu adevărat pentru propria țară, pentru cei dragi lor. Am aflat acest lucru abia după ce am mers acolo".

Unul dintre ei a spus că el și un camarad rănit au fost singurii supraviețuitori din grupul său, prinși „între două mortiere ucrainene și un lunetist”.

Comandamentul mi-a ordonat să mă adăpostesc în poziția mea, așa că am intrat în tranșee, așteptând evacuarea. Au trimis un grup de 10 persoane, iar lunetistul i-a eliminat pe toți 10", și-a amintit el.

„Apoi, comandamentul ne-a anunțat pe walkie-talkie: Ieșiți cum puteți, sunteți pe cont propriu".

În acel moment, a continuat el, soldații ucraineni „au venit și au tras un foc de armă lângă piciorul meu, au spus „mâinile sus” și așa s-a terminat.

Cred că a fost decizia greșită... Nu am participat niciodată la o operațiune militară, mai ales luptând împotriva AFU, care refuză să renunțe la teritoriile lor. Ne-au adus aici sub un pretext greșit. Și astfel suntem în război, dar nu cred că este o cauză justă", a spus unul dintre ei.

Nu cred că a meritat. Acum sper să pot întoarce o nouă pagină”, a fost de acord și celălalt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite