Martin Schulz este candidatul socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz

Social-democratul german Martin Schulz, actualul preşedinte al Parlamentului European, va fi candidatul Partidului Socialist European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, anunţă PSE, relatează AFP.

Schulz, în vârstă de 57 de ani, a fost ales de reprezentanţii tuturor partidelor socialiste şi social-democrate europene, inclusiv de partidele din Franţa şi Germania.

Originar din landul Rhenania-de-Nord-Westphalia (nordul Germaniei), Schulz este membru al Parlamentului European din 1994.

Ales preşedinte al grupului socialist în 2004, Schulz a fost desemnat preşedinte al Parlamentului European la începutul anului 2012.

Schulz este primul candidat oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, face parte din Partidul Popular European, care nu a desemnat încă oficial candidatul pentru preşedinţia Executivului UE. În PPE, lupta pentru nominalizare se dă între Michel Barnier şi Vivianne Reding. 

„Pentru aceste obiecţii am răspunsuri foarte simple. Aşa cum milioane de cetăţeni din UE care au simţit consecinţele deja ştiu, Comisia Europeană (CE) este mult politizată. Din păcate a fost vorba de politica elitelor. A venit timpul pentru o legătură între instituţiile UE şi cetăţeni. Şi este timpul să construim o Europă în care oamenii pot investi pentru că ştiu că aceasta investeşte în ei. Cea mai bună cale de a face UE să lucreze din nou pentru oameni este ca în primul rând să-i implicăm“, a spus Schulz în cadrul conferinţei de presă.

„În februarie 2010, numai 488 de eurodeputaţi au votat pentru Comisie şi preşedintele ei. Vreau ca în 2014 să-şi spună cuvântul 390 de milioane de cetăţeni“, a mai spus Schulz.

Întrebat dacă va demisiona din funcţie pentru a-şi face campanie înainte de alegerile europene, Martin Schulz a spus că este ales ca preşedinte al PE şi că nu este singurul care candidează pentru un post în instituţiile europene, fiind un lucru normal ca eurodeputaţii aleşi să se prezinte pentru viitoarele alegeri.

Faptul că a fost un singur candidat nu subminează procesul democratic din cadrul PES, ci arată faptul că partidele socialiste europene sunt pe deplin angajate în susţinerea unui candidat puternic, a mai afirmat Martin Schulz.

„Majoritatea se construieşte prin cooperarea mai multor forţe politice. Mi-ar plăcea să cred că PSE va obţine peste 50% din locuri din Parlamentul European, este un vis minunat, dar nu cred că este foarte probabil să se întâmple aşa. La fel se prezintă lucrurile şi cu PPE şi ALDE. Partidele vor avea o majoritate relativă, nu absolută, şi este greu de prevăzut cine o va obţine“, a spus Schulz despre ecuaţia desemnării de către PE a unui candidat pentru conducerea CE.

El a menţionat că partidul care obţine cele mai multe voturi poate lua iniţiativa de a construi o majoritate în jurul unui candidat în PE, dar asta nu înseamnă că alte grupuri nu pot proceda la fel. 'Nu este ca la alegerile naţionale, unde partidul care a obţinut cele mai multe locuri în parlament nominalizează premierul', a subliniat Schulz.

„Liderii grupurilor S&D, PPE, ALDE şi al Verzilor din PE mi-au comunicat mie, în calitate de preşedinte, că se vor întâlni după alegerile europene şi vor discuta despre construirea unei majorităţi“, a mai afirmat Schulz.

Conform Articolului 17 din Tratatul de la Lisabona, noul Parlament European ales în mai 2014 va vota viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea pentru şefia executivului european va fi făcută de Consiliul European, dar dacă PE o va respinge, acesta va trebui să vină cu o propunere nouă în termen de o lună.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite