Jourová: Altora le pasă ce se întâmplă cu datele lor cu caracter personal – şi ţie ar trebui să-ţi pese. Cum ne pregătim să facem faţă riscurilor digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Věra Jourová, comisar european pentru justiţie, consumatori şi egaltate de gen  FOTO Comisia Europeană
Věra Jourová, comisar european pentru justiţie, consumatori şi egaltate de gen  FOTO Comisia Europeană

Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová, vorbeşte într-un editorial pentru Adevărul despre importanţa protejării datelor cu caracter personal pentru a face faţă riscurilor digitale ale secolului 21.

Recent, am revăzut unul dintre filmele mele preferate, versiunea originală din anii ᾽60 a filmului „Jaf în stil italian”. Văzându-l acum, în 2018, mi-am dat seama de două lucruri: în primul rând, în locul criminalilor mascaţi de atunci, care agitau arme, avem acum împătimiţi de calculatoare înarmaţi cu laptopuri; în al doilea rând, pentru infractorii din ziua de azi, băncile nu mai sunt neapărat ţinta cea mai tentantă.

    

Goana după aur a devenit, în secolul 21, goana după date. Datele reprezintă cea mai importantă resursă în economia actuală şi sunt, în acelaşi timp, esenţiale pentru viaţa noastră de zi cu zi. Împărtăşim, de sute de ori pe zi, date cu caracter personal care privesc toate aspectele vieţii noastre, de la datele bancare şi obiceiurile noastre de consum până la fotografiile de vacanţă şi fişele medicale. 

Repercusiunile pot fi grave dacă aceste date ajung în mâna unor infractori: detalii intime ale vieţii noastre personale sau antecedentele medicale ar deveni publice şi acest lucru ar facilita furtul de identitate. Recentele încălcări masive ale securităţii datelor, precum cele provocate de atacurile WannaCry, Meltdown sau Spectre ori cele care au ieşit la iveală în cazul Uber, ne amintesc de această nouă realitate.

Anul acesta, la 25 mai, adică peste aproximativ 100 de zile, vor intra în vigoare în întreaga Europă noi norme stricte privind protecţia datelor. Era şi timpul. Actualele norme UE privind protecţia datelor datează din 1995, acum aproximativ 23 de ani, când nimeni nu auzise de Facebook sau de Instagram. Normele modernizate sunt adaptate la era digitală şi le vor permite europenilor să aibă din nou controlul asupra datelor lor cu caracter personal.

Cetăţenii vor avea dreptul să fie informaţi dacă le sunt piratate datele cu caracter personal. Va fi mai uşor să se transfere date cu caracter personal între prestatorii de servicii. Întreprinderile nu vor mai putea să se ascundă în spatele jargonului juridic, ci vor trebui să ne ofere informaţii clare şi uşor de înţeles cu privire la modul în care ne sunt prelucrate datele cu caracter personal. 

Şi vom avea chiar, în anumite condiţii, dreptul de a şterge linkurile către informaţiile cu caracter personal care ne privesc, „dreptul de a fi uitat”. Nu în ultimul rând, noile norme vor avea forţă disuasivă. Având în vedere că sancţiunile aplicate vor ajunge până la 4 % din cifra de afaceri anuală, inclusiv actorii de talie mondială din lumea IT vor trebui să respecte regulile jocului.

Aceste norme modernizate au fost concepute nu numai cu scopul de a proteja mai bine datele cu caracter personal ale cetăţenilor europeni, ci şi pentru a oferi mai multe oportunităţi în cadrul unei pieţe unice digitale reale, cu fluxuri de date, precum şi o mai mare flexibilitate pentru inovare întreprinderilor. În condiţiile în care va exista un singur set de norme identice în UE — şi nu o piaţă fragmentată, cu 28 de regimuri juridice diferite – întreprinderile ar trebui să poată face economii importante de bani şi să beneficieze de o mai mare securitate juridică. De asemenea, noile norme sunt concepute astfel încât să ofere o marjă de manevră considerabilă întreprinderilor mici şi mijlocii.

Cu aceste noi norme, introducem în lume un standard de protecţie a datelor fără egal. Sunt mândru că normele noastre în domeniul protecţiei datelor sunt tot mai mult considerate o referinţă în materie şi o sursă de inspiraţie pentru alte ţări şi organizaţii regionale în procesul de elaborare sau de adaptare a legislaţiei lor privind protecţia datelor. Purtăm în prezent negocieri privind protecţia datelor cu Japonia şi cu Coreea de Sud şi suntem încrezători că vom ajunge, în viitorul apropiat, la un acord cu aceste ţări care va permite circulaţia liberă a datelor între economiile noastre.

Felul în care abordăm chestiunea datelor în prezent, dar şi în viitor, va influenţa într-o măsură importantă viitorul nostru economic şi siguranţa noastră ca persoane. Facem tot ce putem ca să fim pregătiţi, luăm riscurile în serios şi profităm de toate oportunităţile care ni se oferă. Noile norme europene privind protecţia datelor vor fi o bază solidă pentru această strădanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite