Liderii G20 s-au reunit la Hamburg într-un context tensionat. Întâlnirea dintre Putin şi Trump, evenimentul mult aşteptat FOTO VIDEO
0Summitul G20 de la Hamburg a început vineri într-un climat tensionat, marcat de ameninţarea teroristă şi de violenţele din acest oraş-port, dar şi cu multe întrebări legate de poziţionarea preşedintelui american Donald Trump, încă un debutant în politica internaţională, pe diverse subiecte sensibile ale lumii, cum ar fi încălzirea globală şi viitorul relaţiilor comerciale.
SUA intenţionează în continuare să oblige Mexicul să plătească zidul de la graniţă
Statele Unite fac progrese foarte mari în domeniul comercial cu Mexicul, a declarat vineri preşedintele Donald Trump, după o reuniune cu liderul mexican Enrique Pena Nieto, dar a reiterat şi un angajament de a-şi determina vecinul din sud să plătească zidul de la graniţă, relatează Reuters.
“Negociem (acordul comercial – n.r.) NAFTA şi alte lucruri cu Mexicul şi vom vedea cum evoluează, dar cred că am făcut progrese foarte bune”, a spus Trump după reuniunea ce a avut loc în marja summitului G20 de la Hamburg.
Întrebat de un reporter dacă vrea în continuare ca Mexicul să plătească zidul de la graniţă, el a răspuns: „Absolut”.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui mexican, Eduardo Sanchez, a precizat ulterior că cei doi şefi de stat nu au discutat despre proiectul de zid la graniţă.
Pena Nieto, pe care Trump l-a numit un „prieten”, a adăugat că întâlnirea va ajuta SUA şi Mexicul să „continue un dialog foarte puternic” în privinţa NAFTA.
Enrique Pena Nieto si Donald Trump FOTO EPA
UPDATE 17.30 A început întâlnirea dintre Putin şi Trump
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc pentru prima lor reuniune bilaterală, care va dura în jur de jumătate de oră.
„Cred că merge foarte bine. Am avut nişte discuţii foarte, foarte bune. Discutăm acum şi, bineînţeles, acest lucru va continua“, a spus Trump, sugerând că se vor „întâmpla multe lucruri pozitive pentru Rusia, pentru Statele Unite şi pentru toţi cei vizaţi“, relatează news.ro.
„Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră“, a încheiat Trump, dând mâna cu Putin şi învitându-l să spună câteva cuvinte.
FOTO AFP
UPDATE Milioane de oameni speră ca G20 să rezolve problemele lumii
Milioane de oameni speră ca liderii ţărilor membre ale Grupului Celor Douăzeci (G20) să rezolve problemele lumii, le-a spus vineri cancelarul german Angela Merkel şefilor de stat şi de guverne reuniţi la Hamburg.
Ea s-a declarat convinsă că fiecare dintre ei va face un efort în vederea unor „rezultate bune“. Însă „soluţii pot fi găsite dacă noi suntem pregătiţi să facem compromisuri“, a subliniat ea la începutul unui prânz de lucru în cursul căruia participanţii la summit au discutat despre creşterea economică mondială şi comerţ.
UPDATE Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii G20 să facă din săraci şi refugiaţi o prioritate
Papa Francisc îi îndeamnă pe şefii de stat şi de guverne din cadrul Grupului Celor Douăzeci (G20) să facă din sărăcie şi refugiaţi o prioritate a summitului la care participă vineri şi sâmbătă la Hamburg, în Germania, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.
„În inimile şi minţile liderilor şi în fiecare fază a adoptării deciziilor politice este necesar să se acorde prioritate absolută săracilor, refugiaţilor, celor care suferă strămutaţi, celor excluşi, fără distincţii naţionale, rasiale, religioase ori cultural“, a declarat Suveranul Pontif.
El i-a îndemnat de asemenea pe lideri să respingă conflictele armate şi a îndemnat să se pună capăt „masacrelor inutile“.
Scopul G20, apreciază Papa, „este să rezolve paşnic disensiuni economice“.
Francisc i-a îndemnat pe lideri să reflecteze „adânc“ la faptul că summitul reuneşte 20 de ţări care însumează 90% din producţia de bunuri şi servicii a lumii şi a atras atenţia că cei care suferă cel mai mult sunt mai puţin reprezentanţi pe scena mondială.
UPDATE Prima strângere de mână între Trump şi Putin
Prima strângere de mână între Trump şi Putin în calitate de preşedinţi
Prima întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi cel rus Vladimir Putin a avut loc la summitul G20 de la Hamburg. Cei doi lideri sunt surprinşi dând mâna şi spunând glume, înainte de întâlnirea lor oficială. În timp ce liderii se adunau în jurul mesei, Trump i-a întins mâna lui Trump, iar acesta l-a bătut pe cot.
Într-un alt filmuleţ, Trump îl bate pe Putin pe spate, în timp ce stau unul lângă celălalt.
UPDATE Preşedintele chinez critică protecţionismul
Preşedintele chinez Xi Jinping a criticat indirect Statele Unite, la începutul unuia dintre cele mai aşteptate summituri G20 din ultimii ani, afirmând că statele dezvoltate care promovează protecţionismul provoacă riscuri geopolitice, relatează Bloomberg, potrivit news.ro.
