Lucruri mai puţin cunoscute despre Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze

0
Publicat:

Marine Le Pen, în vârstă de 56 de ani, a devenit imaginea extremei drepte din Franța după ce a preluat conducerea Partidului Frontului Național în 2011 de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen.

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze/FOTO:X/@YourAnonCentral
Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze/FOTO:X/@YourAnonCentral

De-a lungul anilor, Marine Le Pen a încercat să spele imaginea mișcării politice create de tatăl său, temperând unele dintre politicile acesteia și schimbând numele partidului în Adunarea Națională. A respins public antisemitismul tatălui său – condamnat de un tribunal francez pentru negarea Holocaustului, afirmând despre camerele de gazare naziste că sunt un „detaliu” al istoriei – și a încercat să atragă voturi din partea celor nemulțumiți de sistemul politic tradițional.

Cu toate că tonul discursului s-a mai moderat, platforma politică a Marinei Le Pen rămâne ferm ancorată în extrema dreaptă. Printre propunerile sale se numără măsuri dure pentru limitarea imigrației și un accent pe acordarea unor drepturi mai extinse pentru cetățenii francezi în privința beneficiilor sociale și altor forme de susținere din partea statului, deși unii susțin că acest lucru ar încălca Constituția Franței.

Detalii mai puțin știute despre Marine Le Pen

Marine Le Pen, liderul partidului de extrema dreapta Adunarea Națională (fostul Front Național), este o figură extrem de cunoscută în politica franceză, dar, dincolo de faima sa, există câteva detalii mai puțin știute despre ea.

Cariera sa politică nu a fost prima sa alegere: Marine Le Pen a început ca avocat, acceptând chiar să apere în instanță imigranți ilegali. Nu dintr-o simpatie specială față de aceștia, ci din convingerea că onorarea justiției înseamnă apărarea oricărui inculpat, indiferent de circumstanțele cazului. Este o lecție despre profesionalism și imparțialitate, care, deși ușor ignorată, rămâne un principiu fundamental al meseriei de avocat.

În cariera sa juridică, a fost apreciată pentru profesionalismul său, chiar și atunci când apăra clienți dificili sau controversați. Întrebându-i pe jurnaliști sau pe colegii săi din sistemul judiciar despre eficiența și credibilitatea sa, răspunsurile au fost unanime: a fost o profesionistă desăvârșită, care a respectat principiile fundamentale ale justiției, indiferent de ideologiile sale personale.

Totodată, Le Pen a demonstra un adevăr simplu despre meseria de avocat: „Cuvântul este unica armă”. Chiar și în fața unui adversar redutabil, precum Emmanuel Macron, Le Pen a demonstrat că, atunci când îți cunoști bine argumentele și îți susții cauza cu dârzenie, poți câștiga respectul multora.

La opt ani a fost victima unui atentat

Un alt detaliu puțin cunoscut despre Le Pen este că, la vârsta de opt ani, a fost victima unui atentat. Evenimentul tragic a avut loc atunci când era încă un copil, iar acest moment a marcat-o pe viață, adăugând o dimensiune personală luptei sale politice.

În ceea ce privește situația sa financiară, o anchetă a celor de la Le Monde a scos la iveală un aspect mai puțin cunoscut al patrimoniului său: acesta este negativ, având datorii care depășesc activele sale. Multe dintre aceste datorii provin din campaniile politice pe care le-a finanțat, o situație tipică pentru mulți politicieni, dar care poate explica, într-o oarecare măsură, dificultățile economice pe care le întâmpină în cadrul partidului său.

Un moment ce a marcat profund imaginea publică a lui Marine Le Pen a fost confruntarea televizată cu Emmanuel Macron, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2017. Mulți au considerat că Le Pen a avut o prestație lamentabilă, în special pe teme economice, în fața unui fost bancher și ministru de Finanțe. Cei mai mulți observatori au subliniat că Le Pen nu a reușit să răspundă cu soluții clare și coerente, dar puțini știu că acest eșec a avut și alte cauze. După primul tur de scrutin, ea a încheiat o alianță cu Nicolas Dupont-Aignan, un fost înalt funcționar public care refuza să sprijine ideea ieșirii Franței din zona euro, propusă de Frontul Național. Într-o încercare de a salva situația, Le Pen a propus o soluție improbabilă: o monedă dublă, cu euro pentru comerțul exterior și franc pentru tranzacțiile interne. Puțini ar fi crezut că o asemenea idee ar putea fi luată în serios.

Le Pen a candidat pentru funcția de președinte al Franței de trei ori, fără a câștiga până acum, dar a reușit să își crească constant ponderea în voturi și să extindă influența partidului său. La alegerile prezidențiale din 2022, a obținut 41,5% din voturi, față de 33,9% în alegerile din 2017.

În anul precedent, Adunarea Națională a devenit cel mai mare partid din Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, pentru prima dată în istorie.

Condamnată, Marine cere un proces în apel rapid și nu părăsește viața politică

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, condamnată luni la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, a cerut ca ”justiția să se grăbească” pentru a o rejudeca în apel înainte de alegerile prezidențiale din aprilie 2027, relatează AFP.

”Sunt milioane de francezi care cred în mine, milioane de francezi care au încredere în mine (...), lupt de 30 de ani împotriva nedreptății și de aceea voi continua să o fac și o voi face până la capăt”, a afirmat ea la canalul de televiziune francez TF1, declarând că nu părăsește ”în niciun mod” viața politică.

Marine Le Pen a fost condamnată luni la o perioadă de ineligibilitate de cinci ani cu executare imediată și la o pedeapsă de patru ani de detenție, dintre care doi cu executare, în care va putea fi monitorizată cu ajutorul unei brățări electronice.

Condamnarea, care include și o amendă de 100.000 de euro, a fost pronunțată într-un dosar de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, respectiv încadrarea în această instituție a unor persoane care de fapt lucrau pentru partidul Adunarea Națională. Alți opt eurodeputați ai acestui partid, inclusiv vicepreședintele său, Louis Aliot, au fost găsiți vinovați în același dosar.

Marine Le Pen a calificat acest caz drept o vânătoare politică.

Care sunt următorii pași pentru Marine Le Pen și partidul său?

Decizia instanței nu o demite din funcția de deputat în Adunarea Națională, dar Marine Le Pen nu va putea candida pentru președinție în 2027 decât dacă va obține o hotărâre favorabilă în urma apelului înainte de termenul limită pentru înscrierea în cursă. Totuși, chiar și un apel câștigat ar putea dura ceva timp.

Instanța a decis ca Adunarea Națională să plătească o amendă de 2 milioane de euro, din care jumătate va fi suspendată. Alte 23 de persoane au fost condamnate în legătură cu schema de fraudare a fondurilor Parlamentului European.

Decizia nu îl împiedică pe Jordan Bardella, protejatul Marinei Le Pen, în vârstă de 29 de ani, să candideze la președinție în absența acesteia. El este văzut ca principalul candidat alternativ.

Decizia instanței ar putea reaprinde haosul politic din Franța, similar cu cel din anul precedent, când președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate. Guvernul francez nu se bucură de o popularitate mare și a avut dificultăți în a adopta bugetul pentru acest an, iar Parlamentul ar putea să-l răstoarne.

Marine Le Pen și Adunarea Națională ar putea să prezinte verdictul ca pe o amenințare la adresa unor politicieni populari și a democrației însăși în Franța.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite