Marea Britanie nu mai exportă avioane de luptă, elicoptere și drone în Israel. Care este cauza acestei decizii drastice
0Marea Britanie a suspendat unele vânzări de arme către Israel, afirmând că există un „risc clar” ca echipamentele să poată fi utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului internațional.
Ministrul de externe, David Lammy, a declarat că Regatul Unit va suspenda 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel. Echipamentul afectat include piese pentru avioane de luptă, elicoptere și drone, potrivit BBC.
David Lammy spune că Regatul Unit continuă să sprijine dreptul Israelului de a se apăra, iar acest lucru nu echivalează cu un embargo asupra armelor.
De unde își procură Israelul armele?
Potrivit ministrului israelian pentru afaceri cu diaspora, Amichai Chikli, decizia vine „într-un moment foarte sensibil”, când israelienii îngroapă șase persoane „ucise în tunelurile Hamas”.
„Cred că trebuie să combatem terorismul împreună. Lupta împotriva Isis [gruparea Statul Islamic], al-Qaeda și Hamas, este același război între civilizația occidentală și islamul radical. Amenințarea care vine din partea Hamas este, de asemenea, o amenințare interioară cu care vă confruntați pe străzile din Marea Britanie”, a declarat Amichai Chikli.
Pe de altă parte, ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat, ca răspuns la decizie, că Israelul a acționat în conformitate cu dreptul internațional.
Scriind pe rețelele de socializare, rabinul șef, Sir Ephraim Mirvis, a declarat că mișcarea „lasă de dorit” și „alimentează minciuna că Israelul încalcă dreptul internațional umanitar”.
„Din păcate, acest anunț va servi la încurajarea dușmanilor noștri comuni”, a adăugat el.
Sacha Deshmukh, director executiv al Amnesty International UK, a declarat că restricțiile erau „prea limitate și pline de lacune”.
„Decizia de astăzi înseamnă că, deși miniștrii acceptă aparent că Israelul poate comite crime de război în Gaza, [guvernul] continuă totuși să riște complicitatea la crime de război, apartheid - și posibil genocid - din partea forțelor israeliene în Gaza”, a spus el.
Guvernele occidentale au fost supuse unor presiuni tot mai mari pentru a opri vânzările de arme către Israel din cauza modului în care acesta poartă războiul împotriva Hamas în Fâșia Gaza.
Ministrul de externe a declarat că mulți parlamentari, avocați și organizații internaționale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la licențele britanice de export de arme către Israel.
El a solicitat imediat o revizuire a exporturilor britanice de arme către Israel după ce guvernul laburist a preluat funcția în iulie, a adăugat dl Lammy.
„Evaluarea pe care am primit-o nu mă lasă să concluzionez altceva decât că, pentru anumite exporturi de arme din Regatul Unit către Israel, există un risc clar că acestea ar putea fi utilizate pentru a comite sau a facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, a precizat David Lammy.
Decizia este mai importantă din punct de vedere politic decât militar. Vânzările de arme ale Regatului Unit către Israel sunt mici, reprezentând doar 1% din importurile de apărare ale țării.
SUA este de departe cel mai mare furnizor de arme pentru Israel, reprezentând 69% din importurile sale de arme convenționale majore între 2019 și 2023, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.