Foto Legendara Antiohia s-a transformat în ruină. Cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit la cutremur FOTO
0Legendara Antiohia, cândva leagăn al civilizațiilor în lumea antică, s-a transformat în ruină după cutremurul din 6 februarie. A fost cea mai veche moschee din Turcia, având 14 secole de istorie. Cupola este prăbușită, totul fiind acum un morman de moloz, precum multe alte clădiri din orașul Atakya.










Orașul Antakya întreg se află în ruine după cutremurul de 7,8 grade din 6 februarie, majoritatea străzilor fiind blocate de molozul rămas după prăbușirea clădirilor. În doar două minute, paisprezece secole de istorie au fost distruse acolo. Atiohia a fost un centru antic grecesc legendar. Ridicată în anul 638 d.Hr., Habib-i Neccar a fost „prima moschee construită în interiorul granițelor Turciei de astăzi”, potrivit portalului guvernamental pentru cultură.
Doar pereții săi au supraviețuit, lăsând picturile și caligrafiile delicate, galbene, roșii și albastre, expuse cerului de iarnă, scrie France24.
„O bucățică din barba profetului Mahomed a fost păstrată cândva într-o cutie, în moschee”, a declarat Havva Pamukcu, o femeie de 50 de ani. „Am inima frântă”, a continuat ea.
Biserică din secolul al XIV-lea, prăbușită
La câteva sute de metri distanță, o biserică greco-ortodoxă ridicată în secolul al XIV-lea - și reconstruită în 1870 după un alt cutremur - a dispărut și ea.
O cruce albă, care se afla cândva pe acoperișul ascuțit, zace acum pe pereții sfărâmicioși și pe bucăți de lemn rupte. „Toți pereții au căzut. Suntem disperați”, a declarat Sertac Paul Bozkurt, un membru al consiliului care administrează biserica.
Antakya se află în Hatay, o provincie așezată între Marea Mediterană și granița Turciei cu Siria.

A fost una dintre cele mai afectate de cutremur și de replicile sale, care au făcut peste 35.000 de victime în întreaga regiune.
În orașul vechi, mai multe străzi sunt încă inaccesibile, blocate de clădiri aplatizate ca niște clătite și mașini prinse sub dărâmături.

De-a lungul a mai bine de două milenii, orașul a fost casa imperiilor grec, roman, bizantin, persan, arab și otoman.
Mai multe cutrmure devastatoare, în istorie
Orașul fost plasat chiar și sub un mandat francez între sfârșitul Primului Război Mondial și 1939, când orașul a devenit parte a Turciei de astăzi. Un fost general al lui Alexandru cel Mare a fondat Antiohia în anul 300 î.Hr. Orașul a suferit mai multe cutremure - aproape unul la fiecare 100 de ani – find reconstruit deseori.
Alte cutremure devastatoare au mai avut loc în 37 î.Hr., 115 d.Hr. și 458 d.Hr. Se crede că un cutremur din anul 526 d.Hr. a ucis 250.000 de oameni. În 1054, se crede că au murit 10.000 de persoane.

„Antakya este leagănul mai multor evenimente istorice”, a declarat Hakan Mertkan, doctorand la Universitatea Bayreuth din Germania și autor al unei cărți despre Antakya. „Dar este, de asemenea, un leagăn al cutremurelor, solul său este plin de istorie”, a adăugat el.
Turcia, ca și Siria, se află pe una dintre cele mai active falii din lume.
Dar regiunea se află, de asemenea, „în centrul unei mari părți din istoria străveche comună a umanității”, după cum a declarat Aparna Tandon, director de program principal la Centrul internațional pentru studiul conservării și restaurării bunurilor culturale.
Zona afectată găzduiește șase situri din patrimoniul mondial UNESCO.