Declaraţiile liderului chinez expun tensiunile dintre liderii mondiali, divizaţi în probleme de la comerţ, schimbări climatice şi până la reacţiile la provocările Coreii de Nord.
Înainte de începerea reuniunii, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că aşteaptă cu nerăbdare toate întâlnirile cu liderii mondiali, inclusiv cu Vladimir Putin.
Xi a spus că China şi alte state trebuie să răspundă la apelurile de inversare a globalizării şi la protecţionism prin ocuparea vidului de lidership şi promovarea intereselor proprii.
Statele Unite sunt reprezentate pentru prima oară în ultimele decenii de un preşedinte protecţionist, care obligă Germania şi China să formeze o alianţă informală pentru promovarea meritelor libertăţii comerţului şi a măsurilor de combatere a schimbărilor climei.
Participanţii au totodată în faţă un lider american mult mai impredictibil decât predecesorii săi, ceea ce ar putea îngrijora China în contextul ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord.
- Ştirea iniţială
Cei mai puternici 20 de lideri ai lumii, care reprezintă 68% din populaţia mondială, se reunesc vineri la Hamburg în condiţii de securitate stricte. Aproximativ 20.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în marja manifestaţiilor anti-G20, marcate deja de violenţe.
Ei urmează să discute probleme referitoare la terorism, comerţul global şi modificările climatice.
Gazda summitului, cancelarul german Angela Merkel, şi-a exprimat speranţa să se ajungă la „compromisuri şi răspunsuri“ la o serie de probleme în această reuniune a şefilor de stat şi de guverne ai celor mai mari puteri economice.
Prima reuniune, consacrată terorismului internaţional
Summitul G20 a început vineri cu o reuniune axată pe terorismul internaţional. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat deja că va aduce în discuţie problema finanţării globale a unor grupări teroriste.
Există puţine dezacorduri pe tema luptei împotriva terorismului, însă perspectiva unor înţelegeri pe tema modificărilor climatice şi liberului schimb pare nesigură, din cauza opoziţiei administraţiei Trump.
Disensiuni pe tema încălzirii globale
Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat vineri dimineaţă că liderii ţărilor G20 îi vor transmite lui Donald Trump că ar trebui să joace un rol cheie în combaterea încălzirii globale, după ce a provocat controverse prin retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris.
Luna trecută, preşedintele american a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, în urma unei reuniuni tensionate cu liderii lumii la summitul G7 de la Taormina.
La rândul său, Donald Trump participă la primul său summit G20. Înainte de summitul de la Hamburg, el a susţinut un discurs pe probleme internaţionale la Varşovia.
Tusk vrea fapte din partea lui Trump pentru întărirea relaţiei transatlantice
În Polonia, preşedintele american şi-a exprimat din nou angajamentul pentru respectarea principiului apărării comune şi a criticat Rusia pentru acţiunile destabilizatoare din estul Europei.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a arătat încântat vineri dimineaţă faţă de angajamentul exprimat de preşedintele Statelor Unite pentru relaţiile transatlantice, dar şi-a exprimat suspiciunea cu privire la posibilitatea ca declaraţiile miliardarului republican să reflecte o schimbare reală în politica de la Casa Albă. Tusk a cerut fapte.
„Am auzit ieri, la Varşovia, că anumite cuvinte diplomatice surprinzătoare au venit din partea preşedintelui american cu privire la comunitatea transatlantică şi cooperarea dintre Statele Unite şi Europa, declaraţii despre tradiţia noastră politică şi civilizaţia comună, precum şi despre promptitudinea de a apăra şi proteja întreaga comunitate occidentală. Am aşteptat mult timp să auzim asemenea cuvinte de la preşedintele Trump, dar adevărata întrebare este dacă este vorba de un incident izolat sau despre o nouă politică. Preşedintele Trump a spus aşa ceva ieri, la Varşovia, dar cuvintele sunt uşoare, în vreme ce acţiunile contează. Primul test va fi întâlnirea noastră de aici, de la Hamburg“, a declarat Tusk.
Trump şi Putin, la prima întâlnire bilaterală ca şefi de stat
De altfel, primul test ar urma să aibă loc în cadrul întrevederii preşedintelui american cu omologul său rus Vladimir Putin, o întâlnire bilaterală care a constituit prilej de discuţii şi întrebări.
Cei doi şi-au strâns deja mâna, la Hamburg, pentru prima dată de la instalarea lui Trump la Casa Albă.
„Ei şi-au strâns mâna şi au spus că se vor întâlni şi se vor vedea în curând“, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior, Donald Trump postase pe Twitter că abia aşteaptă să se întâlnească cu Vladimir Putin şi că au „multe de discutat“.
Această întâlnire între preşedinţii american şi rus are loc într-un moment crucial în relaţiile americano-ruse. Trump va fi atent urmărit dacă îl va înfrunta pe Putin cu privire la amestectul Rusiei în ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite. Ei urmează să discute, între altele, despre dosarele sirian, ucrainean şi terorism.
Din G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Canada, Coreea de Sud, Germania, Franţa, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Statele Unite.şi Uniunea Europeană (UE).
Regele Arabiei Saudite Salman nu participă la summit, însă regatul este reprezentat de ministrul de stat Ibrahim al-Assaf. La summit mai participă Olanda, Norvegia, Spania, Guineea, Senegalul, Singapore şi Vietnamul.